
Galette cu prune. O tartă făcută cu un aluat patiserie, cremă frangipane și fructe. Un cufăr de comori parfumat cu o umplutură suculentă perfectă pentru o gustare specială sau ca desert delicios, poate împreună cu o lingură de înghețată de vanilie. De asemenea, este ușor de făcut, ce mai aștepți?
Galeta de prune este un desert delicios și ușor de preparat. O galette este un fel de tartă, în general umplută cu fructe proaspete, care are particularitatea de a fi făcută fără ajutorul unei matrițe. Aluatul folosit ca bază este întins direct pe o foaie de hârtie de copt și înconjoară umplutura pliindu-l peste ea. Totul este apoi transferat la coacere. Rețeta de galette prezentată mai jos este o comoară de patiserie umplută cu prune roșii și o cremă frangipane care este inspirată de faimoasa cremă tradițională, dar nu necesită gătit.
Galette cu prune
Porții: 8
Pregătire: 30 de minute
Gătire: 25 – 30 de minute
Timp de odihnă la frigider: 1 oră
Ai nevoie de:
Pentru aluatul de patiserie:
250 g făină 00
180 g unt rece din frigider
2-3 linguri de apă cu gheață
1 vârf de sare
Pentru frangipane (o cremă fină pe bază de migdale, folosită ca umplutură în produse de patiserie precum tarte, plăcinte sau foitaje):
60 g făină de migdale
2 linguri de făină 00
60 g zahăr granulat
40 g unt topit la temperatura camerei
coaja rasă de la 1 lămâie
scorțișoară pudră
Pentru decor:
5-6 prune roșii
Spray cu gelatină alimentară
1 ou
zahăr granulat
Pregătești galette cu prune așa:
1. Pentru a pregăti galeta de prune, începi cu aluatul scurt: într-un castron, pui făina, sarea, untul rece tăiat cubulețe și apa. Frămânți rapid cu vârful degetelor până obții un amestec sfărâmicios. Continui să frămânți până obții un aluat omogen și neted. Apoi îl înfășori în folie de plastic și îl pui la rece în frigider timp de 1 oră.
2. Între timp, pregătești crema de migdale (frangipane): într-un castron, amesteci făina de migdale, făina 00, zahărul, coaja de lămâie rasă, scorțișoara și untul topit la temperatura camerei până se omogenizează bine.
3. Scoți aluatul din frigider și îl întinzi cu un sucitor la o grosime de 5 mm pe o foaie de hârtie pergament. Încearcă să obții un cerc destul de regulat. Dacă nu reușești, taie marginile aluatului cu un cuțit mic. Distribui crema de migdale în centru, având grijă să lași 3-4 cm liber de margini.
4. Acoperi cu feliile de prune dispuse într-un model radial. Îndoi marginile aluatului rămase libere spre centru, făcând o ușoară presiune pentru a suda pliurile. Transferi totul cu hârtie pergament pe o tavă de copt și ungi aluatul cu oul bătut. La final, presari zahăr granulat.
5. Coci galette de prune într-un cuptor preîncălzit la 180° timp de 25-30 de minute. Scoți apoi tarta din cuptor și dai luciu fructelor cu gelatina spray. Galeta de prune poate fi servită caldă, călduță sau la temperatura camerei.