De unde vine fericirea?

Cine suntem noi, încotro de îndreptăm, dar, mai presus de toate, ce este fericirea? Omul și-a pus mereu întrebări existențiale, dar pentru cele mai multe dintre ele nu a primit răspuns. Totuși, cineva a încercat s-o definească, dând cel mai sensibil răspuns posibil. La întrebarea „Ce este fericirea?”, Winnie The Pooh a răspuns: „Un borcan de miere” …

 

Ce este fericirea? Cum putem afla?

Omul a încercat întotdeauna să răspundă întrebărilor existențiale. Cine sunt eu? Unde mă duc? De unde vin? Ce scop am în viață? Ce este fericirea? – întrebări destinate să rămână fără răspuns. Dar omul a fost atras mereu să caute fericirea adevărată, nu a încetat niciodată să tindă spre ea. Numeroase personalități din lumea artei, filozofiei, psihologiei și literaturii au încercat – fiecare bazându-se pe propria pregătire și experiență profesională – să răspundă la această întrebare veche.

Ce este fericirea? Cum percep fericirea și cum o descriu personalitățile lumii?

Pentru Seneca, fericirea e să nu ai nevoie de fericire: „Singurul lucru care te poate face fericit: (…) aspiră la binele adevărat și te bucură de al tău”.

„Cel mai fericit om este cel în sufletul căruia nu există nici o urmă de răutate”. (Plato)

„Fericirea este iubire, nimic altceva”. (Hermann Hesse)

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că atunci când o persoană devine fericită, un prieten apropiat are o șansă de 25% să devină și el fericit. 

„Fericirea este un cățeluș fierbinte”, spune tatăl arahidelor, Charles M. Schulz.

„Potrivit lui Albert Einstein, totuși, „o viață liniștită și modestă oferă mai multă fericire decât căutarea succesului, legată de o neliniște constantă”.

Conform cercetărilor efectuate în domeniul voluntariatului, persoanele care petrec timp în fiecare lună ajutându-i pe alții sunt mai fericite.

Pentru Oscar Wilde, fericirea „nu e să ai tot ceea ce vrei, dar să vrei tot ceea ce ai”.

Pentru Winston Churchill, „nu este vorba de a avea, ci de a împărtăși”.

Potrivit tatălui psihologiei pozitive Martin Seligman, 60% din fericire este determinată de genele noastre și de mediu, restul de 40% depinde de noi.

„Cei care speră să obțină fericire, căutând bogății, slavă, putere și fapte eroice, sunt la fel de naivi ca un copil care dorește să apuce curcubeul pentru a face o mantie”.

(Dilgo Khyentse Rinpoche)

„Fericirea supremă a vieții este să fii iubit pentru cine ești, sau mai degrabă, de a fi iubit, în ciuda a ceea ești. Pentru a fi fericit, ai nevoie doar de un singur lucru: de a iubi și de a iubi cu sacrificiu de sine, de a-i iubi pe toți și totul, răspândirea pânzei de iubire în toate direcțiile: oricine se va întâmpla cu noi în interior, trebuie acceptat”: acesta este gândul lui Victor Hugo.

„Nu este posibil să trăiești fericit fără înțelepciune, bine și cu dreptate, dar nu e posibil să trăiești nici cu înțelepciune, bine și cu dreptate, fără să trăiești fericit”.

(Epicur)

„Fericirea este suma tuturor nenorocirilor pe care nu le aveți”.

(Marcel Achard)

„Fericirea constă în aceea că nu puneți niciodată problema măsurării ei sau să vă întrebați dacă sunteți satisfăcut sau nu”.

(George Bernard Shaw)

„Adevărata fericire vine dintr-un sentiment de pace și mulțumire interioară, care, la rândul său, se realizează prin cultivarea altruismului, iubirii, compasiunii, și datorită eliminării ranchiunei, egoismului și lăcomiei”.

(Dalai Lama)

„Fericirea este o formă de curaj”.

(Holbrook Jackson)

„Optimismul este un magnet al fericirii. Dacă rămâi pozitiv, lucrurile bune și oamenii buni vor fi atrași de tine”.

(Mary Lou Retton)

„Alege drumul în urcare, este cel care te va conduce spre fericire”.

(Jean Salem)

Pentru un pesimist ca Giacomo Leopardi, „Fericirea constă în ignorarea adevărului”.

„Fericirea omului modern: priviți vitrinele și cumpărați tot ce vă puteți permite, în numerar sau în rate”.

(Erich Fromm)

Alte răspunsuri la întrebarea „Ce este fericirea?”, găsiți aici!

My title page contents