Ioana Ciocan aduce Art Safari să cucerească Bucureștiul

Toamna lui 2021 se declină la modul fabulos grație celui mai mare eveniment cultural din România, ART SAFARI. Cea de-a VIII-a ediție a a Pavilionului de Artă București, aflată sub patronajul Ministerului Culturii, va avea loc în perioada 16-26 septembrie la Palatul Dacia-România și la Arcub Hanul Gabroveni.

 

”Anul acesta, Art Safari a crescut și trece la un alt nivel. Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucureștiului. Acolo, Palatul Dacia-România va găzdui trei expoziții: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean și Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu, iar Arcub-Hanul Gabroveni expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator Elena Olariu, echipa curatorială, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia.

Arta cucerește Bucureștiul la cea de-a VIII-a ediție Art Safari 2021

Anul acesta, mai mult ca oricând, apreciem efortul domnului director Adrian Majuru de a repune în circuitul urban o clădire emblematică a Bucureștiului Palatul Dacia-România. O mare provocare pentru echipa Art Safari de a organiza expoziții în Palatul Dacia-România cu opere clasate în tezaur.

 

Arta cucerește Bucureștiul la cea de-a VIII-a ediție Art Safari 2021

Arta cucerește Bucureștiul la cea de-a VIII-a ediție Art Safari 2021

Ce are special această ediție de Art Safari 2021?

  • Spectacolul spațiilor gazdă: Palatul Dacia România & Arcub Hanul Gabroveni. Și bineînțeles scara Fashion Dayd, sute de metri pătrați pictați in situ de Ocu! Palatul Dacia-România este situat în centrul istoric al Bucureștiului, pe strada Lipscani nr. 18-20. Nu îl pueți rata mai ales că în fața lui stau 2 comaci imensi de 6 m înălțime puși care au călătorit tocmai din Olanda, prin amabilitatea XXXXX
  • ARCUB – Hanul Gabrovei – Amplasat pe fundația unei clădiri cu rol istoric pentru București, sediul ARCUB adună la un loc istoria a cel puțin două hanuri celebre din București: Hanul Hagi Tudorache și Hanul Gabroveni.

Câte pavilioane muzeale găzduiește anul acesta cea de-a VIII – a ediție Art Safari?

Anul acesta avem 4 pavilioane expoziționale impresionante.

1.Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet – va fi un excurs expozițional în opera celui care a ilustrat perfect direcțiile artistice ale unei epoci aflate într-un exploziv proces de reînnoire. Opera lui Mutzner, impresionistă, mai ales în etapa Giverny, este marcată de anii petrecuți alături de marele pictor francez Claude Monet. Mutzner  deschide drumul către lumină și culoare în pictura românească. În Art Safari nu lipsesc nici pânze din marile sale călătorii în jurul lumii, Japonia fiind fascinația culturală a momentului și mai ales, mărturiile tradițiilor autohtone, poezia priveliștilor românești și a pitorescului Balcic.

2.Pavilionul invitat: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, curator: Elena Olariu – Expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București va prezenta o serie importantă de lucrări din creația multor femei-artist din România ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate în mișcările artistice moderne și de avangardă. O parte dintre ele și-au continuat activitatea și după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un nou și dificil context politic și ideologic.

3.Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit, curator Călin Stegerean – Piliuță a fost un pictor al emoției imediate, al instantaneului surprins în prospețimea lui. „Orgoliul meu, mic sau mare, apreciați-l dumneavoastră cum vreți, e de a intra în prezent și nu în istorie”.

Constantin Piliuță omologheză în pictura românească scena de gen ca expresie a derizoriului cotidian și tablourile cu subiect floral ca loc de manifestare a esteticii simplității și armoniei paletei. Ambele sunt atinse nu numai de paloare într-o lumina vie, levantină, dar și de pasiuni ardente, exprimate de subtilele arabescuri ale compoziției. Este o ilustrare a acelui „spiritus loci” ce balansează paradoxal între frecventarea hazardului și seninătatea contemplării propriei inacțiuni sau a frumuseții în expresia sa vegetală. Piliuță a adus zâmbetul în istoria artei noastre, produs fie de spectacolul cotidianului contingent, fie ca expresie a încântării atunci când simplitatea lumii se dezvăluie ca mister al său.

4.Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu; Expoziția explorează rolul comunităților creative din România și diversele modalități actuale de expresie vizuală, de la desen la țesătură, instalație sau ceramică. Arta supercontemporană românească din acest deceniu nu este ușor de restrâns într-o singură expoziție. Și în ciuda faptului că poate părea provocatoare în conținut sau deconcertantă în estetic, ea este de fapt expresia unor vremuri în care lumea se schimbă cu o viteză amețitoare. Asocierile simbolice și metaforice dintre artă și societate sunt ușor de remarcat în lucrările expuse. Supereroul servește ca metaforă supremă a artistului și capacității sale de a explora, problematiza și critica societatea contemporană.

