Există câteva tipuri de mame toxice care aproape că ”otrăvesc” existența copilului lor.

Toate mamele ar trebui să fie îngeri cu aripi nevăzute. Și totuși nu este întotdeauna așa. Există și câteva tipuri de mame toxice care aproape că ”otrăvesc” existența copilului lor.

 

De persoanele toxice am auzit cu toții, însă probabil că nu ne-am gândit că și părinții pot fi așa. Cel puțin în privința mamelor, specialiștii sunt de părere că dacă unele sunt toxice pentru copiii lor, cauzele ar putea fi imaturitatea. Sau tulburările de personalitate. După modul de manifestare, se disting mai multe tipuri de mame toxice. Să ne privim în oglindă, să ne analizăm în detaliu și să încercăm să ne… dezintoxicăm.

Tipuri de mame toxice

Mama cea mai bună ”prietenă” – deși pare un nonsens, nu este în regulă ca mama să fie și cea mai bună prietenă. Acest lucru poate fi sufocant pentru copil. O astfel de mamă va ”dirija” viața copilului, hotărând totul în locul lui. Când copilul va dori să… zboare din cuib, o mamă toxică va face tot ce îi stă în putință pentru a-l opri sau a-l readuce înapoi, acasă. Ea nu va considera plecarea un act de independență ci de trădare.

Mama manipulatoare – o mamă care folosește plânsul ca armă pentru a obține ceva de la copil sau pentru a-i declanșa acestuia simpatia ori compasiunea, este o dovadă de imaturitate. Acest tip de mamă este același care, peste ani, nu îi va răspunde copilului la telefon pentru a-l face să se îngrijoreze. Care îi va forța mâna pentru a o vizita și petrece mai mult timp cu ea. O mamă manipulatoare creează drame acolo unde ele de fapt nu există.

Mama critică – o mamă care își critică în permanență copilul cel mai probabil că a fost ea însăși victima criticilor, în copilărie. În anii în care au trecut până a devenit părinte, nu a făcut altceva decât să învețe la rândul ei să critice. Pe ceilalți și pe sine. În spatele acestei atitudini se ascunde propria nesiguranță și dorință de a fi iubită, ascultată și valorizată. Copilului care are o mamă critică îi va fi greu să-i ignore comentariile și va fi nevoit să caute sfaturi și validări în altă parte.

Mama egoistă – mama egoistă este fostul copil-vedetă al părinților săi. Este cea pe care aceștia au adorat-o și au pus-o pe un piedestal de pe care nici ca adult nu vrea să se dea jos. O mamă egoistă, toxică, va considera că întotdeauna numai despre ea trebuie să fie vorba. Că doar ce face și ce spune ea este important. Copiii sunt pe locul doi, eventual.

Cum recunoști o mamă toxică

După un conflict cu ea copilul se simte vinovat, furios, invizibil.
Copilul este cel care își cere scuze întotdeauna.
Nu susține niciuna dintre relațiile copilului (cu ceilalți membri ai familiei sau prieteni).
Nu poate avea o discuție rezonabilă cu copilul, evitându-le mai ales pe cele despre ceea ce ea face greșit.
Creează și întreține conflictele în familie.
Atrage mereu atenția asupra ei.
Devine geloasă pe copil.

My title page contents