Autosabotarea este cel mai parșiv dușman pe care îl poate avea cineva.

Fie că știm deja sau nu acest lucru, în fiecare dintre noi zace un mic sabotor care ne zădărnicește uneori planurile și intențiile. Primul pas către succes este să înveți să-l recunoști și să-l combați. Autosabotarea este cel mai parșiv dușman pe care îl poate avea cineva.

 

Gândește-te de câte ori ți-ai spus: „Nu pot să fac acest lucru!”, „Degeaba încerc, pentru că nu o să reușesc!”, „Mie nu îmi iese niciodată!” Dacă îți sunt familiare aceste… verdicte date înainte de a încerca să acționezi, este clar că ai de-a face cu autosabotarea. Este o disfuncționalitate comportamentală care îți poate provoca foarte mult rău. Pentru că ce poate fi mai rău decât să ai un dușman care trăiește în capul tău?! Forța distructivă a autosabotării te împiedică să îți atingi obiectivele, te descurajează permanent și îți blochează drumul spre succes. Ea se manifestă în special atunci când, deși încerci să ieși din zona ta de confort, ești urmărit de frică. Câtă vreme nu vei face nimic pentru a-ți învinge frica, sabotorul din mintea ta va fi tot mai puternic și te va învinge de fiecare dată, cu fiecare încercare. În schimb, dacă înveți cum să combați autosabotajul, vei descoperi și căile prin care poți atinge succesul. Iată cele trei principii de bază:

1. Conștientizarea

Prima și cea mai importantă cheie este să recunoști că ai un comportament de autosabotaj. Conștientizarea este ca un bec foarte puternic. Odată ce s-a aprins și a luminat încăperea, vezi totul limpede și nimic nu mai poate rămâne ascuns în întuneric. O dată ce vei conștientiza, vei înțelege că ceea ce te ține pe loc este forța autosabotării.

2. Recâștigarea încrederii în sine

A doua cheie este să-ți recâștigi încrederea și respectul de sine. Avându-le pe acestea două vei căpăta și curajul de a încerca lucruri noi, de a-ți asuma riscuri. În momentul În care te-ai decis să o faci, Începe prin a privi În perspectivă, însă pozitiv. Gândește-te la rezultatele bune care sunt posibile și care pot fi ale tale. Nu e nevoie să te arunci cu capul înainte în planuri sau acțiuni nebunești. Ia-o încet, cu pași mici, așa încât fiecare pas mic făcut să fie o victorie. În felul acesta îți vei recâștiga încrederea în tine și în puterile tale. Nu te gândi de la început că lucrurile ar putea merge într-o direcție greșită! Dimpotrivă! Ai credința că ele vor merge bine și că la capătul drumului te așteaptă succesul.

3. Renunță la obsesia pentru perfecțiune

A treia cheie, și în unele cazuri cea mai importantă, este renunțarea la convingerea că trebuie să fii perfect. Această mentalitate este cea care invită frica să se încolăcească în mintea ta. Gânduri de genul „Și ce o să mă fac dacă nu reușesc?”, negativismul acestui mod de a gândi este mediul perfect pentru sabotorul din mintea ta. Așa că înarmează-te cu credința că îți vei putea duce planurile la bun sfârșit, reglează-ți mentalul și emoționalul pe frecvență înaltă și apucă-te de treabă! Ascultă glasul sabotorului, pentru că atunci când îl auzi ai tu control asupra lui mai mult decât are el asupra ta! Ascultă-l și nu-l lăsa să te sperie și să te îndepărteze de lucrurile pe care vrei să le faci.

Autosabotarea nu te lasă să-ți trăiești visurile

Sunt patru motive comune pentru care ne punem limitări inutile, care ne împiedică să ne trăim visurile: neîncrederea în forțele proprii, comoditatea, rigiditatea și frica. Nu facem lucrurile care sunt în interesul nostru, dar ne angajăm cu ușurință în cele autodistructive. Haideți să nu mai dăm vina pe Univers și pe Destin! Totul este doar în mintea noastră, în subconștient, cel puțin în această privință.

My title page contents