Fumatul pasiv la copii

Fumatul pasiv crește riscul de astm la copii. Se estimează că 15% dintre cazurile de astm dobândite în copilărie sunt cauzate de expunerea directă la fum. Fumatul pasiv conține mai mult de 250 de substanțe chimice cunoscute a fi toxice sau cancerigene, inclusiv formaldehida, benzen, clorura de vinil, arsenic, amoniac și cianura de hidrogen. Copiii care sunt expuși fumului de țigară inhalează multe dintre substanțele cauzatoare de cancer, asemenea fumătorilor.

 

Copiii cu astm bronșic expuși fumatului pasiv la domiciliu sunt de două ori mai susceptibili de a fi internați. Copiii expuși în mod constant fumului de țigară sunt spitalizați mai des decât ceilalți copii. Și lipsesc frecvent de la școală, din cauza dificultăților respiratorii.

Efectele fumatului pasiv la sugari și copii mici

Există numeroase studii care tratează efectele fumatului pasiv la nou-născuți și la copiii cu vârsta sub 5 ani. S-a constatat că nou-născuții fumătoarelor au adesea o greutate mai mică la naștere. Adică în jur de 2500 de grame. Iar greutatea va fi cu atât mai mică față de cea normală, cu cât femeia însărcinată fumează mai mult. De altfel, rata mortalității copiilor în ultimele zile ale sarcinii sau în primele zile după naștere este mai ridicată în cazul mamelor fumătoare, decât în cazul mamelor nefumătoare.

Tot în ceea ce privește nou-născuții, un studiu efectuat de Institutul de Sănătate a Copilului al Universității din Liverpool, publicat în revista Plos One, a constatat că pentru copilul care locuiește cu un fumător crește riscul de a face bronșiolită. Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au examinat dosarele medicale ale copiilor aflați la spitalul Alder Hey Children cu un diagnostic de bronșiolită. O infecție care afectează 25 de copii dintr-o mie, pe timp de iarnă. Dintre care 10% au nevoie de ventilație mecanică.

Sindromul de moarte subită a sugarului este cauzat și de fumatul pasiv, unul dintre factorii principali de risc.

Copiii fumătorilor vor deveni, probabil, fumători

Copiii fumătorilor sunt de două ori mai susceptibili decât ceilalți copii, să înceapă să fumeze în timpul adolescenței.Acest lucru este declarat printr-un studiu realizat de Universitatea Purdue, publicat de jurnalul Pediatrics, cel mai mare studiu realizat vreodată pe această temă.

Studiul se bazează pe date adunate timp de 23 de ani dintr-un grup de 214 de persoane. Acestea au fost urmărite din 1988, când au fost în ultimul an de liceu, pentru a înțelege modul în care obiceiurile adolescenței le-ar afecta pe cele ale copiilor lor. În 2011, 314 copii, de cel puțin 11 ani, au fost copii ai membrilor grupului. 16 la sută dintre copiii fumătorilor au încercat deja țigările. În timp ce printre copiii nefumătorilor rata a fost redusă la 8 la sută.

Fumatul pasiv și obezitatea

Fumatul pasiv are un efect negativ asupra dezvoltării și creșterii copiilor. Confirmarea vine de la un studiu canadian realizat de Universitatea din Montreal. Studiul a descoperit că la vârsta preșcolară, copiii care sunt expuși fumatului pasiv, intermitent sau continuu, ajung să aibă la zece ani o circumferință a taliei cu aproximativ 1,5 cm mai mare decât a colegilor lor. În plus, indicele de masă corporală poate fi chiar mai mare decât un punct. Cu alte cuvinte, expunerea la fumul pasiv încă din primii ani de viață, favorizează dezvoltarea excesului de greutate și a obezității, cu efecte care pot dura pentru o lungă perioadă de timp.

 

 

 

My title page contents