Beneficiile cireșelor pentru sănătate sunt multe. Datorită proprietăților lor, acestea sunt utile pentru sănătatea ficatului și a inimii și sunt potrivite pentru cei care suferă de diabet.
Cireșele sunt una dintre gustările răcoritoare și revitalizante, perfecte în sezonul cald. Indicele ridicat de sațietate, comparativ cu o valoare calorică destul de scăzută, face ca o gustare constând în cireșe să fie indicată și în dietele de slăbire. Nu se știe exact de unde provin aceste fructe în lume, dar se știe cu certitudine că cireșul este prezent în zona mediteraneană de peste 3000 de ani.
Beneficiile cireșelor pentru sănătate. Proprietățile și avantajele cireșelor
Cireșe conțin:
- proteine;
- vitaminele A și C;
- săruri minerale, în special calciu, fosfor, potasiu, sodiu și magneziu.
Acestea conțin, de asemenea, carbohidrați, în special levuloză (fructoză), un zahăr care nu are contraindicații pentru diabetici. Prin urmare, cireșele sunt un aliment adecvat chiar și pentru cei care suferă de diabet.
- Cireșele sunt considerate a fi foarte eficiente pentru tratamentul gutei, deoarece conțin un antioxidant numit antocianină care ajută la ameliorarea inflamației;
- Aceste fructe delicioase au un conținut bun de flavonoide, datorită cărora ele stimulează producția de colagen;
- Și sunt un panaceu pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece acestea ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge;
- Cireșele au proprietăți purificatoare, diuretice, detoxifiante și revigorante;
- Datorită prezenței acidului malic, cireșele stimulează activitatea ficatului;
- De asemenea, aceste fructe sunt destul de bogate în melatonină. Se pare că sunt capabile să inducă somnul;
- Cireșele au proprietăți laxative puternice, motiv pentru care nu sunt recomandate pentru utilizarea la copiii sub vârsta de trei ani, deoarece pot provoca diaree.
Beneficiile cireșelor pentru sănătate. Calorii și valori nutriționale ale cireșelor
100 g de cireșe conțin 38 kcal/158 kj. În plus, pentru fiecare 100 g din acest produs, avem:
Apă 86,20 g
Carbohidrați 9 g
Zaharuri solubile 9 g
Proteine 0,8 g
Grăsimi 0,1 g
Colesterol 0 g
Fibră totală 1,30 g
Sodiu 3 mg
Potasiu 229 mg
Fier 0,60 mg
Calciu 30 mg
Fosfor 18 mg
Vitamina B1 0,03 mg
Vitamina B2 0,03 mg
Vitamina B3 0,50 mg
Vitamina C 11 mg
Curiozități despre cireșe
Cozile cireșelor sunt folosite pentru prepararea infuziilor diuretice .
Pentru a păstra cireșele mai mult timp, înainte de a le pune în frigider, pune-le într-un prosop de pânză și apoi într-o pungă deschisă.