Efectele deshidratării pot fi dezastruoase. Bea apă!

Atunci când cantitatea de lichide care părăsește organismul este mai mare decât cea care intră în el, apar efectele deshidratării. Iar acestea se manifestă prin dureri de cap și stare de letargie, putându-se ajunge și în situații amenințătoare de viață.

 

Corpul uman conține aproximativ 75% apă, care se găsește în interiorul celulelor, între celule și în vasele de sânge. Fără apă el nu poate supraviețui, fiindu-i realmente vitală. Un sistem sofisticat de gestionare a apei ne menține echilibrul acesteia în organism. Iar un mecanism de declanșare a senzației de sete ne spune când trebuie să creștem aportul de lichide. În absența acestuia efectele deshidratării ar fi dezastruoase.

Efectele deshidratării

Pe parcursul unei zile organismul nu pierde apă numai eliminând-o prin urinare. O pierde și prin transpirație, respirație și defecație. Cu atât mai mult și mai rapid în situații speciale, de îmbolnăvire, când ne confruntăm cu voma sau diareea. În mod surprinzător, organismul are „inteligența” de a muta apa în zonele în care este cea mai mare nevoie de ea atunci când se instalează deshidratarea. Majoritatea cazurilor de deshidratare se ameliorează prin consumul de lichide. Dar în cazurile severe nu mai este suficient doar atât, fiind necesare îngrijiri medicale imediate.

Cum îți dai seama

Primele simptome ale deshidratării includ setea, scăderea volumului de urină eliminată și culoarea mai închisă a acesteia. De fapt, culoarea urinei este unul dintre cei mai buni indicatori ai nivelului de hidratare al unei persoane. O urină limpede înseamnă un nivel optim de hidratare, iar una mai închisă înseamnă că s-a instalat deshidratarea. Cu toate acestea, este important de menționat că, în special la adulții în vârstă, deshidratarea poate apărea fără să fie prezentă senzația de sete. Acesta este motivul pentru care e important să bem apă „cu forța” atunci când suntem bolnavi sau pe vreme caniculară.
Primele semne de deshidratare – în afara de sete – sunt senzația de gură uscată și amețelile. Pe măsură ce deshidratarea progresează spre moderată, sunt resimțite durerile de cap, slăbiciunea musculară și starea de letargie.

Când e foarte grav

Deshidratarea severă (pierderea a 10-15% din volumul de apă al corpului) poate fi caracterizată prin versiuni extreme ale simptomelor de mai sus, precum și:
– lipsa transpirației
– ochi înfundați în orbite
– piele uscată
– tensiune arterială scăzută
– ritm cardiac crescut (tahicardie)
– febră
– delir
– stare de inconştienţă

Simptomele deshidratării la copii

La bebeluși, deshidratarea oferă câteva semne clare: fontanelă afundată, gură și limbă uscate, stare de iritabilitate, plâns fără lacrimi, față palidă, nu urinează timp de trei ore sau mai mult.

Cum se tratează

Desigur, în primul rând prin refacerea nivelului de lichid din corp. Acest lucru se poate realiza consumând lichide precum apă, supă clară, compot, limonadă etc. În caz de deshidratare severă, însă, este necesară rehidratarea intravenoasă, pentru că există și pierderi de minerale și electroliți.
Persoanele deshidratate trebuie să evite băuturile care conțin cofeină (cafea, ceai, băuturi carbogazoase).

Profilaxie

Prevenția este, într-adevăr, cel mai important „tratament” pentru deshidratare. Consumul unei cantități suficiente de lichide și a unor alimente cu conținut ridicat de apă (fructe și legume) ar trebui să fie suficient pentru a preveni deshidratarea.

My title page contents