10 fructe utile în sezonul rece – pentru copii și viitoarele mame. Ce fructe ar trebui să mănânci în sezonul de iarnă? Iarna, corpul uman este în general slăbit. Pentru ca sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă, acesta trebuie întărit. Administrarea de vitamine îmbunătățește imunitatea, organismul face față mai bine protecției împotriva virușilor și răcelilor. Cel mai adesea, în sezonul rece, medicii recomandă consumul cât mai multor fructe.
Cu toate acestea, să nu uităm că fructele (precum și legumele) sunt cele mai utile în timpul sezonului lor.
Iată 10 fructe utile în sezonul rece – pentru copii și viitoarele mame:
Ananas
Aceste fructe sunt aduse necoapte în țara noastră și acest lucru le afectează gustul. Atunci când alegi un ananas, ar trebui să acorzi o atenție culorii. Un fruct copt și dulce are o culoare galbenă uniformă, nu ar trebui să existe pete murdare pe el.
Ananasul este bogat în vitaminele C și PP, conține multe vitamine B și are, de asemenea, multe minerale utile, cum ar fi fosfor, potasiu, calciu și magneziu. Se știe că fructele de ananas au un efect pozitiv asupra motilității intestinale.
Ananasul poate fi consumat în timpul sarcinii, desigur, dacă gravida nu prezintă o reacție alergică în urma consumului acestui fruct. Dar, atenție la exces! O dată sau de două ori pe săptămână va fi suficient.
Ananasul nu este recomandat copiilor sub trei ani, deoarece poate provoca iritații ale membranei gastrice și alergii severe. Este mai bine să alegi ananasul proaspăt conservat – este mai bine absorbit. Și atenție: bebelușului este mai bine să nu-i dai sirop de ananas – conține mult zahăr.
Portocale
Portocalele, ca și ananasul, sunt bogate în potasiu, fosfor, magneziu, calciu și vitamina B. Iar portocalele sunt pur și simplu fructe campioane în ceea ce privește conținutul de vitamina C.
Portocalele (și sucul de portocale) pot fi administrate copiilor, dar cu precauție: aceste citrice sunt destul de alergenice, iar acizii pe care îi conțin pot provoca iritații ale mucoaselor și pot duce la gastrită.
Și femeile însărcinate pot mânca portocale, dar în cantități mici și nu zilnic. În doze mici, portocalele au un efect pozitiv asupra motilității intestinale și ajută la evitarea constipației, adesea prezentă pe parcursul sarcinii.
După consumul de portocale (și alte citrice), este recomandat să se clătească bine gura. Această acțiune simplă ajută la protejarea smalțului dinților de cariile dentare.
Rodii
Când cumperi rodii, ar trebui să acorzi atenție cojii lor. Aceasta ar trebui să fie puțin uscată. În funcție de soi, culoarea rodiei coapte variază de la portocaliu pal la vișiniu.
Fructele de rodie conțin vitaminele PP, B și C și sunt, de asemenea, bogate în oligoelemente: fier, iod, magneziu, potasiu și fosfor. Rodiile cresc perfect hemoglobina, așa că utilizarea lor în timpul sarcinii va ajuta la evitarea problemelor asociate cu anemia.
Rodiile au un efect benefic asupra sistemului nervos, ajută la combaterea bolilor gingivale și cresc pofta de mâncare.
În cazul copiilor sub doi sau trei ani este de preferat să se înceapă cu suc de rodii diluat cu apă și nu cu sucul concentrat. Pentru prima încercare, o linguriță va fi suficientă. Dacă bebelușul nu are alergie a doua zi, poți trece direct la combinarea sucului cu cereale.
Grapefruit
Gustul grapefruitului este amar și diferă foarte mult de aroma altor citrice. Soiurile cu coaja de culoare roșie sunt considerate mai dulci, iar mai puțin dulci, soiurile cu o coajă de culoare galbenă și verde.
Grapefruitul este bogat în vitaminele A, B, E și, bineînțeles, C. De asemenea, conține potasiu și calciu.
Consumul de grapefruit are un efect bun asupra sistemului digestiv. Fructele de grapefruit au un efect laxativ ușor, deci sunt adesea recomandate pentru constipație în timpul sarcinii.
Grapefruitul întărește bine vasele de sânge și, prin urmare, este benefic pentru persoanele care suferă de sângerări gingivale. În plus, acesgte fructe îmbunătățesc semnificativ starea de spirit.
Grapefruitul poate fi consumat de copii de la trei ani. Dar copiilor de obicei nu le place gustul amar al acestor citrice, așa că preferă portocalele sau mandarinele.
Smochine
Boabele proaspete de smochine sunt păstrate pentru o perioadă foarte scurtă de timp – aproximativ 7-10 ore. De obicei consumate sub formă uscată.
Smochinele proaspete și uscate sunt destul de diferite unele de altele în ceea ce privește numărul de oligoelemente utile pe care le conțin. Vitaminele C și B5 predomină în fructele proaspete, iar vitaminele PP, B1, B2 și E predomină în fructele uscate. În timp ce acidul folic, magneziul, potasiul, sodiul, fosforul și fierul se găsesc și în smochine.
