Pilates: un antrenament pentru corp și minte. Beneficii și contraindicații ale acestui tip de gimnastică

Pilates: antrenament pentru corp și minte. Beneficii și contraindicații ale acestui tip de gimnastică

Ai auzit sau ai practicat pilates? Acesta este un antrenament pentru corp și minte. O disciplină care tonifică toți mușchii profunzi și se concentrează pe nucleu pentru a îmbunătăți postura. Pilates este o gimnastica anti-îmbătrânire, deoarece menține mușchii și articulațiile flexibile.

Mai mult decât atât, pilates este un mod de antrenament; un mod de a face sală, de a te menține în formă și care are beneficii diferite; deoarece mintea și corpul sunt una, dar într-o formă nouă în pilates.

Să descoperim împreună ce este cu adevărat pilates și ce beneficii și contraindicații are acest tip de mișcare!

Ce este pilates?

Pilates este o gimnastică posturală care a fost inventată de Joseph Pilates la începutul secolului al XX-lea. Numită de creatorul său contrology, această metodă de antrenament încurajează utilizarea minții pentru a controla corpul; de asemenea, este un program de exerciții care se concentrează asupra mușchilor posturali; adică acei mușchi care ajută la menținerea echilibrului corpului și sunt esențiali pentru a oferi sprijin coloanei vertebrale.

Pilates se concentrează pe alinierea posturală prin stabilizarea și întărirea centrului de greutate, care include mușchii abdominali și lombari, fesieri și pelvieni, responsabili pentru susținerea coloanei vertebrale în timpul mișcării. Activitatea de stabilizare a pelvisului permite menținerea unei poziții neutre care previne durerile de spate. Exercițiile duc la optimizarea posturii și echilibrului, fac mișcările mai eficiente în contextul vieții de zi cu zi și ușurează durerea apărută în urma dezechilibrelor fizice, cum ar fi durerile de spate.

Acest tip de gimnastică posturală se adaptează nevoilor individuale ale oamenilor, pornind întotdeauna de la trei principii de bază: coordonare, echilibru și conștientizare; toate acestea o fac o metodă în slujba bunăstării psihofizice și a unei gimnastici de reabilitare și prevenire.

Ce beneficii oferă pilates pentru organism?

  • Înainte de toate, îmbunătățește postura, compensând dezechilibrele cauzate de orice poziții incorecte frecvente la cei care efectuează o muncă sedentară;
  • De asemenea, exercițiile pilates lucrează pentru a întări centrul de putere, sistemul muscular care guvernează și controlează mișcările întregului corp, numit și nucleu;
  • În comparație cu alte discipline, nu mărește mușchii, ci îi solicită pe toți în egală măsură, permițând obținerea unei forme conice și armonioasă a corpului;
  • Îi face pe oameni mai conștienți de mișcarea corpului lor ca sistem integrat;
  • Îmbunătățește echilibrul și flexibilitatea;
  • Acționează asupra controlului conștient al mușchilor;
  • După o accidentare, acest tip de gimnastică reprezintă o formă de reabilitare care ajută mușchii să revină să funcționeze corect;
  • Îmbunătățește respirația, care reprezintă legătura dintre minte și corp. Respirația practicată în Pilates este o respirație profundă care implică mușchii stabilizatori. Inspirația este folosită pentru a ajuta la întinderea și decomprimarea coloanei vertebrale.

Câte tipuri de pilates există? Tu pe care o practici?

Pilates matwork

În acest caz, exercițiile se efectuează pe saltea, pe saltea. Metoda originală a lui Joseph Pilates a inclus 70 de exerciții, pregătitoare pentru utilizarea unor instrumente care au servit la creșterea rezistenței și, prin urmare, la intensificarea masei musculare. Cum ar fi cercul magic sau cercul Pilates, care are un diametru de aproximativ 40 cm și două mânere plasate la ambele capete. Se folosește ținându-l în mâini sau între picioare pentru a tonifica diferite grupe musculare.

Power Pilates

Acest tip de gimnastică combină disciplina Pilates cu fitness-ul și principiile biomecanicii. Principalele focalizări sunt: zona abdominală și fesele; se trece rapid de la o grupă musculară la alta, cu secvențe de exerciții care contemplă multe variații și repetări. Toate antrenamentele au un ritm dinamic, iar tranzițiile de la un exercițiu la altul sunt, de asemenea, rapide. Din partea profesorului este important să se acorde o atenție deosebită executării exercițiului, care trebuie să fie precis și controlat, pentru a obține îmbunătățiri reale în ceea ce privește performanța și, de asemenea, forma corpului.

Reformer pilates

Reformer este numele mașinii și prescurtarea de la „reformarea universală a corpului”, ceea ce înseamnă reformarea universală a corpului. Mai exact sistemul de antrenament se compune dintr-un cărucior care alunecă pe șine, la care sunt atașate arcuri care creează rezistență. Aceste rezistențe, care pot fi crescute sau scăzute din când în când, în funcție de obiectivele personale de antrenament, ajută la tonifierea și întinderea mușchilor. Suprafața instabilă a căruciorului în mișcare solicită mușchii abdominali mai profund și stabilizarea mușchilor coloanei vertebrale și permite o lucrare de tonifiere a picioarelor și brațelor.

Cadillac Pilates implică utilizarea unui instrument (Cadillac) care, în formă, seamănă cu un pat cu baldachin. Covorașul clasic Pilates este acoperit de structuri metalice de care sunt atârnate arcuri cu curele pentru a lucra cu brațele și picioarele și o bară pentru a lucra la îmbinarea coloanei.

Există contraindicații?

Mai mult sau mai puțin! Conform experților, contraindicațiile pilates nu trebuie căutate în practica în sine, ci la cei care o folosesc. De fapt, nu există efecte secundare speciale găsite în pilates, dar unele exerciții nu sunt recomandate în timpul sarcinii; mai ales dacă sunt într-o stare avansată în ultimele luni de gestație. De asemenea, trebuie să ai grijă, deoarece unele mișcări pot fi nepotrivite dacă suferi de anumite dureri sau de probleme de spate; din acest motiv este întotdeauna bine să ceri părerea unui expert.

My title page contents