De ce este important sa ne dezvoltam masa musculara?

Un corp tonifiat, cu muschi definiti, este dezideratul multor persoane care muncesc din greu la sala. Dar dezvoltarea musculaturii nu aduce beneficii doar de ordin estetic, ci si pentru sanatate.

 

Este bine sa constientizam ca facand sport si alimentandu-ne corespunzator ii facem un mare serviciu organismului nostru. Masa musculara joaca un rol important in domeniul sanatatii metabolice, in controlul  greutatii corporale , al rezistentei osoase , in managerierea stresului dar si in ceea ce priveste raspunsul la vindecare in caz de boala.

Ce este masa musculara?

Avem 650 de muschi in corp, impartiti in trei categorii: muschi scheletici, muschi cardiaci si muschi netezi. Greutatea totala a acestora, inclusiv apa pe care o contin, reprezinta masa musculara. In procente, acest lucru inseamna intre 40 si 50% din greutatea noastra. Putem dezvolta masa musculara prin intermediul activitatilor sportive care implica muschii scheletici.

Rolul masei musculare

Protejeaza impotriva rezistentei la insulina. Muschii stocheaza glucoza sub forma de glicogen, pe care il folosesc drept combustibil atunci cand ne miscam. Masa musculara devine astfel un depozit de glicogen. Acesta este si motivul pentru care ea joaca un rol important pentru un metabolism sanatos. Te ajuta sa folosesti caloriile ca sursa de energie, pentru miscare, si nu sa le depozitezi sub forma de grasime. Acesta este motivul pentru care creste sensibilitatea corpului la insulina si protejeaza organismul impotriva unor boli precum diabetul sau sindromul metabolic.

Protejeaza densitatea osoasa. Pentru a avea oase puternice trebuie sa le folosim, adica sa punem greutate pe ele ridicand sau carand greutati. Acest lucru duce automat si la dezvoltarea muschilor. Nu muschii direct protejeaza oasele, ci activitatea pe care o depunem in antrenarea acestora.

Imbunatateste recuperarea dupa boala. Muschii creeaza o plasa de siguranta formata din proteine, de care corpul se poate folosi. Ei absorb proteina din alimentie, o stocheaza si la nevoie o distribuie catre inima, ficat sau alte organe. In absenta proteinelor provenite din alimentatie, corpul va descompune muschii pentru a face rost de ele.

Cum crestem masa musculara?

Prin antrenament si alimentatie adecvata. Conform paleoleap.com, 20 – 25% din calorii trebuie sa provina din proteine. Daca iti doresti sa slabesti, trebuie sa stii ca organismul construieste masa musculara si in cazul unei diete usor hipocalorice, pentru ca isi va lua necesarul de energie din grasime. In ceea ce priveste antrenamentele, este indicat sa optam pentru exercitii care implica forta, pe care le putem lucra cu greutatea propriului corp, greutati libere sau aparate de fitness.

My title page contents