Stimulati independenta copiilor

Monica Fulea (psiholog practician si logoped la Centrul Copil Cuminte) ne incurajeaza sa fim aproape de copiii nostri, sa ii iubim, sa ii sustinem, insa sa le incurajam independenta. ,,Sa nu faci niciodata ceva pentru copilul tau din ceea ce poate face singur,,

 

Aceasta regula este foarte importanta , de aceea ea trebuie repetata cat mai des posibil.

Sa pornim de la un exemplu simplu : «  O fetita adorabila de 5 ani este o incantare pentru mama ei, care o ingrijea mereu, o imbraca frumos, ii facea baie zilnic, o imbraca in cele mai frumoase rochite, ii lega pantofiorii, ii peria si ii pieptana parul. Fetita era o adevarata papusica : fermecatoare, incantatoare si gratioasa. Nu putea sa-si incheie nasturii, sa isi puna sosetele, sa faca diferenta intre fata si spatele rochiei, nici macar intre pantoful stang si cel drept. Mama se justifica tuturor ca este o mama buna si iubitoare si de aceea vrea sa faca totul pentru fetita ei. <<Pur si simplu imi place mult sa am grija de ea. Este tot ce am !>> declara ea.

Iubire de sine vs iubirea fata de copilul nostru

Traducand comportamentul mamei putem aprecia ca iubirea acesteia este de fapt o iubire de sine. Ea se vede pe sine ca pe o mama extrem de iubitoare, a carei viata este pusa in serviciul propriului copil. Fetita, pe de alta parte, este invatata ca este inferioara, neajutorata, dependenta, inadecvata, inutila.

De cate ori facem ceva pentru copil din ceea ce poate sa faca singur ii aratam cat de mari, buni, experimentati, capabili, importanti suntem noi si cat de mic si neajutorat este el. In mod continuu, ii demonstram superioritatea noastra asumata si presupusa sa inferioritate. Si apoi ne intrebam de ce se simte incapabil si devine incomplet/deficient. Sa faci pentru copil ceva ce poate face singur este extrem de descurajant. Pentru ca noi il   deprivam pe copilul nostru sa isi experimenteze singur puterile.         Asta arata completa noastra neincredere in abilitatea lui de a rezolva o problema, neincrederea in  curajul sau. Prin asta, il deposedam de simtul securitatii, care se bazeaza pe propriile realizari obtinute cu propriile mijloace. In plus, ii negam dreptul de a-si dezvolta increderea in sine. Si toate acestea cu scopul de a ne pastra imaginea despre propria indispensabilitate.

 

Copiii au nevoie sa demonstreze ca pot

 

Astfel aratam o imensa lipsa de respect fata de copil ca persoana. Fii mai atenta ! Inca din copilaria mica, fiul sau fiica noastra incearca sa ne arate ca doreste sa faca lucrurile pentru sine, copilul vrea sa ajunga la sapun pentru ca doreste sa-l simta. Mult prea des descurajam astfel de incercari timpurii in scopul de a pastra curatenia, astfel ca promovam descurajarea si un concept de sine fals. Ce pacat! Este mult mai usor sa faci curatenie dupa copil decat sa ii restaurezi curajul. Imediat ce copilul demonstreaza dorinta de a face lucrurile singur, trebuie sa profitam de acest lucru si sa-l lasam sa mearga pana unde este posibil pentru el. S-ar putea ca acesta sa aiba nevoie de ajutor, supervizare, incurajare si training. Nu avem dreptul de a face totul pentru el sau sa-l oprim sa-si aduca contributia acolo unde este dornic sa realizeze ceva. Cand vezi un copil mic, ai intotdeauna primul impuls de a-l ajuta atunci cand este intr-o mica problema pe care doreste sa o rezolve. Dar trebuie sa fim atenti la acest prim impuls. Fara sa ne dam seama, frecvent ne dam voie sa continuam sa-i ajutam chiar si atunci cand acestia pot rezolva problemele independent de noi, pentru ca suntem atat de obisnuiti sa facem asta.

Copiii gasesc placere in a primi servicii speciale. Este un fel de putere in a fi capabil de a solicita servicii.  Dar copiii se bucura la fel de mult si atunci cand sunt utili si de ajutor. Pe masura ce copilul creste, inclinatia naturala este sa faca tot mai multe lucruri pentru sine si pentru altii.  Aceasta inclinatie poate fi sufocata de teama, protectie si servicii din partea parintilor. Intr-un astfel de caz, copilul se contamineaza de descurajare si descopera rapid valoarea pozitiva a slabiciunii (ce inseamna sa fii slab iar ceilalti sa-ti aduca servicii). El presupune ca nu poate face lucruri pentru sine, presupune ca este inadecvat si nu crede in propriile sale abilitati. Apoi gaseste ca este confortabil sa primeasca servicii de la ceilalti. Stim ca in practica este mult mai dificil cand suntem pe fuga si trebuie sa rezolvam mai multe lucruri intr-un termen scurt , dar trebuie sa recunoastem si faptul ca avem tendinta sa minimalizam abilitatile copilului si sa maximizam slabiciunea sa. Trebuie sa fim sensibili la diferenta dintre asteptarile noastre exagerate, care sunt o forma de impunere a dorintelor noastre, si increderea in abilitatile lui care este  o forma de respect.

Ofera-i spatiu si independenta

Trebuie sa devenim constienti de pericolul din spatele supra-protectiei si sa actionam in scopul de a stimula independenta. Fiecare mama isi aminteste fericirea care a acompaniat primii pasi ai copilului. Multi parinti au inregistrat aceste momente video ca pe un eveniment deosebit. Oportunitati pentru a trai aceste sentimente  de mandrie si de fericire vor mai exista in fiecare stadiu de dezvoltare a copilului daca parintele este atent. Mama se aseaza in fata departe de copil,  tine mainile intinse – pentru a-l sustine daca se dezechilibreaza. Copilul este independent. Ea il incurajeaza. Ii ofera spatiu sa se miste independent de suportul sau. El incearca. Cand copilul reuseste sa-si atinga mama acesta traieste un sentiment  triumfal, iar ea nu mai inceteaza sa-l laude pentru aceasta reusita. Deci, trebuie sa ne dam un pas inapoi, sa-i oferim copilului spatiu, sa ne  abtinem in a face ceea ce acesta poate face, si sa-l incurajam.

 

 

Centrul COPIL CUMINTE –  este un loc fain pentru parinti si copii. O locatie smart care vine in intampinarea parintilor ocupati, care isi doresc pentru copiii lor un program educational complex. Centrul Educational este un mix destept de gradinita, program before si after school, precum si de ateliere si cabinete de psihologie, logopedie, psihiatrie, parenting si kids parking. Pentru ca al tau pusti sa fie senin si fericit.

Centrul educational gazduieste 4 grupe de varsta: grupa baby 2-3 ani, grupa mica 3-4 ani, grupa mijlocie 4-5 ani si grupa mare 5-6 ani.

 Intrarea Docherilor nr 3.  http://copilcuminte.ro

 

 

My title page contents