Salată de quinoa cu năut și roșii, aromată cu frunze de mentă. Spre deosebire de cereale, quinoa nu conține gluten și are proprietăți nutriționale deosebite. Valoarea biologică ridicată a nutrienților conținuți de quinoa, o face să fie un aliment foarte valoros.
Porții: 6
Pregătire: 40 de minute
Fierbere: 60 de minute
Salată de quinoa cu năut și roșii
Ai nevoie de:
200 g boabe de năut
250 g quinoa
2 cepe roșii
4 roșii
4 frunze de mentă proaspătă
100 g de frunze de valeriană sau baby spanac
Ai nevoie pentru dressing:
Zeama de la 3 lime
un praf de sare
1 vârf de cuțit de boia dulce
3 linguri ulei de măsline
3 linguri ulei de alune
Pregătești o salată de quinoa cu năut și roșii așa:
Pui năutul la înmuiat pentru cel puțin 12 ore sau de seara până dimineața. Dacă ți-e mai ușor, poți folosi năut gata fiert, la conservă. A doua zi, scurgi năutul și îl clătești bine. Apoi îl pui la fiert în multă apă rece, cu puțină sare. Testezi dacă sunt fierte boabele și scurgi năutul. Te ajută mult o oală sub presiune, care scurtează timpul de fierbere: 30 de minute.
Separat, pui quinoa la fiert timp de 15 minute în apă clocotită cu sare, după care o pui în strecurătoare, o clătești cu apă rece și o lași la scurs. Cureți ceapa și o tai cubulețe. Speli roșiile, le scoți semințele și le tai cuburi, iar frunzele de mentă le toci mărunt.
Pentru sos, dizolvi sarea în zeama de la cele 3 lime și adaugi treptat uleiurile de măsline și alune, apoi boiaua, omogenizând bine. Separat, amesteci năutul cu quinoa, roșiile, ceapa și menta, adaugi sosul și amesteci. Ții salata la rece până în momentul servirii.
Împarți salata în boluri, adaugi frunze de valeriană sau de baby spanac și o servești cu mare poftă.