Ce raspundeti? Daca raspunsul este afirmativ, eu va voi intreba, de ce?

Unul din raspunsuri, si de cele mai multe ori auzit, este “Sunt fericit deoarece…”. Acest “deoarece” da o cauzalitate fericirii – sunt fericit deoarece am un serviciu extraordinar, o casa, partenerul ma iubeste, s.a.m.d; ce facem cand acestea dispar? Este aceasta adevarata fericire?

Un alt raspuns ar fi “Nu, nu sunt.” De ce? “Nu stiu.”

Si atunci, ce este fericirea? Conform DEX – FERICÍRE, fericiri, s. f. Stare de multumire sufleteasca intensa si deplina. ◊Loc. adv.Din fericire= printr-un concurs de imprejurari favorabile. –V.ferici. Acum stim ce este fericirea, doar stim, dar cum ajungem sa o traim? Daca fericirea nu este legata de cauzalitate, care este motivul pentru a fi fericiti?

Intr-una din cartile sale, V. E. Frankl ne spune ca suntem fericiti in momentul in care gasim sensul in viata noastra. Cand nu gasesc sensul, oamenii traiesc, dar nu stiu pentru ce. Sunt trei cai principale pentru a ajunge, sau de a gasi, sensul in viataː

  • creand sau infaptuind ceva;
  • experimentand ceva sau cunoscand pe cineva;
  • prin atitudinea pe care o avem in fata unei suferinte inevitabile (inaltarea mai presus de sine, puterea de a transforma o tragedie intr-o victorie).

Fericirea si creativitatea merg mana in mana

Fericirea si creativitatea merg mana in mana, sustine Mihaly Csikszentmihalyi dandu-ne cateva sugestii in privinta imbunatatirii lorː

  • sa ne lasam surprinsi in fiecare zi de ceva si sa surprindem in fiecare zi, la randul nostru, pe cineva si sa le notam intr-un caiet;
  • cand ceva ne starneste interesul, sa nu pregetam in a-l urma;
  • sa observam ca un lucru bine facut, ne produce placere;
  • sa gasim ce ne place si ce nu ne place in viata noastra si sa continuam sa facem mai mult ce ne place si mult mai putin ce nu ne place.

O alta perspectiva asupra fericirii o primim de la Martin Seligman. Fericirea inseamna a aveaː

  • o viata placuta – sa avem emotii pozitive asupra trecutului, prezentului si viitorului nostru,
  • o viata buna – sa ne folosim abilitatile si strategiile in a obtine satisfactie maxima in principalele domenii ale vietii personale,
  • o viata cu sens – sa ne folosim abilitatile si virtutile in serviciul a ceea ce inseamna mult mai mult ca persoana noastra.

Fericirea este o alegere, alegere care cere efort sustinut si pune la incercare capacitate noastra de a face fata stresului cotidian. Avem nevoie de atitudini si strategii pentru a putea transforma “circumstantele stresante din potentiale dezastre in oportunitati de crestere/dezvoltare” (Maddi, 2013). Cum reusim? Prin angajament – este important sa fim implicati mai degraba decat sa fim detasati; prin control – avand credinta ca putem influenta sau transforma potentialele dezastre in oportunitati de crestere; prin provocare – constienti fiind ca viata e o continua schimbare, o oportunitate de dezvoltare personala.

Cand viata ne ofera lamai, de ce le-am arunca, profitam de fapul ca le putem zdrobi si avem fericirea de a savura o limonada!

foto Shutterstock.com

My title page contents