Ai nevoie de vitamine din alimente, nu doar de calorii.

Alimentele pe care le mănânci fac mai mult decât să îți potolească foamea. Acestea îi oferă organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos și a funcționa corespunzător. Ai nevoie de vitamine din alimente, nu doar de calorii.

 

Ceea ce mănânci poate afecta modul în care te simți astăzi, dar și cum te vei simți mai mulți ani de acum înainte. Dacă nu îți vei lua doza necesară de vitamine din alimente te poți confrunta cu avitaminoze și tulburări ale echilibrului nutrițional. Unele alimente îți pot epuiza resursele de energie, îți pot afecta sistemul digestiv și îți pot crește riscul de îmbolnăvire. Altele, în schimb, hrănesc capacitatea naturală a organismului de a combate bolile.

Vitamine din alimente

Iată o listă a alimentelor bogate în diferite vitamine, listă care te va ajuta să ai o nutriție echilibrată, bogată în toți nutrienții.

Alimente bogate în vitamina A

Vitamina A este o vitamină solubilă. Te ajută să ai dinți sănătoși, oase, țesuturi și o piele sănătoasă. De asemenea, ține la distanță infecțiile bacteriene și virale, te ajută sa ai o bună vedere nocturnă și să te lauzi cu unghii și păr frumos.
Alimente cu un conținut ridicat de vitamina A: morcovi, cartofi dulci, dovlecei, pepene galben, caise, spanac, ardei gras, ardei iute roșu, piper cayenne și pudră de chili.

Alimente bogate în vitamina B

Vitaminele B6, B12 și B9 sunt esențiale pentru funcționarea corectă a nervilor, sinteza ADN-ului și formarea de globule roșii din corp. De asemenea, te ajută să îți menții funcția creierului, să previi anemia și să sprijini buna funcționare a metabolismului.
Alimentele cu un conținut ridicat de vitamina B: carne de pasăre, pește, fructe de mare (inclusiv midii și stridii), ouă, lapte, legume verzi, cereale, fructe.

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la protejarea sănătății celulelor. Îmbunătățește absorbția de fier a organismului. De asemenea, este importantă pentru sănătatea dinților și gingiilor, pentru vindecarea rănilor și pentru întărirea imunității.
Alimentele cu un conținut ridicat de vitamina C: papaya, citrice, căpșune, ardei gras, brocoli, varză de Bruxelles, patrunjel.

Alimente bogate în vitamina D

Vitamina D este o vitamină unică. Pe lângă absorbția acesteia din alimentele pe care le consumi, corpul o poate sintetiza și de la lumina soarelui. Este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar, precum și pentru absorbția calciului. Conform cercetătorilor aceasta poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal.
Alimente cu un conținut ridicat de vitamina D: fructe de mare (stridii), somon, hering, păstrăv, lapte, ouă, ciuperci.

Alimente bogate în vitamina E

Ca și vitamina C, vitamina E este un puternic antioxidant, ajutând la protejarea celulelor. De asemenea, ajută corpul să folosească vitamina K și să repare celulele musculare.
Alimente cu un conținut ridicat de vitamina E: semințe de floarea soarelui, migdale, spanac, ardei gras, sparanghel.

Alimente bogate în vitamina K

Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui. Fără ea, ai putea sângera până la moarte dintr-o simplă tăietură. De asemenea, poate ajuta la menținerea rezistenței osoase la vârstnici.
Alimente cu un conținut ridicat de vitamina K: spanac, salată verde, pătrunjel, broccoli, sparanghel, varză de Bruxelles.

My title page contents