Boabele de smochine sunt bune pentru digestie. În timpul sarcinii, utilizarea smochinelor ajută la prevenirea anemiei. Cu toate acestea, dacă viitoarea mamă observă un salt brusc în greutate, se recomandă reducerea cantității de smochine uscate utilizate. Sau alegerea pentru consum a fructelor proaspete cu conținut scăzut de calorii.
Smochinele sunt bune și pentru copii. În cazul acestora, au un efect bun asupra digestiei și motilității gastrice.
Kiwi – unul dintre cele 10 fructe utile în sezonul rece
Fructele de kiwi au un conținut caloric foarte scăzut și, prin urmare, sunt foarte populare între alimentele dietetice. Cea mai importantă vitamină conținută în kiwi este vitamina C. În plus, fructele de kiwi sunt bogate în vitamine B, magneziu, fosfor, potasiu și calciu.
Utilizarea kiwi în timpul sarcinii va ajuta la evitarea constipației și va avea un efect benefic asupra motilității intestinale.
Atenție! Kiwi pot provoca alergii severe și, prin urmare, nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub trei ani. În schimb, copiii mai mari pot consuma kiwi, dar într-o cantitate mică și nu mai des de 1-2 ori pe săptămână.
Mandarine
Confundate adesea cu clementinele, mandarinele sunt mai puțin dulci decât clementinele.
Mandarinele sunt bogate în principal vitaminele A, B, C, K și multe oligoelemente utile, cum ar fi potasiu, calciu, magneziu, fosfor și sodiu.
Mandarinele au un efect pozitiv asupra digestiei și poftei de mâncare. Pentru femeile însărcinate, mandarinele sunt utile pentru constipație. Copiii nu ar trebui să le mănânce în cantități mari, deoarece pot declanșa alergii.
Pitaya sau fructul dragonului
De fapt, pitaya este fructul unui cactus care crește în zonele subtropicale. Pulpa fructului este albă, cu un conținut mare de semințe negre mici, comestibile.
Fructele Pitaya sunt apoase, pulpa lor nu conține aproape nicio calorie. Pitaya conține vitaminele C și B și este, de asemenea, bogată în fosfor și potasiu. Acestea afectează pozitiv activitatea stomacului, intestinelor și sistemului cardiovascular.
Datorită riscului ridicat de alergii, consumul de pitaya în timpul sarcinii ar trebui redus la minimum. Același lucru este valabil și pentru copii: pitaya poate provoca urticarie și probleme de stomac copiilor.
Pomelo – unul dintre cele 10 fructe utile în sezonul rece pentru copii și viitoarele mame
Fructele pomelo au un gust dulce-acrișor pronunțat. Pulpa de pomelo, spre deosebire de alte citrice, nu are o suculență deosebită.
Când cumpărați un pomelo, acordă atenție culorii fructului – ar trebui să fie uniformă. Dacă fructul are culori diferite, atunci este imatur. Fructele Pomelo pot fi păstrate mult timp. Doar pulpa poate fi consumată, fără coajă și membrane.
Chinezii cred că pomelo este un simbol al stabilității, bogăției și prosperității. Acesta este motivul pentru care există o tradiție în China: oferirea de fructe pomelo prietenilor și familiei pentru Anul Nou.
Pomelo conține o cantitate mare de vitamina C, vitamine B, precum și betacaroten, calciu, potasiu și fosfor. Potrivit nutriționiștilor, fructele de pomelo accelerează semnificativ metabolismul, ceea ce face ca acest fruct să fie foarte popular pentru cei care doresc să slăbească și să scape de kilogramele în plus.
Consumul de pomelo în timpul sarcinii contribuie la o mai bună dezvoltare a sistemului osos al bebelușului. Pentru copii, pomelo poate fi o alternativă viabilă la prăjituri și gustări pentru ceaiul de după-amiază.
Kaki
Fructele portocalii strălucitoare sunt disponibile la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Doar fructele complet coapte sunt potrivite pentru consum, altfel vor fi foarte vâscoase la gust.
Când cumperi kaki, trebuie să acorzi preferință fructelor mai moi cu frunze maronii. Dacă kaki este tare și frunzele sale sunt verzi, atunci este clar un fruct necopt.
Kaki este bogat în vitamine precum A, C și E, precum și de oligoelemente utile – fier, magneziu, fosfor, potasiu și iod.
Când folosești kaki, este important să fii atent și să nu uiți două lucruri importante. În primul rând, aceste fructe sunt foarte dulci! Conținutul caloric al unor soiuri de kaki poate depăși 100 kcal la 100 de grame. În timp ce greutatea medie a fructelor este de 250-300 de grame.
În al doilea rând, kaki conține fibre cu taninuri (protejează fructele de boli și din cauza lor kaki are un gust astringent). Stomacul nostru nu este capabil să digere astfel de fibre. Pentru a evita problemele, nu este recomandat să consumi kaki în cantități mari (mai mult de unul sau două fructe pe zi). Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu motilitate intestinală redusă, care suferă de constipație și balonare. Deoarece aceste simptome apar destul de des în timpul sarcinii, utilizarea acestui fruct trebuie tratată cu precauție.
În cantități moderate, kaki poate fi oferit și copiilor mici. Dar nu mai mult de o dată pe zi și nu mai mult de un fruct mic la un moment dat (sau jumătate de mare).