La an nou, gusturi noi si fine. Ei bine, reteta de azi apartine Laurei Adamache si am gasit-o in cartea „Retete pentru micile gospodine”. Un deliciu si la propriu si la figurat. Asadar, azi ne bucuram de pariziene cu fondant de mere.
Ingrediente aluat pariziene:
- 500 g faina
- 20 g drojdie proaspata
- 70 g zahar
- 250 ml lapte
- 50 g unt
- 1 ou
- un varf de cutit sare
- 1 galbenus + 2 linguri de lapte (pentru uns)
- 1 plic de zahar vanilat
-
Ingrediente fondant de mere :
- 200 g mere curatate
- 2 oua
- 40 g zahar
- 60 ml smantana pentru gatit
- 1 plic zahar vanilat
- 15 g amidon de porumb
- 60 g unt
- 100 ml apa
Mod de preparare aluat pariziene
- Cernem faina si o punem intr-un vas incapator.
- Dizolvam drojdia in laptele caldut si o adaugam in mijlocul fainii
- Adaugam untul rece topit, oul si incepem sa framantam
- Cand aluatul capata consistenta, adaugam zaharul, zaharul vanilat si sarea.
- Framantam pana obtinem un aluat elastic.
- Acoperim vasul in care se afla aluatul cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul (cca 2 ore).
Mod de preparare fondant de mere :
- Amestecam merele taiate in cuburi cu zaharul si le punem pe foc mic.
- In momentul in care zaharul este complet topit, adaugam apa si le lasam sa fiarba, pe foc mic, pana cand apa este complet evaporata.
- Stingem focul si lasam merele sa se raceasca.
- Topim untul si il lasam sa se raceasca, apoi il amestecam cu smantana, ouale, amidonul si vanilia si amestecam pana la omogenizare.
- Adaugam piureul de mere si punem crema pe foc mic. Amestecam pana cand crema se ingroasa (cca 5-6 minute).
- Stingem focul si o lasam sa se raceasca.
-
Asamblare pariziene
- Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in 8 parti egale.
- Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi. Pe una dintre jumatatile dreptunghiului adaugam 1 lingura de fondant. Taiem jumatatea ramasa libera pe lungime, in fasii de cca 1-1,5 cm latime. Acoperim jumatatea pe care se afla fondantul cu fasiile de aluat.
- Punem parizienele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le la- sam sa dospeasca inca 30 de minute intr-un loc ferit de curenti de aer.
- Le ungem cu un galbenus amestecat cu lapte si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, 15 minute.
- Le servim dupa ce s-au racit putin.
-
Sfat : Pentru fondant vom folosi mere bine coapte si foarte parfumate si, daca scortisoara se numara printre aromele noastre preferate, putem adauga in crema 1 lingurita rasa de scortisoara.
Reteta face parte din cartea „Retete pentru micile gospodine „, aparuta la Editura All.
Credit foto – Blog Laura Adamache