Gestionarea emoțiilor, o sarcină delicată pentru fiecare dintre noi. Dar cum să gestionăm emoțiile? Cu toții suferim de reacții emoționale excesive. Luați de val și într-un context plăcut spunem ceva unei persoane pe care o iubim, fără să ne oprim să luăm în considerare undele de șoc. Emoțiile noastre se revarsă și, în momentul în care se retrag, daunele sunt făcute.

În situația opusă ne simțim cuprinși de frică sau anxietate și nu reușim să profităm de momentul în care să vorbim sau să acționăm în conformitate cu valorile noastre. Consecințele „înghețării/blocării” pot fi la fel de dăunătoare ca cele ale reacției excesive și, uneori, poate chiar mai mari. De aceea, gestionarea emoțiilor noastre este o sarcină destul de complicată.

Dar cum putem traversa acest „câmp emoțional de luptă”?

Nu putem activa și dezactiva emoțiile. Nu există un buton pentru asta!

Așa cum vin, așa vor dispărea și vor tot veni, pentru că emoțiile fac parte din noi. Odată ce acest lucru este clar în mintea noastră, specialiștii susțin că e anormal să așteptăm ca emoțiile nedorite să dispară. Ele nu vor dispărea. Diferența e că putem învăța să le controlăm. Ele ne provoacă zilnic.

Gestionarea emoțiilor: Emoțiile nu sunt pozitive sau negative

Creierul uman este conectat pentru a clasifica lucrurile drept pozitive sau negative și intră în alertă pentru ceea ce consideră el a fi o situație alarmantă. Acest lucru a avut un sens evolutiv bun pentru strămoșii noștri, care au învățat să reacționeze la amenințările externe în scopul supraviețuirii. Pe măsură ce oamenii au dezvoltat un limbaj, am folosit același proces de clasificare pentru starea noastră internă, inclusiv pentru emoțiile noastre. Astfel, vedem bucuria ca fiind pozitivă și, prin urmare, binevenită, și frica ca fiind negativă și nedorită. Întotdeauna va fi activă această clasificare în creierul nostru. Cu o simplă privire, am și separat/catalogat lucrurile.

Totuși, acest lucru creează noi probleme

Psihologii sunt de părere că suprimarea emoțiilor pe care le percepem a fi negative nu face decât să le atragă. Deci care este soluția? Dacă putem experimenta întreaga gamă de emoții umane fără să le atașăm etichete pozitive și negative, rezultatul poate fi extrem de eliberator. Deci, să existe varietate, fără etichete!

Nu ești tot una cu emoțiile tale

Emoțiile sunt, prin natura lor, puternice. Cu toate acestea, tot specialiștii ne asigură că e important să realizăm că nu suntem una cu emoțiile noastre. Atunci când ne amestecăm cu emoțiile noastre – gândind că „ele” și „noi” suntem unul și același lucru – suntem efectiv influențați de acestea. Trebuie să observăm ceva,  fără să implicăm emoțiile.

Gestionarea emoțiilor – Putem alege

Conform specialiștilor, un gând sau un sentiment în sine nu te împiedică să iei nicio măsură. Și în loc să spui „Sunt înspăimântat și nu pot vorbi”, ar fi mai corect să spui: „Sunt înspăimântat și aleg să nu vorbesc”. Deși nu ne putem alege întotdeauna emoțiile, putem alege răspunsul nostru raportat la ele.

Așadar, lasă emoțiile să-și facă treaba, dar fii cu ochii pe ele și gestionează-le cu iubire și înțelegere. Astfel, îți vei îmbunătăți viața.

sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/blamestorming/201708/how-manage-your-emotions

 

My title page contents