Toate relațiile pe termen lung implică și compromisuri. Nu cred că există persoane care să nu fi făcut niciunul. Cu adevărat importantă este, însă, evitarea acelor compromisuri nesănătoase în relația de cuplu.
Unul vrea să-și petreacă vacanța la mare, celălalt la munte. Unuia îi place pasta de dinți mentolată, celuilalt, nu. Unul este friguros și vrea să ”duduie” caloriferele, celălalt se plânge că e îngrozitor de cald în casă. Viața în doi implică și negocieri, și concesii. Unul trebuie să lase de la el, până la urmă… Însă acestea sunt lucruri mărunte, cotidiene. Marile probleme le ridică acele compromisuri nesănătoase în relația de cuplu. Cele care pot apărea după ce s-a stins vâlvătaia iubirii pătimașe de la început, lăsând la vedere greșelile și neajunsurile partenerului.
Compromisuri nesănătoase în relația de cuplu
A fi capabili să negociați și să găsiți un compromis este adesea un semn al unei relații sănătoase în cuplu. Cu toate acestea, unele compromisuri sunt atât de semnificative încât nu ar trebui să fie făcute ușor. Următoarele trei aspecte sunt adesea asociate cu probleme în relație. Iar problemele se pot transforma în prăpăstii de netrecut.
Să ascunzi aspectele esențiale a ceea ce te definește ca om
Te temi că partenerul/partenera s-ar putea speria și ar putea da bir cu fugiții dacă află unele aspecte semnificative ale personalității tale. Sau dacă află care îți sunt aspirațiile, convingerile, activitățile sau prietenii. Și crezi că e mai bine să îi ascunzi toate aceste lucruri. Ori măcar să le minimizezi. Ba nu e deloc bine. Știi de ce? Pentru că într-o zi tot le va descoperi. Și în ziua aceea vei plăti fie cu liniștea ta, cu confortul tău psihic, fie chiar cu relația în sine.
Alege să ai un dialog permanent cu partenerul/partenera și să i le dezvălui chiar tu, treptat. Explicându-i pentru fiecare aspect în parte de ce este important pentru tine.
Să tolerezi lipsa de respect a partenerului/partenerei
Vă certați și, cu toate că aduci argumente și explicații logice, cu toate că ai un ton civilizat, partenerul/partenera te privește și tratează cu dispreț. Ostilitatea, lipsa de empatie și de respect manifestată în astfel de momente afectează capacitatea de a gestiona stresul. Iar o confruntare nu va putea fi niciodată productivă, așa cum ar trebui să fie, în mod ideal.
Stabiliți împreună reguli de bază în caz de conflicte. Străduiți-vă amândoi să vă îmbunătățiți abilitățile de rezolvare a conflictelor și încercați să vă înțelegeți reciproc perspectivele.
Să ignori incompatibilitatea sexuală
Atunci când ascundem aspecte importante ale sexualității noastre (preferințele, fetișurile etc) practic ne asumăm marele risc de a ne confrunta curând cu nemulțumirile și de a deveni frustrați în relație. Este adevărat că există și relații care supraviețuiesc și cu o viață sexuală nesatisfăcătoare, dar asta depinde de câtă importanță acordați acestui aspect.
Menținerea unei vieți sexuale bune necesită o muncă pe termen lung în aproape orice relație. Purtați o discuție sinceră pe această temă. Nu este exclus ca, făcând tu primul pas, să afli că și partenerul/partenera avea de fapt să-ți spună câteva lucruri despre propriile preferințe.