Parintii de ieri, bunicii de azi

parintii de ieri, bunicii de azi

Mama mea a fost o mama minunata cand am fost mica…tin minte cu candoare zilele faine petrecute impreuna. Insa, odata bunica, mama s-a transformat si se crede si mama copiilor mei. Si de aici tensiuni si conflicte. Cum actioneaza parintii de ieri, bunicii de azi?

 

Subiectul bunicilor este unul extreme de vast. Poti scrie si vorbi multe. Si stiu ca exista oameni si oameni. Bunici si bunici. Experienta m-a invatat ca parintii mei, actualii bunici ai copiilor din dotare, au nevoie de limite bine trasate si stricte. Pentru ca, in caz contrar, te trezesti sora mai mare a copiilor tai. Sau si mai rau, luata la intrebari pentru deciziilor si hotararile tale.

Totusi, parintii de ieri sunt altfel. Si e si normal sa fie asa. Gaspar Gyorgy, psihoterapeut, Presedinte al Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie, puncteaza foarte bine: “cea mai semnificativa diferenta este evidentiata de importanta acordata emotiilor si sentimentelor. Parintii de ieri erau preocupati mai degraba sa asigura nevoilor de baza precum sunt cele de adapost, hrana si resurse financiare. Parintii de azi sunt constienti de faptul ca in categoria nevoilor de baza se regasesc si cele de atasament, conectare si atentie pozitiva.”

Bunicii au nevoie de limite

Lucru lesne de observat si de trait. Si totusi, bunicii sunt prezenti in viata copiilor si, uneori, extrem de implicati. Si atunci cum faci s ail muti in prezent? Cum faci sa schimbi mentalitatile unui parinte de ieri?

“Multi dintre  parintii de ieri sunt azi bunici calzi si empatici. Adesea experienta de viata si intelepciunea ii ajuta sa vada altfel care sunt adevaratele valori ale vietii. Majoritatea bunicilor cu care am avut onoarea de a face psihoterapie imi vorbesc despre importanta relatiilor, iar acest aspect este extraordinar.”, povesteste Gaspar. Si tot el continua: “nu as vrea nici sa spun ca toti bunicii sunt atat de constienti in plan relational, motiv pentru care consider ca este foarte important ca parintii de azi sa-si construiasca “granite” psihologice stabile,  prin care sa-si apere familia din prezent si sa-i informeze din nou si din nou pe bunici ca nu ei sunt parintii de aceasta data.”.

 

 

My title page contents