Teama de singurătate e inevitabilă la un moment dat. Mai întâi, trebuie să înțelegem diferența dintre a fi singur și a te simți singur. Să înțelegem, de asemenea, de unde provine această teamă și cum să o învingem.

Teama de singurătate. De ce ne este frică de singurătate?

În zilele noastre, una dintre cele mai mari temeri este aceea de a fi singur. Societatea ne învață să facem parte dintr-un grup. Folosirea relațiilor sociale doar ca mijloc de a alunga sentimentul de singurătate pe termen lung poate fi contraproductivă. Deoarece, astfel, nu suntem pregătiți să înfruntăm singurătatea și, mai ales, sentimentul diversității și al despărțirii pe care le încercăm atunci când ne simțim singuri. Când simțim durere, suntem întotdeauna capabili de a găsi motive întemeiate pentru a ne liniști și a ne spune că este doar un moment trecător.

Când ne găsim în starea de solitudine, ne creăm convingerea că mâine va fi mai rău și vom fi din ce în ce mai izolați, este părerea specialiștilor. Pentru a înțelege această teamă, poate fi util să analizăm unele aspecte ale vieții noastre.

Teama de singurătate. Să te simți singur și să fii singur: care este diferența?

Conform specialiștilor, singurătatea este adesea etichetată ca o condiție umană negativă, de care trebuie să ne rușinăm și pe care nu trebuie să o recunoaștem. Dar ar trebui să începem prin a ne pune o întrebare: mă simt singur sau sunt singur?

Oamenii cred că aceste două stări psihologice sunt aceleași, dar specialiștii îi contrazic:

  • a fi singur este legat de absența unei relații cu mediul extern;
  • a te simți singur este o stare de spirit, un sentiment neplăcut care apare din relația cu noi înșine.

A nu avea prieteni, a nu avea partener sau a nu avea interese pentru mulți dintre noi înseamnă a ne simți singur și a fi singur. În realitate nu este așa. Pentru că există multe persoane care se simt singure chiar și atunci când se află fizic în mijlocul celorlalți.

Teama de singurătate. Pozitivitatea solitudinii

Viața ne cere de multe ori o pauză, o oprire din tot ceea ce e în lumea de afară. Iar a învăța să fii singur este un semn de mare maturitate, este părerea specialiștilor. Dacă trebuie să fim singuri la un moment dat în viață, să nu ne judecăm pe noi înșine și să rămânem prezenți în fața emoțiilor noastre. Această condiție poate fi semnul unei schimbări importante în viața noastră. Așadar, să o ascultăm!

Vei observa, că după o lungă perioadă de singurătate poți lua cele mai importante decizii din viața ta. Acest sentiment de care ne temem, ne poate ajuta să devenim cu adevărat cine vrem să fim.

 

Cele 5 etape ale psihologului pentru a face față fricii de singurătate:

Raffaela Donnini, un cunoscut psiholog din Italia prezintă 5 etape pentru a face față fricii de singurătate:

1. Acceptarea că singurătatea este o parte integrantă a condiției umane, o realitate pe care toți trebuie să o învățăm să o acceptăm;

2. A înțelege că singurătatea vine din interior și a ști să fii singur. Înseamnă să îți concentrezi atenția nu pe exterior, ci pe interior. Să ne privim pe interior. Pentru a înțelege cine suntem și ce dorim, rămânând în contact cu emoțiile noastre;

3. Să știm care ne sunt așteptările și cum trăim relațiile unii cu alții. Oamenii care acceptă și își ascultă singurătatea, se pot simți într-o formă completă chiar și fără ceilalți. Pot stabili relații cu ceilalți atunci când își doresc, din plăcerea de a împărtăși;

4. Absența relației cu ceilalți este o decizie conștientă de a-ți lua timp pentru tine însuși, pentru a te putea regăsi;

5. Practicarea compasiunii ne amintește că nu suntem singurii care se confruntă cu frica de singurătate. Cu toții experimentăm teama de singurătate la un moment dat în viață. Să ne tratăm pe noi înșine așa cum am trata o persoană pe care o iubim.

 

 

My title page contents