Hepatita C – de la o problema medicala la o prioritate de sanatate publica. Revolutia terapeutica din hepatita C – premisa lansarii strategiei globale de eliminare a hepatitelor virale pana in anul 2030

 

Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă atat o problemă de sănătate publică, cat si o povara socio-economica. Prevalenta viremica globala estimata este actualmente de 1%, ceea ce corespunde unui numar de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Prevalenta medie in Europa este de 0.65%, iar Romania se situeaza pe primul loc cu 2.5%, ceea ce corespunde unei populatii viremice de peste 550,000 de persoane viremice. Datorita caracterului asimptomatic al infectiei, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunostinta despre prezenta infectiei VHC, nu sunt testate, diagnosticate si tratate, raspandind infectia si ajungand in ingrijire medicala in stadii avansate de boala.

Progresele remarcabile in tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, o tolerabilitate excelenta, siguranta si simplitate in administrare, deschizând drumul unei strategii globale de control si eliminare a infecţiei cu VHC. Inovatia medicala si costurile devenite sustenabile pentru sistemele de sanatate chiar in tarile cu venituri medii si mici au transformat hepatita C dintr-o ecuatie medicala intr-una complexa de sanatate publica, ce cuprinde interventii integrate de constientizare, testare, diagnostic si acces neconditionat la tratatment pentru persoanele infectate.

Eliminarea hepatitelor virale – o viziune globala, strategii multiple. Macro si microeliminare

Lansata in 2016 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Strategia Sectoriala Globala de Sanatate pentru Eliminarea Hepatitelor Virale ca amenintare pentru starea de sanatate a populatiei pana in 2030 are o viziune ambitioasa: “A world where viral hepatitis transmission is stopped and everyone living with HCV has access to safe, affordable, and effective prevention, care and treatment services”. Obiectivele specifice ale acestei strategii sunt: reducerea incidentei infectiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate si eligibile si reducerea cu 65% a mortalitatii hepatice – prin actiuni integrate de constientizare, testare si acces la tratament.

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament desfasurat in peste 20 de institutii medicale din Romania a avut ca obiective:

  1. microeliminarea hepatitei C la nivel institutional, in randul pacientilor care se adreseaza unitatilor medicale din Romania,
  2. prevenirea bolii hepatice avansate cauzate de VHC,
  3. prevenirea transmiterii infectiei C in randul populatiei sanatoase si
  4. actualizarea datelor epidemiologice privind hepatita C in Romania.

Metodologia a constat in efectuarea testelor rapide de diagnostic tuturor pacientilor admisi in aceste unitati care au acceptat testarea si au semnat consimtamantul informat. A fost completat un chestionar cuprinzand date demografice si factori de risc, a fost creata o baza anonimizata de date, iar pacientii pozitivi au fost preluati in serviciile de gastroenterologie pentru diagnostic si tratatment (linkage-to-care).

Rezultatele testarii a peste 31.000 de subiecti la nivel national sunt de natura sa ofere o actualizare a datelor epidemiologice cu privire la hepatita C in Romania si sa reprezinta un fundament pentru strategiile viitoare in cadrul Planului National de Control al Hepatitelor Virale.

Rezultatele testarii a peste 31.000 de subiecti la nivel national sunt de natura sa ofere o actualizare a datelor epidemiologice cu privire la hepatita C in Romania si sa reprezinta un fundament pentru strategiile viitoare in cadrul Planului National de Control al Hepatitelor Virale.

My title page contents