E oare micul dejun cea mai importanta masa a zilei? Trebuie sa mananci dimineata ca un rege? Afla de la Health Coach-ul Anna Ghica ( http://www.annaghica.ro) de ce toate aceste vorbe sunt un mit care trebuie spulberat.

 

Daca stii CE si CUM sa mananci e minunat si extrem de important, insa…acest CE anume mancam este la fel de impactant ca si CAND anume mancam ca sa fie optim pentru corpul nostru.

Si avem in fata o discutie despre ritmurile circadiene. Ce reprezinta? O notiune care precizeaza ca organismul nostru functioneaza in 3 cicluri de 8 ore fiecare. Acest principiu nu e o descoperire stiintifica de ultima ora, ci recomandat de cateva mii de ani de Ayurveda.

Daca aplici pur si simplu acest indemn si nu schimbi nimic altceva in dieta, obtii urmatoarele beneficiile majore:

  • Pierderea in greutate

  • O digestie mult imbunatatita

  • Un nivel de energie si vitalitate mai bun

  • O mai buna asimilare a nutrientilor ceea ce se traduce prin: diminuarea unor simptome vechi legate de boli cauzate de deficiente nutritionale, imbunatatirea aspectului pielii, parului si unghiilor, o claritate mentala mai mare.

Cele trei cicluri sunt:

  • 4 dimineata – 12 pranz: ELIMINARE

  • 12 pranz – 8 seara: ADAUGARE

  • 8 seara – 4 dimineata: ASIMILARE

Hai sa si traducem cele 3 cicluri.

De la 4 dimineata la 12, in miezul zilei, corpul nostru se dedica cel mai mult curatarii celulare si eliminarii toxinelor.

De la pranz pana la 8 seara suntem in intervalul cel mai activ al zilei de 24 de ore, iar corpul nostru este la maximul eficientei sale pentru digestia si metabolizarea alimentelor pe care le mancam.

De la 8 seara la 4 dimineata, corpul isi desfasoara ciclul de asimilare – absorbtia nutrientilor din alimentele pe care le-am consumat de la nivelul intestinului subtire, prin circuitul sanguin, spre organe, celule, sistem osos.

Iata care sunt recomandarile principale de care sa tii cont in aceste trei perioade de timp cu caracteristici individuale:

  • Micul dejun ideal –  ca sa ajuti procesul firesc de curatare si eliminare – aceasta masa trebuie sa fie compusa din alimente cu impact redus asupra sistemului digestiv. Exemple? O masa lichida precum un suc din legume si fructe sau un smoothie din fructe si verdeturi, o masa de fructe sau chiar o masa mono-fruct (consumam un singur tip de fruct pe saturate);
  • Poti sa sari complet peste micul dejun daca organismul iti cere acest lucru. Uita de obligativitatea de manca la anumite ore, doar pentru ca asa zic specialistii. Trebuie sa reinvatam sa mancam atunci cand ne este foame;
  • Nu uita, insa de hidratare in prima parte a zilei! De ce? Pentru ca apa ajunge la nivel celular si ea este esentiala pentru curatarea celulelor si eliminarea reziduurilor metabolice;
  • Aceeasi regula a mancatului cand ne este foame ar trebui s-o aplicam si in perioada 12 – 8 seara cand ar fi ideal sa avem mesele mai copioase;
  • Cum de la 8 seara, corpul intra in fereastra cea mai propice pentru asimilarea nutrientilor, acest lucru inseamna ca digestia ar trebui deja incheiata, iar alimentele sa se gaseasca deja la nivelul intestinului subtire. Concluzia: ideal este sa luam cina cu macar 2 ore inainte de culcare, cand corpul incepe activitatea de asimilare, reparare celulara si vindecare;
  • In perioada de asimilare, nu este indicat sa mancam.

Daca ti se pare o cale interesanta de urmat, dar destul de greu de aplicat, e important sa fiti intelegatoare si bune cu voi si cu corpl vostru. Orice schimbare de obiceiuri e un demers serios si de multe ori complicat.

O alta strategie care te poate ajuta: abordeaza schimbarea pas cu pas. Prima miscare? Mananca la micul dejun doar fructe sau un smoothie din fructe si frunze verzi.

Sanatate!

 

Daca doresti sa o contactezi pe Anna, o poti gasi pe site-ul ei, www.annaghica.ro, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/HealthCoachAnna sau pe contul de instagram https://www.instagram.com/annaghica/.
Daca simti ca ai nevoie de suportul ei pentru a implementa schimbarile sugerate mai sus, dar si multe altele tintite mult mai specific
provocarilor tale de sanatate, scrie-i un e-mail la annaghica@gmail.com.

My title page contents