În rândurile ce urmează vei afla care sunt beneficiile grișului obținut din grâu dur pentru sănătate. Cine nu a mâncat măcar o dată în viață griș cu lapte? Unde mai pui că mulți dintre noi am crescut cu acest preparat. Mama ne pregătea un delicios griș cu lapte, al cărui gust îl îmbunătățea fie cu un sirop de caramel, fie cu o dulceață de vișine delicioasă. Vișinele se ascundeau în griș, iar plăcerea noastră, a copiilor, era să le găsim și să ne întrebăm oare câte bucăți (mai) sunt. Dar nu m-am gândit vreodată câte beneficii poate avea acest aliment atât de îndrăgit.
Grișul este un produs obținut prin măcinarea grâului. Conține particule albe de granulozitate mare (mai mari decât particulele făinei) obținute din miezul bobului de grâu. Este bogat în gluten, amidon și proteine. Grișul este utilizat, în principal, pentru a obține paste făinoase dar și pentru a prepara griș cu lapte și cușcuș – mâncare populară în Maroc și Algeria. Cel mai indicat tip de griș (mai ales pentru bebeluși și copii) este cel bio.
Beneficiile grișului. Ce conține grișul?
O porție de griș bio conține 5,3 g de proteine, esențiale pentru mușchi și pielea omului.
Grișul are un conținut scăzut de grăsimi, de aceea este recomandat celor care vor să slăbească. De asemenea, este recomandat bebelușilor, deoarece îi ajută să se sature repede, fără ca aceștia să ia prea mult în greutate.
O ceașcă de griș uscat conține aproximativ 150 de calorii, adică 12% din necesarul zilnic de calorii al unui copil și 8 % din necesarul zilnic al unui adult cu greutate medie.
3/4 din cantitatea de calorii provin din carbohidrații pe care-i conține grâul și care sunt o sursă bogată de energie.
Beneficiile grișului pe scurt
Oferă sațietate. Grișul este făcut din grâu dur, deci se digeră lent. Acest lucru ajută la prelungirea senzației de sațietate. Astfel, se evită, de asemenea, mâncatul excesiv. Adăugă niște nuci și stafide tocate în terciul de griș și vei obține conținut nutrițional crescut și un gust îmbunătățit.
Grișul îmbunătățește funcția renală, datorită conținutului de potasiu.
Grișul din grâu dur este o sursă bună de două vitamine vitale: E și grupa B. Ambele, după cum știm, sunt esențiale pentru o bună imunitate în fața bolilor.
Pentru cei care au un stil de viață activ, grișul este o sursă de energie rapidă. O hrană excelentă.
Mineralele conținute de grâu, precum fosforul, zincul și magneziul, sunt benefice pentru sănătatea oaselor și a sistemului nervos.
Desigur, cei cu intoleranță la gluten ar trebui să evite să mănânce griș.
Îmbunătățește sănătatea inimii. Grișul conține cantități mari de seleniu, care previne infecțiile și consolidează sistemul imunitar. Aceasta înseamnă că îți îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, ceea ce ajută la prevenirea atacurilor de cord și a crizelor cardiace. Beneficiile pe termen scurt și pe termen lung ale sănătății inimii îmbunătățite sunt uriașe!
Previne anemia. Multe persoane (în special femeile) suferă de anemie, ceea ce înseamnă că organismul nu are fier suficient. Grișul este o „sursă excelentă de fier”. Printr-un aport crescut de fier prin dietă, crește circulația sângelui, ceea ce îți oferă mai multă energie.