Pariziene cu fondant de mere

Pariziene

La an nou, gusturi noi si fine. Ei bine, reteta de azi apartine Laurei Adamache si am gasit-o in cartea „Retete pentru micile gospodine”. Un deliciu si la propriu si la figurat. Asadar, azi ne bucuram de pariziene cu fondant de mere.

 

Ingrediente aluat pariziene:

  • 500 g faina
  • 20 g drojdie proaspata
  • 70 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt
  • 1 ou
  • un varf de cutit sare
  • 1 galbenus + 2 linguri de lapte (pentru uns)
  • 1 plic de zahar vanilat
  • Ingrediente fondant de mere :

  • 200 g mere curatate
  • 2 oua
  • 40 g zahar
  • 60 ml smantana pentru gatit
  • 1 plic zahar vanilat
  • 15 g amidon de porumb
  • 60 g unt
  • 100 ml apa

    Mod de preparare aluat pariziene

  • Cernem faina si o punem intr-un vas incapator.
  • Dizolvam drojdia in laptele caldut si o adaugam in mijlocul fainii
  • Adaugam untul rece topit, oul si incepem sa framantam
  • Cand aluatul capata consistenta, adaugam zaharul, zaharul vanilat si sarea.
  • Framantam pana obtinem un aluat elastic.
  • Acoperim vasul in care se afla aluatul cu folie de plastic alimentara si il lasam sa dospeasca intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul (cca 2 ore).

    Mod de preparare fondant de mere :

  • Amestecam merele taiate in cuburi cu zaharul si le punem pe foc mic.
  • In momentul in care zaharul este complet topit, adaugam apa si le lasam sa fiarba, pe foc mic, pana cand apa este complet evaporata.
  • Stingem focul si lasam merele sa se raceasca.
  • Topim untul si il lasam sa se raceasca, apoi il amestecam cu smantana, ouale, amidonul si vanilia si amestecam pana la omogenizare.
  • Adaugam piureul de mere si punem crema pe foc mic. Amestecam pana cand crema se ingroasa (cca 5-6 minute).
  • Stingem focul si o lasam sa se raceasca.
  • Asamblare pariziene

  • Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in 8 parti egale.
  • Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi. Pe una dintre jumatatile dreptunghiului adaugam 1 lingura de fondant. Taiem jumatatea ramasa libera pe lungime, in fasii de cca 1-1,5 cm latime. Acoperim jumatatea pe care se afla fondantul cu fasiile de aluat.
  • Punem parizienele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le la- sam sa dospeasca inca 30 de minute intr-un loc ferit de curenti de aer.
  • Le ungem cu un galbenus amestecat cu lapte si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, 15 minute.
  • Le servim dupa ce s-au racit putin.

 

 

  • Sfat : Pentru fondant vom folosi mere bine coapte si foarte parfumate si, daca scortisoara se numara printre aromele noastre preferate, putem adauga in crema 1 lingurita rasa de scortisoara.

 

 

Reteta face parte din cartea „Retete pentru micile gospodine „, aparuta la Editura All.

retete_pentru_micile_gospodine-c1

Credit foto – Blog Laura Adamache

My title page contents