Alergii de iarnă: ce sunt și cum să le tratăm? Câteva sfaturi de urmat!

Alergii de iarnă: ce sunt și cum să le tratăm? Câteva sfaturi de urmat!

Alergii de iarnă: ce sunt și cum să le tratăm? Poate ești tentat să crezi că alergiile (non-alimentare) apar doar primăvara și în anotimpurile mai calde, dar, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

De fapt, există alergii constante. Teoretic, acestea apar pe tot parcursul anului, dar fiind declanșate de factori prezenți mai ales în spațiile închise, devin mai acute iarna. Acesta este motivul pentru care sunt cunoscute sub numele de alergii de iarnă.

Simptomele alergiilor de iarnă

Cele mai frecvente simptome ale alergiilor de iarnă sunt: ​​strănut, nas înfundat sau care curge, mâncărime a ochilor și în interiorul gâtului, mâncărimea urechii, dificultăți de respirație în special prin nas înfundat, tuse uscată sau tuse productivă, erupție cutanată, senzație de epuizare și febră (ușoară).

În cazul unei alergii severe, este posibil să ai, de asemenea, simptome mai deranjante legate de astm bronșic, cum ar fi senzație de apăsare în piept, șuierat atunci când respiri, anxietate, respirație rapidă și senzație de oboseală extremă.

Uneori alergiile se agravează dimineața.

Ce declanșează alergiile de iarnă?

Trebuie să știi că simptomele unei alergii de iarnă sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei alergii sezoniere. Diferența este că alergiile de iarnă sunt declanșate de alergeni diferiți și întotdeauna de interior. Cele mai frecvente sunt particulele de praf din aer, acarienii de praf, părul de animale de companie, mucegaiul și excrementele de gândaci.

Ce se poate face în cazul în care ai depistat o alergie? Cel mai bun mod de a atenua simptomele alergiei este adoptarea unor măsuri preventive. Apoi, odată identificat alergenul responsabil de disconfort, există acțiuni ulterioare care pot atenua efectul acestuia.

Iată care sunt principalii declanșatori ai alergiilor:

Acarienii

Habitatul natural al acarienilor este un mediu cald și umed, motiv pentru care aceștia se găsesc în principal în lenjeria de pat și pe suprafețele mobilierului și covoarelor.

Excremente de gandaci

Firimiturile și zonele întunecate și umede, cum ar fi dulapurile de bucătărie, chiuvetele sau zona din spatele aparatelor de bucătărie, pot atrage gândaci și alte insecte în casă. De aceea, pentru a evita acest lucru, încearcă să nu lași niciodată resturi de mâncare pe jos.

Păr de animale de companie

Dacă ai în casă un animal de companie precum un câine sau o pisică, părul acestuia se poate așeza oriunde. Totuși, este foarte probabil ca o cantitate mai mare să fie pe canapea sau alte spații dedicate relaxării, așa că e nevoie să cureți periodic aceste zone.

Mucegai

Un climat umed poate favoriza dezvoltarea mucegaiurilor. Locurile cele mai critice cărora trebuie să le acorzi atenție sunt băile, subsolurile și suprafețele de sub chiuvete.

Cum să previi alergiile de iarnă?

Întotdeauna, cel mai bine e să previi alergiile reducând la minimum expunerea la alergenii obișnuiți din interior, în timpul iernii. Acestea sunt cele mai bune strategii pentru a face acest lucru:

Pune o husă de protecție peste pat pentru a ține departe acarienii;

Spală periodic hainele, cearșafurile și fețele de pernă și orice huse detașabile în apă fierbinte, pentru a reduce acumularea de păr și acarieni;

Utilizează un dezumidificator pentru a reduce umiditatea din aerul din interior, păstrând-o întotdeauna în jur de 30-50%;

Păstrează suprafețele casei curate, inclusiv podeaua, aspirând în mod regulat praful, firimiturile și orice particule de alergen;

Aruncă resturile de mâncare sau firimituri în bucătărie sau sufragerie după ce ai terminat de mâncat;

Elimină covorul (dacă ai) si înlocuiește-l cu materiale usor lavabile precum linoleum, faianță sau lemn;

Curăță toate zonele în care este cel mai probabil să se formeze mucegaiului, cu o soluție de înălbitor de 5%;

Sigilează crăpăturile sau deschiderile din uși, ferestre sau pereți în care pot pătrunde gândacii sau alte insecte

Remediază orice scurgeri de apă din baie, subsol, acoperiș sau țevi pentru a preveni acumularea de umezeală, mediu propice pentru dezvoltarea de acarieni, mucegai sau gândaci.

Limitează timpul petrecut de animalele de companie în zone ale casei, cum ar fi dormitorul, camera de zi sau bucătăria.

My title page contents