GREȘELI CARE STRICĂ SOMNUL COPIILOR. DESCOPERĂ-LE ȘI EVITĂ-LE

Un somn bun este esențial pentru creierul bebelușului aflat în dezvoltare. Un copil care doarme insuficient iar calitatea somnului este slabă se poate confrunta cu probleme de limbaj și de citire, cu hiperactivitate și deficit de atenție. Iată câteva greșeli care strică somnul copiilor.

 

Din dragoste și grijă unii părinți preferă ca cei mici să doarmă cu ei în pat. Motivația lor? Dorința de a consolida legătura părinte-copil. În realitate acest lucru este confuz pentru copil. Și poate fi chiar periculos. Din câte greșeli care strică somnul copiilor se fac, aceasta este doar una. Iată-le și pe celelalte.

Greșeli care strică somnul copiilor

Stabilirea unei rutine de somn este esențială pentru copilul tău. Îl poate ajuta să fie liniștit și să adoarmă mai repede. Este foarte importantă respectarea unui anumit program, astfel încât copilul să învețe când este timpul să se culce. În cele din urmă, se va obișnui să doarmă mereu la aceeași oră și chiar să o aștepte. Astfel, a adormi va deveni mult mai ușor și mai rapid.

Nu l-ai lăsat să își consume energia cât a fost treaz

Copiii sunt la fel ca noi. Cu cât suntem mai activi în timpul zilei, cu atât suntem mai obosiți și adormim mai ușor. Așadar, încearcă să-ți antrenezi copilul în cât mai multe activități. Vorbește-i, cântă-i și joacă-te cu el dacă este bebeluș. Ieși cu el afară și lasă-l să se bucure de o zi frumoasă dacă este mai mărișor. Toate acestea îl vor face să fie obosit și gata să se culce de cum i se oferă ocazia.

Nu recunoști semnele

Uneori, părinții așteaptă prea mult înainte de a-și pune copiii în pat pentru somn. De exemplu, unii așteaptă până când copilul începe să plângă. Cu toate acestea, există multe alte semne care arată că micuțul este obosit și are nevoie de un pui de somn. Dacă se încruntă, își încleștează pumnii, se uită departe de tine, privește în gol sau își freacă ochii și urechile, asta poate însemna că e timpul să se culce.

Nu îl lași să învețe să se autocalmeze

Anumite rutine, cum ar fi legănatul sau masajul, pot ajuta copilul să se relaxeze și să înțeleagă că este timpul să se culce. Dar este mai bine să nu le folosești și să lași copilul să încerce să se autocalmeze, pentru a învăța să adoarmă fără ajutorul tău. Acesta este și motivul pentru care nu ar trebui să răspunzi la fiecare sunet care se aude din camera lui.
În primul rând, dacă a scâncit nu înseamnă neapărat că este treaz și are nevoie de tine. Pur și simplu ar putea trece prin diferitele etape ale somnului. Iar tu, venind să îl verifici, l-ai putea trezi cu adevărat.

Îl pui la somn în întuneric, ziua

Unii părinți cred că atunci când bebelușul doarme în timpul zilei trebuie pus într-o cameră întunecoasă. Da, este adevărat că întunericul are un efect calmant asupra bebelușilor. Dar va trebui să învețe să distingă între zi și noapte.

Îi schimbi patul prea devreme

Chiar dacă bebelușul a crescut, nu te grăbi să îl muți într-un pat de adult. Acest lucru se face după vârsta de 18 luni. Dacă îi schimbi patul mai devreme va fi confuz și inconfortabil pentru el. Îl poți ăasi noaptea umblând prin casă, pentru că cei mici sunt obișnuiți cu granițele unui pătuț și nu se pot controla în absența lor.

Ii asiguri liniște deplină

Nu este cea mai bună idee să te străduiești să înlături toate zgomotele. Dacă bebelușul tău învață să doarmă într-o liniște desăvârșită, este posibil să aibă probleme de adormire mai târziu. Gândește-te că vor fi situații în care nu va exista nicio modalitate de a bloca sursele de zgomot. Uneori este chiar recomandat să folosești zgomotele albe (al mașinii de spălat, al foenului etc), care îl ajută să adoarmă mai ușor.

Îl ții treaz prea mult timp

S-ar putea să crezi că dacă îl ții mai mult timp treaz va fi mai obosit, va adormi mai repede și va dormi mai mult. Cu toate astea lucrurile pot sta exact pe dos. Îi vei strica programul de somn și va dormi mai puțin.

Îl luați cu voi în pat

Unii părinți aleg să ia copilul cu ei în pat. Acest lucru îl bulversează cu privire la locul în care doarme. Și asta poate duce la dificultăți în a adormi în pătuțul lui fără ca tu să stai aproape de el. În plus, împărțirea patului cu adulții poate crește riscul de sindrom de moarte subită.

My title page contents