Depresia de iarnă. Cum să lupți împotriva depresiei de iarnă

Depresia de iarnă afectează multe persoane. Când zilele se scurtează și temperatura scade, nu este ceva neobișnuit să suferi de depresia de iarnă. Tot ce vrei este să stai acasă, să te îmbraci și să mănânci. Câteva sugestii, totuși, te vor ajuta să faci lucrurile mai suportabile.

 

1. Asigură-te că ai lumină în cameră înainte să sune ceasul

Încearcă să ai o sursă de lumină, înainte de a suna alarma ceasului. Fie o lampă cu senzori sau care se poate programa. Sau poate chiar lumina de la televizor, pe care îl programezi înainte să sune ceasul. Sursa de lumină te va ajuta să faci primul pas spre trezire, într-un mod plăcut, fără să te indispună.

2. Bucură-te cât mai mult de soarele de dimineață

De fapt, este recomandabil să maximizezi numărul de ore de expunere la lumina soarelui. Trezește-te devreme și trage draperiile sau ridică jaluzelele sau ieși afară imediat ce te ridici din pat (în cazul în care ai curte unde locuiești).

3. Folosește lumină artificială

Mulți oameni investesc într-o sursă de lumină, care simulează razele solare, care emite între 2500 și 10,000 lumeni (o lampă normală emite 250-500 lumeni). Aceștia reduc eliberarea melatoninei în creier. Pentru cele mai bune rezultate, fă o aplicație pe zi, dimineața devreme, timp de 30 de minute, până la două ore (treptat). Mulți oameni percep îmbunătățiri în aproximativ 2 săptămâni.

Poți utiliza această lampă pentru a prelungi ziua: utilizeaz-o înainte de a se lumina natural, după apusul soarelui sau într-o combinație a celor două. Creșterea duratei zilei cu două ore ar trebui să fie eficientă în combaterea sau evitarea depresiei.

4. Exerciții fizice

Știai că o oră de exerciții aerobice în aer liber (chiar și atunci când vremea este mohorâtă) are aceleași efecte terapeutice ca și cele 2-2,5 ore de tratament cu lampă? Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de serotonină cresc. Acestea tind să rămână scăzute atunci când te confrunți cu o depresie de iarnă.

5. Verifică-ți dorințele!

Când nivelurile de serotonină sunt scăzute, o consecință este aceea că îți dorești să te hrănești cu alimente bogate în carbohidrați. În special alimente cu mult zahăr, cum ar fi alimente nesănătoase și băuturi carbogazoase, deoarece cresc nivelul de serotonină.

Ia zilnic un complex de multivitamine care conține vitamina D 3 . Vitamina D este creată prin expunerea pielii la razele soarelui și, prin urmare, scade în timpul iernii. Deși studiile privind efectul suplimentelor de vitamina D asupra depresiei de iarnă au dat rezultate controversate, un tratament bun cu multivitamine va ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului de energie.

7. Practică o activitate de iarnă!

Efectuarea unei activități care poate fi făcută numai în timpul iernii este o modalitate bună de a privi iarna în față, mai degrabă decât să o urăști. Exemple: schi fond, pantă de schi, snowboarding, snowshoeing, drumeții de iarnă și ciclism, patinaj, săniuș, tubing, joaca în zăpadă, ascultarea muzicii preferate în aer liber sunt câteva moduri plăcute de a te bucura iarna.

8. Caută-ți un scop. Poate fi orice scop

Cumpără un calendar cu fotografii distractive (FREE SNOW). Marchează prima zi a primăverii în calendar și apoi, pentru fiecare zi înainte, scrie câte un lucru distractiv pe care l-ai putea face numai în aer liber în sezonul de iarnă. Stabilește-ți un obiectiv până la acea dată, cum ar fi mergi la sala de sport de cinci ori pe săptămână, îmbunătățindu-ți astfel starea fizică sau abordând ceva nou și provocator.

9. Scapă de rutină

În timpul iernii, în care în fiecare zi se pare că este mohorâtă și rece, este ușor să devii sclavul unei rutine insuportabile. Dă-ți un refresh, cu un machiaj luminos, cu o coafură cu totul nouă sau sună-ți o prietenă pe care ai pierdut-o din vedere o vreme.

10. Îmbracă-te conform cu temperaturile de afară

Mulți oameni spun că urăsc iarna pur și simplu pentru că este întotdeauna rece. Dacă te afli printre aceștia, verifică-ți dulapul și asigură-te că te îmbraci corespunzător. Asigură-te că mâinile, picioarele și capul sunt menținute calde.

11. O atmosferă primitoare acasă

Pictează pereții în culori calde și vii. Schimbă o bucătărie albă, neutră într-un paradis galben însorit sau transformă o cameră dintr-un bej plictisitor într-o oază verde și primitoare. Folosește perne decorative în culori vii.

 

Sfaturi

Dacă ai depresie severă, indiferent dacă depinzi de aceasta sau nu, consultă medicul. Simptomele legate de tulburările emoționale sezoniere (depresia de iarnă) tind să atingă un maxim în ianuarie și februarie. Măsurile preventive luate timpuriu pot ajuta la reducerea sau evitarea simptomelor.

My title page contents