Ștrudel cu mere. Când spui mere, spui N deserturi, dintre cele mai gustoase. Poți combina merele cu scorțișoară, cu suc de lămâie, cremă de vanilie și stafide. Sau cu ce-ți mai trece prin cap. Nu ai cum să dai greș!
Porții: 12 felii
Preparare: 40 minute
Repaus: 20 minute
Coacere: 60 minute
Ai nevoie pentru aluat:
125 g făină
1 praf sare
4 lingurițe ulei
1 gălbenuș
60 ml apă călduță
Ai nevoie pentru umplutură:
8 mere
2 linguri suc de lămâie
2 linguri rom
50 g zahăr
1 linguriță scorțișoară
50 g stafide
50 g migdale tocate
5 linguri unt
30 g pesmet
3 linguri smântână
zahăr pudră
Pregătești un ștrudel cu mere așa:
- Faci un aluat din făină, sare, 3 lingurițe ulei, un gălbenuș și 60 ml apă călduță. Frămânți, ungi cu restul de ulei și acoperi. Lași să se odihnească timp de 20 de minute.
- Pentru umplutură, cureți merele de coajă și le razi. Amesteci merele cu suc de lămâie, rom, zahăr, scorțișoară și migdale. Încingi cuptorul la 200 grade Celsius.
- Topești untul într-o crăticioară. Împarți aluatul în două și întinzi 2 foi pe un prosop de bucătărie pudrat cu făină. Trebuie să fie subțiri. Ungi foile cu 2 linguri de unt topit și presari pesmet. Pe fiecare foaie așezi jumătate din cantitatea de umplutură și rulezi.
- Cele două ștrudele se așază într-o formă unsă și le coci timp de 60 de minute. Între timp, le ungi cu unt topit și smântână.
- Ștrudelele se servesc călduțe, pudrate cu zahăr și cu o porție de frișcă bătută.