Cum crești încrederea în sine la copii și cum îi ajuți să fie mai curajoși?

încrederea în sine la copii

Încrederea în sine la copii este extrem de importantă, mai ales dacă se formează de la o vârstă fragedă!

Un mod de a gândi pozitiv, încurajările să fie el însuți și mai ales încrederea în sine sunt cele mai frumoase cadouri pe care i le poți oferi copilului tău! Copiii cu un grad ridicat de încredere în sine sunt mai încrezători, se simt iubiți și se transformă în adulți puternici și curajoși.

Dacă vrei să sporești încrederea în sine la copii, poți urma câteva sfaturi de la Parents.com:

Alegerile cresc încrederea în sine la copii!

Oferă-i celui mic posibilitatea de a alege. Astfel, copilul va întelege și va simți că are propriile răspunderi. Nu trebuie să îl pui să aleagă lucruri prea complicate sau să ia decizii grele. Spre exemplu, întreabă-l ce dorește să mănânce dimineața, spune-i să aleagă dintre hainele pe care le-ai pregătit pentru școală și așa mai departe. În acest fel, copilul va simți că are o răspundere!

Încercă să nu fi o „mamă cloșcă”

Dacă vrei să crești încrederea în sine la copii este important să îi responsabilizezi. Încercă să nu faci tu totul în locul copilului tău. Spre exemplu, chiar dacă pare convenabil pentru că poți termina mult mai repede, lasă-l pe cel mic să se îmbrace singur înainte să plecați la grădiniță în loc să îl îmbraci tu.

Ajută-l să înțeleagă că nimeni nu e perfect!

Copilul tău trebuie să știe că nimeni nu e perfect și că nimeni nu se așteaptă ca el să fie. Felul în care tu vei reacționa atunci când greșește sau când nu se ridică la nivelul așteptărilor tale este foarte important. În funcție de asta, celui mic îi va crește sau îi va scădea încrederea în sine.

Complimentele false nu vor crește încrederea în sine la copii!

Copiii sunt experți atunci când vine vorba de complimente false sau remarci nesincere. Tocmai de aceea, este indicat să nu îl lauzi atunci când știe și el că nu merită sau să îi spui un lucru total fals.

Laudă-ți copilul ori de câte ori merită, dar niciodată nu încerca să îl minți și fă tot posibilul să fii cât se poate de specifică atunci când îi faci complimente.

Oferă-le sarcini în casă pentru a crește încrederea în sine la copii.

Activitățile precum sortatul rufelor albe de cele negre, pusul mesei sau strânsul vaselor sunt sarcini pe care un copil le poate îndeplini ușor după vârsta de 4-5 ani. Tocmai de aceea, poți încerca să îl ajuți, oferindu-i câteva activități pe care să le facă în casă. În acest fel el te ajută pe tine și tu îl ajuți pe el – deci cmândoi aveți numai de câștigat!

Încearcă să nu faci comparații între copiii tăi!

dacă vrei să crești încrederea în sine la copii este foarte important să nu faci comparații. În schimb, îi poți aprecia pe fiecare în mod separat, în funcție de ceea ce fac ei mai bine. Mai mult decât atât, oferă-le premii diferite, care să îi ajute să se simtă speciali!

Este important să petreceți timp îmreună dacă vrei să crești încrederea în sine la copii!

Indiferent că vorbim despre câteva minute în care stați împreună la masă sau mergeți la o plimbare cu bicicleta, încearcă să ai un timp programat, pe care să îl petreci signură cu copilul tău. Astfel, te bucuri de o mare oportunitate să vorbiți despre problemele copilului tău, ce îl macină și mai ales ce îl face fericit! Dacă este urât afară, puteți încerca câteva jocuri pe care să le jucați alături de copii, iar dacă vremea vă permite putețti merge în parc!

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents