Educația copiilor începe acasă. Începe cu părintele. Tu știi cum să nu mai spui mereu „Nu”? Dacă reușim să ne facem o obișnuință în a le spune copiilor ce dorim ca ei să facă, vom avea o mai bună șansă de a comunica eficient. De fiecare dată.

 

Aici, nu este vorba numai despre a modifica cuvântul „nu”, ci despre a le da copiilor informații în plus. De a le livra motivația celor spuse de noi, cu măsuri concrete de rezolvare a problemelor. Mai mult decât atât este de dorit, ca atunci când vorbești cu cei mici, să nu mai pară că le dai ordine. Ei vor să vadă că discuți cu ei, ca și cum ar fi adulți, egali cu tine, făcând parte din aceeași echipă.

Lista interacțiunilor

Chiar și cu cei mai buni și drăguți părinți din lume, cei mai mulți dintre copii sunt supuși unui șir lung de sute de cerințe și comenzi zilnic. Iar dacă stai să te gândești la interacțiunile avute cu copilul tău în ultima jumătate de oră, încearcă să numeri și de câte ori ai spus lucruri precum:

 

  1. „Trezește-te!”

  2. „Stai jos, te rog!”

  3. „Pune lucrul acela la locul lui!”

  4. „Spală-te pe mâini!”

  5. „Vino la mine!”

  6. „Spală-te pe față!”

 

Educația copiilor. Nu mai spune „Nu”

Toate aceste cerințe sunt mai ușor de transmis pentru noi adulții. Dar nu am putea vorbi așa cu un prieten de-al nostru. Dacă am avea o cerință, cu siguranță am folosi mai multe cuvinte pentru a ne explica cererea. Mai mult decât atât, ne-am pregăti și pentru un răspuns negativ din partea lui. De ce nu ne-am purta la fel și cu copiii? Poți schimba ușor toate frazele de mai sus, pentru a-l face pe cel mic să înțeleagă mai bine de ce îi ceri să facă un anume lucru iar comunicarea dintre voi ar fi una de invidiat.

 

  1. „Ne trezim acum?”

  2. „Când vei sta jos, vom putea să ne pregătim pentru plimbarea noastră.”

  3. „Punem lucrul ăsta la locul lui ca să nu se împiedice nimeni de el?”

  4. „Devii din ce în ce mai bun în a-ți aminti să te speli pe mâini! Vrei să îți pornesc eu robinetul sau o poți face tu?”

  5. „Aș vrea să vorbesc cu tine. Poți veni la mine un pic?”

  6. „Ai înghețată pe toată fața. Ce să facem în privința asta?”

 

Scapă de „Nu face asta!”

 

Pentru a te ajuta să scapi de fraza aceasta, am mai făcut o listă ce cred că o vei găsi cel puțin interesantă.

  1. „Cuvinte frumoase, te rog”, în loc de „Nu mai vorbi așa!”

  2. „Hai să încercăm să inspirăm adânc de 5 ori.”, în loc de „Nu mai plânge!” sau „Calmează-te!”

  3. „Lingurița este pentru gurița ta, îți amintești?”, în loc de „Nu mai bate cu lingurița în masă!”

  4. „Afară este cel mai bun loc pentru a fi gălăgios”, în loc de „Nu mai striga!” sau „Nu mai fluiera!”

  5. „Amintește-ți să-ți folosești mâinile blânde”, în loc de „Nu mai lovi!”

Cei mici copiază tot

Copiii știu doar ce aud de la părinți, rude, cunoștințe, prieteni sau TV. De aceea trebuie să te asiguri că discuțiile cu cel mic sunt întotdeauna respectuoase și pozitive pentru ca cel mic să facă, la rândul lui, același lucru.

 

 

My title page contents