Jocuri care trezesc emotii pozitive

Jocuri care trezesc emotii pozitive. Care e principala treaba a unui copil pe lumea asta? SA SE JOACE! Sa se bucure, sa se umple de energie.

Asadar, parinti nu uitati: copiii au nevoie de joc. Astfel, ei deprind abilitatile ce le vor fi necesare la maturitate. Zburdalnicia ii ajuta sa exploreze, sa invete, sa se inteleaga mai bine.

„Putem privi jocul ca pe munca pe care copilul trebuie sa o depuna pentru a-si dezvolta creierul si a creste sanatos. Copiii sunt mult mai mult conectati la propriul corp decat adultii. Cand sunt complesiti emotional, corpul trebuie sa se descarce de toata acea energie. Acesta este unul dintre motivele pentru care au mult mai multa energie decat noi”, scrie Laura Markham.

Parinti, jucati-va cu si alaturi de copiii vostri. Nu priviti jocul ca pe o corvoada. Preferati 10 minute de joaca activa si prezenta unui mestecat in ciorba. O sa va asigure o seara faina si un copil cu ceasca plina de energie pozitiva.

Jocuri care trezesc emotii pozitive. Care e principala treaba a unui copil pe lumea asta? SA SE JOACE! Sa se bucure, sa se umple de energie.Harjoana si joaca fizica sunt cele mai eficiente metode care sa il ajute pe copil sa va simta aproape, dar totodata sa isi proceseze emotiile.

Jocuri care trezesc emotii pozitive. Care e principala treaba a unui copil pe lumea asta? SA SE JOACE! Sa se bucure, sa se umple de energie.Stii de ce copilul tau vrea sa va jucati la nesfarsit despre cum asistenta a luat sange ursuletului, i-a pus perfuzii si i-a dat o doctorie amara? Pentru ca retraieste si proceseaza amintirile sale. Tipetele ursuletului elibereaza chiar trairile, panica si stresul copilului tau. Ia-l in brate si pe ursulet si pe copilas si spune-le ca esti alaturi de ei. Ca ii iubesti si esti mereu langa ei. Si apoi, dupa un pic de linistire, incepe o rostogolire prin salon ca sa stimulati endorfinele.

Jocuri care trezesc emotii pozitive. Care e principala treaba a unui copil pe lumea asta? SA SE JOACE! Sa se bucure, sa se umple de energie.Jocul fizic e magic pentru ca ne ajuta sa fim mai conectati si mai fericiti. In afara de jocurile statice, faceti macar o data pe zi sau la doua zile jocuri care sa implice corpul.

  • Batai cu perne si lupte in care sa cadeti la podea – mai ales parintele. Lasa copilul sa castige, insa cu ceva efort
  • Cucu – bau sau de-a v-ati ascunselea
  • Cizma cu lipici – va agatati de piciorul copilului vostru, spuneti ca sunteti o cizma si v-ati lipit si nu va mai puteti desprinde…si el trebuie sa va care peste tot.
  • Animale ascunse. E un joc de separare – ca sa exersam frica de pierdere a parintilor. Mama sau tata se ascunde dupa fotoliu si spune <stau ascuns, dar tu ma chemi cand iti e dor de mine. Strigi cel mai caraghios nume de animal si eu vin>. Nu astepta sa te strige. Iesi tu si spune: <Ornitorinc. Ce dor mi-a fost de tine. Te iubesc si nu mai puteam sta ascuns>. Exagereaza ca iti era teama, fa-l sa rada pe copil. Apoi continuati si mariti timpul de ascunzis.
  • Fugariti-va – pentru copii, e important sa fuga, insa le place asa de mult ideea ca cineva ii va prinde
  • Cocotati-va
  • Aripi protectoare – atunci cand copilul este suparat sau iritat, mergi la el si intreaba-l? <Ai ramas fara pelerina de ploaie, fara sapca, fara protectie, fara imbratisari? Hai sa vedem cum putem salva situatia>. Si il iei in brate, insa il inlantuiesti. Desfaci bratele atunci cand incepe sa se zbata, insa nu imediat. Te duci si il iei iar intre aripile protectoare. Si inca o data. Si inca o data.
  • Calare pe calul salbatic – fugi cu copilul in spate, te prefaci ca il arunci, ca va cadea
  • In cautarea vocii „Neinfricatei” – cand se simt neputinciosi si neauziti, copiii scancesc, se miorlaie, ne scoat din minti. Daca ii certam si le spunem: <Vorbeste draga normal>, situatia devine si mai critica. Asa ca trebuie sa pornim in cautarea vocii Neinfricatei. <Hei, iubitul meu, sa pornim in cautarea vocii tale puternice, vocii tale de Neinfricata. O fi sub scaun? OOO? Unde esti? > Si tot asa.
  • Jucarii de plus – actori si situatii. Plusurile joaca rolul parintilor si pun in scena povestile care afecteaza copilul.
  • Butonul emotiilor – ai nevoie de un buton sau de un nas de clovn. E un buton magic care va poate ajuta atunci cand sunteti furiosi sau suparati. Tot ce aveti de facut – sa spuneti cum va simtiti – <Imi vine sa dau cu piciorul in mama>. Apasa. Sta un minut si incepe magia – supararea si emotia negativa scade. Stim ca a functionat, cand avem in minte o idee despre ce putem face data viitoare cand o emotie ciudata se mai abate asupra noastra.
  • Cursa cu obstacole – e un fel de baba oarba – unde avem ghizi si exploratori. Ghidul ii ajuta pe cei legati la ochi, exploratorii, sa ajunga cu brio la final, sa treaca peste obstacole, legati la ochi. Obstacolele sunt plusuri, haine, lucrui moi care sa nu il puna in pericol pe care care pleca in cautare. Reguli: exploratorul nu are voie sa vorbeasca, ci doar sa asculte de indicatiile exploratorului. Si apoi faceti schimb de roluri.

 

My title page contents