Topul cartilor de povesti pentru copii intre 5 si 7 ani

Tu cum il pregatesti pe cel mic pentru propria lui calatorie? Cum invatati impreuna din calatoriile eroilor preferati? Stii oare cat de importanta este lectura in formarea propriei identitati si a propriilor conceptii? Te-ai intrebat vreodata cum il poti invata pe cel mic sa fie mai tolerant si intelegator cu cei care il inconjoara? Iti propunem topul celor mai fascinante carti pentru copiii intre 5 si 7 ani, realizat de Questfield School.

 

Cartile dau identitate propriilor trairi, ii ajuta pe copii sa defineasca binele si raul, sa isi organizeze gandurile si sentimentele, sa invete din experiente, pentru ca, ulterior, sa se poata integra si adapta lumii reale si contextului socio-cultural din care fac parte. Cartile ajuta si la evidentierea, explicarea si acceptarea diversitatii in lume. Astfel, poti promova, inca de la varste fragede, toleranta si frumusetea de a-i accepta pe cei de langa tine asa cum sunt, de a intelege diferentele intre culturi, rase, varsta, credinte, statut, ideologii etc. Cartile prezinta oferte alternative de viata, reprezentand veritabile surse de a fi, atat singur, cu tine insuti si cu bogatia ta interioara, cat si impreuna cu ceilalti.

 

Continuam, asadar, seria povestilor pentru copii cu topul cartilor pentru varsta de 5-7 ani. Am ales carti care sa le lase imaginatia sa zboare, sa le dezvaluie secrete, sa le arate optiuni si sa le raspunda la intrebari despre viata, pregatindu-i astfel pentru propria calatorie.

Top povesti pentru copii intre 5-7 ani

 

  1. Petunia de Roger Duvoisin, a aparut la Editura Cartea Copiilor si ne vorbeste despre Petunia, o ”gasca nestiutoare” care crede ca simpla detinere a unei carti te poate face mai destept. Intrebarea este daca e atat de simplu sau daca mai trebuie facut si altceva. Frumoasa carte despre cunoastere si puterea lecturii il are drept autor si ilustrator pe Roger Duvoisin, castigatorul prestigiosului premiu Caldecott Medal pentru ilustratiile cartii White Snow, Bright Snow, in 1947, iar in 1966 al premiului Caldecott Honor pentru ilustratiile cartii Hide and Seek. Ea reprezinta o oportunitate de a prezenta apropierea fata de carti si a explica micutilor lumea fascinanta care te asteapta dincolo de copertile ei.

petunia_m

 

  1. Puiul lui Gruffalo de Julia Donaldson este o continuare a primei carti cu Gruffalo, ce poate constitui o excelenta invitatie de a citi o serie de carti de acelasi autor. Este o poveste frumoasa pentru serile lungi de iarna sau pentru momentele linistite, de weekend, petrecute alaturi de familie, in care cel mic afla despre peripetiile puiului de Gruffalo in padurea mare si intunecata. Este o carte despre puterea unui soricel de a face fata atat personajului infricosator numit Gruffalo, cat si puiului sau, dornic sa afle daca soricelul este atat de fioros pe masura descrierii pe care o afla de la tatal sau. Julia Donaldson este o scriitoare, compozitoare și interpreta din Marea Britanie, cunoscuta pentru cantecele, piesele de teatru si scenariile TV pe care le-a creat pentru copii.

gruffalo2_m

 

  1. Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss este o poveste despre Grinch, un monstrulet tafnos care traieste izolat intr-o pestera din varful muntelui, cu singurul sau prieten, cainele Max. Cartea este despre bucuria sarbatorii Craciunului si, mai mult, despre ”locul” de unde vine adevarata fericire. Povestea amuzanta si jucausa ii captiveaza deopotriva pe cei mici si pe cei mari, intr-un ”taraboi” cu final fericit.

bookpic-5-cum-a-furat-grinch-craciunul-22802

 

  1. Calatoriile lui Sinbad Marinarul de Quentin Grėba este o carte despre calatoria pe mare a lui Simband, alaturi de negustori. Peripetiile, personajele pe care le vor intalni, locurile uimitoare, traversarea marilor si tarilor sunt un exercitiu fantastic de imaginatie si de intelegere a experientelor de viata care vin odata cu calatoria. Lectura poate sa fie insotita de explicatii, comparatii cu lumea reala, intrebari care sa il ghideze pe copil spre intelegerea ”aventurilor” din realitate pe care le traieste la momentul lecturii.

