Tu știi care sunt principalele alimente cu gluten? Cunoașterea alimentelor cu gluten este esențială pentru persoanele care suferă de intoleranțe, cum ar fi boala celiacă. Dar mai întâi de toate, este important să știi ce este, de fapt, glutenul.
Glutenul este o parte fundamentală a structurii unor cereale. Mai exact, acesta reprezintă o proteină prezentă în proporție de 80-85% în cereale (se găsește în principal în grâu, secară, orz, ovăz, alac, grâu…) și este compus din gliadină și glutenină, în cazul grâului. Glutenul nu se găsește în orez, ovăz, porumb sau quinoa.
Există multe alimente cu gluten foarte prezente în dietele noastre și pe care trebuie să știm să le recunoaștem, mai ales dacă suferim de boala celiacă sau de intoleranță la gluten. Acestea sunt utilizate în prelucrarea mai multor produse alimentare. Cunoașterea acestora ne va ajuta să le identificăm și să evităm accidentele neplăcute și dăunătoare.
Ce funcții îndeplinește glutenul în organism?
Glutenul este responsabil pentru proprietățile vâscoelastice ale aluaturilor din grâu, secară și alte făinuri. Este folosit ca o componentă alimentară pentru a consolida calitatea unor făinuri. De asemenea, servește ca ingredient pentru a oferi consistență unor alimente, pe post de agent de îngroșare și agent de umplutură.
Consumul de gluten și contraindicațiile acestuia
În ziua de azi, foarte multe alimente din dieta noastră conțin gluten în mod natural; în alte cazuri este dobândit în timpul preparării și procesării unor alimente.
În ciuda faptului că este un element natural, există oameni care nu pot consuma absolut deloc gluten. În principal, acesta este cazul bolii celiace, dar aici intră și sensibilitatea la gluten non-celiacă și o alergie simplă la grâu. Primele două au mai multe simptome tipice, în timp ce alergia la grâu prezintă, în general, simptome diferite. Prin urmare, dacă suferi de boală celiacă sau de sensibilitate la gluten, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să elimini complet toate alimentele cu gluten din dieta ta.
Și în cazul alergiei la grâu, recomandările sunt la fel de stricte, dar afectează o cantitate mai mică de alimente. Va trebui să renunți la toate alimentele care conțin grâu sau care se prepară pe baza acestei cereale. În schimb, poți păstra alte cereale care conțin gluten, deoarece în acest caz este vorba despre o reacție la grâu și nu la gluten, spre deosebire de celelalte două cazuri.
Principalele alimente care conțin gluten:
- Unele tipuri de pâine, paste făinoase și biscuiți industriali;
- Gemuri și conserve, murături;
- Sucuri de fructe care au în compoziție și alte ingrediente;
- Carne preparată, prefiertă, elaborată și cu sosuri, cârnați asortați, hamburgeri, carne tocată, chifteluțe, cârnați și mezeluri;
- Înlocuitori de pește, surimi;
- Legume și fructe prefierte, deshidratate, manipulate la rece; fructe și legume proaspete, spălate, ambalate și gata de consum, fructe deshidratate (caise uscate, smochine …), creme vegetale industriale;
- Cartofi prăjiți congelați;
- Conserve de soia, în vrac și germeni;
- Supe și sosuri comerciale, batoane de bulion;
- Lapte sau praf de iaurt, margarine, iaurt cu bucăți de fructe sau alte alimente adăugate;
- Brânzeturi procesate: brânză tartinabilă, rasă, roquefort, cu ierburi adăugate sau alte ingrediente;
- Alte produse lactate (creme, mousse …), înghețată;
- Batoane de ciocolată, ciocolata ca atare, creme de ciocolată, condimente, preparate din ciocolată;
- Beri fabricate în mod tradițional;
- Cafea instant sau în capsule, în pungi sau pliculețe de ceai;
- Jeleuri colorate, alge uscate, bomboane.