Orez cu castane – o rețetă de sezon, gustoasă și foarte benefică pentru sănătate, grație minunatelor proprietăți ale castanelor. Castanele întăresc mușchii, contribuie la osificare, favorizează digestia și asimilarea alimentelor, regenerează nervii. Au efecte benefice asupra oaselor, dinților și tendoanelor.
În plus, dacă ești în căutarea unui bun aliat pentru a reduce colesterolul și pentru a reechilibra flora bacteriană, castanele sunt pentru tine. Totodată, datorită aportului de fibre, acestea sunt deosebit de potrivite pentru combaterea constipației, devenind un aliat valabil pentru intestinul nostru. Și stai așa! „Virtuțile” castanelor nu s-au încheiat încă: consumul lor ne întărește memoria și ne îmbunătățește atenția. Ce zici, vrei o porție de castane?
Orez cu castane
Porții: 4 persoane
Ai nevoie de:
280 gr orez cu bobul lung (Carnaroli)
300 g castane crude
20 g parmezan ras
10 ml ulei de măsline extravirgin
1 pahar de vin alb
1/2 ceapă
coaja rasă de la o jumătate de portocală
bulion de legume după gust
rozmarin după gust
sare și piper după gust
Pregătești orez cu castane așa:
Mai întâi pregătești castanele. După ce le-ai curățat de coajă, le fierbi 10 minute în apă clocotită cu sare. După aceea, aștepți să se răcească puțin, apoi le cureți de coajă și le toci destul de grosier. Pui apoi castanele deoparte, într-un castron.
Între timp, pregătești amestecul de ceapă și orez. Toci ceapa și o călești în uleiul de măsline. Când a devenit aurie, adaugi orezul și îl călești împreună cu ceapa pentru câteva minute. Apoi torni vinul alb și, după ce a scăzut bine orezul, adaugi castanele. Amesteci bine, condimentezi cu sare, adaugi puțin piper după gust și continui gătirea orezului, turnând treptat cantitatea necesară de bulion. Când orezul este fiert și fraged, dar încă al dente, stingi focul și adaugi parmezanul ras și rozmarin după gust.