Dovleac copt și alte ingrediente… după gust!

Dovleac copt și alte ingrediente... după gust!

Dovleac copt este un aperitiv bun și foarte ușor de pregătit. Dovleacul este o legumă foarte versatilă și copt alături de alte legume formează un fel de mâncare perfect. Dovleac copt este o rețetă ușoară, ideală pentru persoanele care doresc să acorde atenție siluetei. 

 

Porții: 4

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

 

Dovleac copt

Ai nevoie de:

dovleac, după gust

rozmarin, după gust

foi de dafin, după gust

salvie, după gust

sare grosieră, după gust

busuiocul cerbilor (sau mentă obișnuită), după gust

cimbru, după gust

2-3 căței de usturoi

ulei de măsline extravirgin, după gust

 

Pregătești așa:

Speli și tai dovleacul, apoi îl cureți de semințele din interior. Apoi îl tai în felii, bețișoare sau bucăți mai mici, dar nu prea groase. Poți îndepărta coaja sau o poți lăsa, după preferință. Dovleacul copt în coajă este chiar mai bun și e indicat să fie copt așa.

Aranjezi bucățile de dovleac într-o tavă de copt acoperită cu hârtie pergament. Le presari cu sare grosieră, cu câteva frunze de salvie proaspătă, frunze de dafin, mentă, cimbru proaspăt, crenguțe de rozmarin și câțiva căței de usturoi.

Amesteci bucățile de dovleac cu puțin ulei de măsline și le coci la 200° C, pentru aproximativ 15 – 20 minute.

Consumi dovleacul copt fierbinte sau rece, după cum preferi. Este la fel de bun în ambele variante.

 

Sugestie! Dacă vrei să obții un gust și mai bun, poți presăra dovleacul copt cu brânză rasă. Va forma o crustă delicioasă, iar gustul va fi foarte bun.

Știai că…

  • Potrivit cercetărilor făcute de National Institute of Health din America, doar 250 de grame de piure de dovleac copt conțin peste 200% din doza recomandată zilnic de vitamina A, cea care susține vederea, în special la lumina difuză?
  • Semințele de dovleac sunt bogate în mod natural în substanțe chimice vegetale numite fitosteroli, care par să reducă nivelul colesterolului rău, LDL (conform studiilor)?
  • Dovleacul reprezintă o sursă excelentă de complexul de vitamine B, precum folați, niacină, vitamina B6, tiamină și acid pantotenic (vitamina B5), dar și de cupru, calciu, potasiu și fosfor?
My title page contents