sindbad_marinarul_quentin_greban-941380

  1. Vrajitorul din Oz de L. Frank Baum este un basm presarat cu paduri fermecate, casute din portelan, vrajitoare si personaje care ii pun in dificultate pe Dorothy si tovarasii ei de calatorie: Sperie – Ciori, Omul de Tinichea si Leul cel fricos. Calatorii sunt foarte hotarati si vor, cu orice pret sa ajunga la Cetatea de Smarald si sa-l cunoasca pe Marele Vrajitor, care ii poate ajuta sa isi invinga propriile slabiciuni. Aceasta calatorie initiatica despre ajutor si prietenie, dar mai ales despre cunoastere le aduce pe personaje in punctul in care acestea realizeaza ca puterea de a invinge slabiciunile a fost intotdeauna inauntrul lor, in propria vointa.

vrajitorul-din-oz-povesti-ilustrate_1_fullsize

 

  1. Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi infatiseaza povestea lui Pinocchio, baietelul care a prins viata dintr-o bucata de lemn, cioplita. Aventura te indeamna sa descoperi oameni, locuri, activitati, preocupari diverse si arhitectura oraselor. Este o carte care reuseste sa transpuna intr-un mod fabulos realitatea in poveste, oferind o perspectiva apropiata de cea a copilului: suntem mici, intr-o lume atat de mare, dar iata cat de multe lucruri putem invata impreuna!

aventurile-lui-pinocchio_1_fullsize

 

  1. Peter Pan de J. M. Barrie este supranumita si ”surasul copilariei”, fiind o carte despre aventura ce prezinta lumea, obiceiurile si prietenii unui copil care nu vroia sa creasca. Baietelul nazdravan trece printr-o serie de aventuri, ii apara pe prietenii care i s-au alaturat in tara Niciunde si ii ajuta chiar pe cei trei frati sa se intoarca, dupa o calatorie zbuciumata, acasa. Cu totii ne dorim, din cand in cand, sa ramanem mici si sa visam alaturi de Peter Pan, iar cartea ne traduce in poveste trairea si bucuria viselor copilariei.

peter-pan-5252d9aa8b50a

  1. Mica Sirena de Hans Christian Andersen ne prezinta povestea unei tinere sirene care isi doreste sa renunte la viata din adancurile oceanului pentru o viata pe pamant, printre oameni. Prin aceasta lectura traversam lumi ale prieteniei, ale dragostei, familiei si sacrificiului pentru dorinta de schimbare a conditiei, in favoarea unui uman plin de frumusete. Mica sirena este o fire nazdravana, care nu asculta intotdeauna de sfaturile tatalui sau ale surorilor si care ne arata ca atunci cand te pregatesti de o astfel de calatorie, intotdeauna este bine sa tii cont de sfaturile celor care te iubesc.

 

 mica-sirena---carte-de-colorat_1_fullsize

 

 

  1. Alice in Tara Minunilor de Lewis Caroll ilustreaza lumea celor mici intr-o lume a celor mari. Cartea prezinta aventura initiatica a fetitei care ajunge sa cunoasca o lume total diferita de a ei, o lume a adultilor de neinteles, o lume in care va trebui sa creasca, o lume la care va trebui sa se adapteze candva si, mai mult, din care vrea cu incapatanare sa se intoarca acasa, acolo unde este inca mica. O poveste longeviva de peste 145 de ani care reuseste de fiecare data sa ne transpuna in lumi paralele si ne face sa empatizam cu personajul nostru principal, Alice.

Alice-in-Tara-Minunilor ana

 

  1. Colecţia “Cine a fost?“ de la editura PandoraM conține 11 volume ce fac referire la mari personalitati care de-a lungul timpului au facut descoperiri sau au impresionat prin opere si creatii care ne-au schimbat viata pe care noi o avem astazi: Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Iisus, Cristofor Columb, Marco Polo, Isaac Newton, William Shakespeare, Pablo Picasso, Regina Elisabeta, Galileo Galilei si Wolfgang Amadeus Mozart. Acest exercitiu de istorie face o incursiune in realitatea lumii in care traim, aratandu-ne cum au schimbat acesti oameni sensul si directia omenirii.

cine a fost -pandoram

 

La Questfield, noi credem ca structura unei carti reprezinta oferta unei bogatii interioare de neegalat care, odata cu curiozitatea, ritmul si tipul de invatare al fiecarui copil se poate si trebuie transformat intr-un intreg univers extins in joc si, mai ales, personalizat. Orice carte este un depozit nebanuit de sensuri, de alegeri, de decizii, de feluri de a reflecta si a fi. Cum am putea oare sa toleram distantarea copiilor de toate felurile de a rade, de a privi, de a gandi si de a iubi pe care ni le ofera cartile?

 

Fabiola Hosu, Fondator si CEO Questfield School, este cea care a pus bazele primei institutii internationale educationale de invatamant din Romania care a dezvoltat un concept educațional unic, bazat pe carti. Questfield este o institutie acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii si include o cresa, o gradinita, o scoala primara si o scoala de vara.

 

My title page contents