Fii pe faza: asculta emotiile copilului tau!

Fii pe faza: asculta emotiile copilului tau!

Emotiile copilului. Parintii sunt de multe ori atat de prinsi in caruselul nebunesc al vietii de zi de zi, incat isi trateaza copiii ca pe niste task-uri pe care trebuie sa le bifeze. Hranit copilul – rezolvat, spalat copilul – rezolvat, citit si culcat copilul – rezolvat si acum, gata! „In sfarsit, pot si eu sa respir usurat, daca mai pot sta treaz…”

Insa oare despre asta e viata? Despre asta e jobul de parinte? Stiu din proprie experienta ca uneori e extrem de greu. Abia te tarasti de oboseala si atunci iti e imposibil sa te mai joci si sa fii empatic cu copilul tau. Tot ce astepti e sa terminati cu task-urile de seara cat mai repede si sa scapi de hamaleala.

Si atunci, cum sa mai facem cu receptivitatea emotionala? Cum sa fim niste parinti prezenti care sa ne auzim copiii? Care sa le raspundem emotiilor si trairilor lor interioare?

Nu vrem sa va cerem imposibilul, pentru ca stim ce inseamna aceasta goana cretina de fiecare zi, insa…exista zile si zile.

Emotiile copilului. Raspunde-i, rezoneaza cu el

Si in zilele mai bune, e important sa rezonezi cu copilul tau. Sa ii raspunzi. Sa ii asculti miorlaielile si chiar manifestarile de  rasfat excesiv. Iar Tina Bryson ne asigura ca acest demers va fi de ajutor si nu va sensibiliza sau fragiliza copilul.

Totodata, deschiderea ta va fi perceputa pozitiv de fiul sau de fiica ta si nu ii va
intari acestuia/acesteia comportamentul negativ. Pentru ca nu-i asa? Este normal sa ii oferi atentie copilului atunci cand se comporta urat, pentru ca de asta are cea mai mare nevoie in clipele de tantrum.

De altfel, Tina Payne Bryson ii sfatuieste pe parinti sa le stea alaturi copiilor lor. Cat pot mai mult.

  • Consoleaza-ti copilul de fiecare data cand trece printr-un moment dificil

  • “Lucreaza cu tine. Stapaneste-te” – ca sa fii capabil sa oferi conectare si empatie. Sa reusesti sa fii deschis emotional si sa iti controlezi emotiile, sa accepti sentimentele negative ale copiilor.

  • Sa fii tolerant fata de emotiile negative ale copilului. Tu poti sa iti asculti copilul plangand fara ca aceasta actiune sa iti trezeasca sentimente negative?

  • Gaseste un echilibru intre “a ceda” si “a coopera”.

My title page contents