Istericalele: de ce se intampla si cum le poti manageria

istericalele

O criza de isterie este precum o furtuna de vara. Totul este calm si dintr-o data se declanseaza. Ce e important: trece la fel de repede cum a venit. Afla de la noi ce sunt istericalele: de ce se intampla si cum le poti manageria.

 

Desi ar putea parea ca sunt o manifestare a unui caracter dificil, atunci cand vorbim de prescolari, crizele de acest gen sunt normale. De cele mai multe ori sunt o modalitate de manifestare a unei frustrari. Emotiile coplesitoare sunt de obicei raspunzatoare de crizele de isterie. Ele se manifesta mai ales in conditii de oboseala, teama, respingere sau intreruperi bruste din activitatea pe care o desfasoara.

O criza de isterie este insotita pe langa urlete si planssi de lovituri, aruncarea de obiecte sau oprirea respiratiei.

Ce poti face tu?

Pastreaza-ti calmul.

In prima instanta, poate esti tentata sa iesi rapid din camera, dar plecarea ta l-ar putea face sa se simta abandonat. Atunci cand copilul tau are o criza de isterie, este incapabil sa raspunda in mod rational, deci va reactiona si mai urat la urlete si amenintari. Incearca sa ii vorbesti pe un ton normal, iar daca nu se zbate foarte tare incearca sa il iei in brate. Este posibil sa gaseasca imbratisarea reconfortanta si sa se calmeze mai usor. Daca manifesta doar o usoara furie, il poti ignora pana ce ii trece.

Nu ceda teren.

In timpul unor crize de isterie, este posibil sa te confrunti cu tot felul de cereri din partea copilului tau. Daca aceasta criza se intampla in public, poate esti tentata sa cedezi, dar nu o face. Copilul isi va da seama ca in acest mod poate obtine ce isi doreste, si va stii ca esti slaba. In momentul unei crize de isterie, este important ca el sa te simta in control.

Afla-i motivele.

Dupa ce se linisteste incearca sa afli de la el ce a declansat criza, vorbind simplu si dandu-i sugestii de genul „nu ti-a placut mancarea?”. Lasa-l sa se exprime asa cum poate si imbratiseaza-l.

Incearca sa previi situatiile declansatoare de crize.

  • Asigura-te ca se odihneste suficient;
  • Ai grija sa ai mereu niste gustari cu tine. Si foamea poate fi responsabila de astfel de crize.
  • Pune-l in tema legat de fiecare activitate – ora la care plecati de la locul de joaca, ce veti face in continuare etc. Aceste informatii il vor ajuta sa se adapteze, si nu sa reactioneze;
  • Limiteaza-i optiunile. Nu ii impune lucruri, dar nici nu ii da prea multe optiuni. Doua sunt suficiente.

 

 

 

My title page contents