Cate opere vor fi expuse? Care sunt cele mai scumpe lucrari ?

Valoare operelor expuse în 2021 este de aproximativ 9 milioane euro. 80 de colecționari privați și 25 muzee naționale. În premieră, Muzeul Național de artă ne împrumută 11 opere importante semnate de Mutzner. La fel, tot pentru prima dată Muzeul Brukental din Sibiu este partenerul nostru. An de an, noi muzee se alătură Art Safari și participă la realizarea de mari retrospective !

În afară de operele de artă, ce este diferit față de ediția din 2020?

În premieră Art Safari 2021 va avea două sedii Palatul Dacia-România și Arcub Gabroveni. Practic, arta va cuceri strada Lipscani din inima Bucureștiului. Și tot la capitotulul noutăți aș aminti și parteneriatele cu STB și cu Metrorex, parteneriate care ne-au permis să pornim cu arta într-o călătorie prin tot Bucureștiul.  Art Safari în parteneriat cu Metrorex a lansat Muzeul din Metrou, astfel reproduceri ale operelor importante din colecţii private şi muzee put fi admirate de călători. Proiectul are ca scop familiarizarea publicului cu marii artiştii români, prin transformarea metroului într-un muzeu mobil care să îmbogăţească şi să înfrumuseţeze experienţa călătorilor. Iar parteneriatul cu STB-ul va consta într-o expoziție dedicate istoriei transportului public terestru Bucureștean, istorie care prin imagini de arhivă va povesti cât de mult s-a schimbat acesta dar și cât de benefic este pentru oraș și pentru calitatea aerului folosirea tranportului în comun.

Totodată, cu ocazia deschiderii Art Safari 2021, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din România va dezveli, în premieră, o copie florală gigant a tabloului Vas cu tufănele de Samuel Mützner.

Este al treilea an când se va organiza Night Tours. Ce are special acest tur de noapte?

Da, la Night Tours, noaptea prinde viață la Art Safari. Experiență de vizitare care cuprinde un tur ghidat în expoziții și muzică live – invitat special Toulouse Lautrec în fiecare seară la Night Tours! La Night Tour, stăm de vorbă cu arta și descoperim secretele din spatele #ArtSafari2021 povestite de ghizii Art Safari, organizatori și curatori! Alături de echipa de ghizi și curatori ai expozițiilor, bucură-te de turul ghidat și de seara de networking, ce promite repertoriul complet al unei seri petrecute în oraș: artă, muzică, relaxare și drinks!

La ce numar de vizitatori va asteptati in acest an?

Anul trecut am avut avut peste 35.000 de vizitatori, cu toate restrictiile. Anul acesta, aducem arta și mai aproape de oameni. Avem în premieră tururi digitale și continuăm cu Night Tours. Avem celebrele tururi de noapte care sunt foarte populare si care sunt preferate de public. Biletele sunt limitate, deci vă sfătuiesc să vă luați un bilet rapid ca să descoperiți și voi magia Tururilor de noapte. Alături de echipa de ghizi și curatori ai expozițiilor, te poți bucura de turul ghidat și de seara de networking, ce promite repertoriul complet al unei seri petrecute în oraș: artă, muzică, relaxare și drinks! Iar anul acesta vor fi cu atât mai speciale, cu cât muzica va fi asigurată de Tolouse Lautrec!  Iar, pe cei care nu pot ajunge, îi așteptăm să participe la tururile ghidate live alături de Marius Manole și Horia Roman-Patapievici.

Din acest an, Art Safari mai înseamnă și Art Safari Airport Museum. Vor mai urma și alte asemenea expoziții?

Muzee se regăsesc în toate marile aeroporturi ale lumii. Ele promovează cultura țării respective turiștilor. Astfel, Art Safari Airport Museum pune Aeroportul Internațional Henri Coandă în rândul aeroporturilor din marile orașe ale lumii: Paris, New York, Amsterdam. Am colaborat extraordinar cu directorul Companiei Naționale Aeroporturi București Cosmin Peșteșan care alături de minunata echipă de acolo a înțeles necesitatea promvării valorilor culturale ale României prin organizarea de expoziții. Expozițiile din Art Safari Airport Museum se vor schimba la 6 luni, pregătim noi expoziții așa că fiți cu ochii pe siteul artsafari.ro!

My title page contents