Atât de mari sunt beneficiile polenului crud încât Ministerul Federal al Sănătății din Germania l-a recunoscut ca medicament.

Când vorbim despre albine primul gând ne duce la miere. Dar nu-i mierea singura minunăție pe care o dau stupul și neobositele lui albine. Despre beneficiile polenului crud știi ceva? Și n-ai vrea să afli?

 

Profilul nutritiv al polenului este de-a dreptul impresionant. Și, foarte important, este diferit de alte produse apicole precum mierea sau fagurele. El este colectat de albine din flori și transportat în stup, unde este depozitat și utilizat ca hrană pentru colonia de… hărnicuțe. Astfel, el nu se va regăsi nici în miere și nici în alte produse ale stupului. Atât de mari sunt beneficiile polenului crud încât Ministerul Federal al Sănătății din Germania l-a recunoscut ca medicament. Polenul conține peste 250 de substanțe biologic active, inclusiv proteine, carbohidrați, lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.
Carbohidrați: 40%
Proteine: 35%
Apă: 4–10%
Grăsimi: 5%
Alte substanțe (vitamine, minerale, antibiotice și antioxidanți): 5–15%

Beneficiile polenului crud

Este necesar de precizat că bogăția de substanțe nutritive a polenului – în special în antioxidanț – depinde și de tipul de floare de unde a fost cules. Oricum, nu există vreun tip de polen care să nu aibă valoare nutriționalp, fii pe pace. Și nu doar atât. Mai bine să descoperim împreună câte lucruri grozave face el pentru sănătatea noastră.

Protejează împotriva radicalilor liberi și a bolilor cronice

Polenul de albine este încărcat cu o mare varietate de antioxidanți, printre care flavonoizi, carotenoizi, quercetină, kaempferol și glutation. Antioxidanții îți protejează corpul împotriva moleculelor potențial dăunătoare, numite radicali liberi. Pagubele provocate de radicalii liberi sunt legate de boli cronice precum cancerul și diabetul de tip 2. În testele de laborator, pe animale și în unele studii pe subiecți umani s-a dovedit că antioxidanții din polen pot reduce inflamațiile cronice, pot elimina bacteriile dăunătoare, pot lupta împotriva infecțiilor și pot combate creșterea și răspândirea tumorilor.

Poate reduce factorii de risc ai bolilor cardiace

Un nivel ridicat de lipide și colesterol în sânge sunt factori de risc crescut pentru bolile de inimă. Ei bine, polenul de albine poate să scadă nivelurile acestora. Tot în cadrul unor studii s-a ajuns la concluzia că suplimentele cu polen au contribuit la scăderea colesterolului pacienților cu predispoziție la înfundarea arterelor. În plus, antioxidanții din polen pot proteja lipidele de oxidare. Atunci când lipidele se oxidează, acestea se pot aglomera, restricționând vasele de sânge și crescând riscul de boală cardiacă.

Poate îmbunătăți funcția ficatului

Ficatul este un organ vital care descompune și elimină toxinele din sânge. Studiile efectuate pe animale au descoperit că, la animalele mai în vârstă, polenul a stimulat apărarea antioxidantă a ficatului și a eliminat din sânge mai multe produse reziduale, cum ar fi malondialdehida și urea. De asemenea, s-a mai observat că antioxidanții polenului protejează ficatul împotriva deteriorării cauzate de mai multe tipuri de substanțe toxice, inclusiv supradozele medicamentoase.

Poate stimula imunitatea

Polenul de albine ajută sistemul imunitar, așa încât organismului îi va fi mai ușor să evite îmbolnăvirile. De asemenea, se pare că acest produs poate reduce și manifestările severe ale alergiilor.

Poate ușura simptomele menopauzei

Menopauza este adesea însoțită de simptome neplacute precum bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție și tulburările de somn. Studiile arată că polenul are capacitatea de a ameliora mai multe simptome ale menopauzei. În cadrul unui studiu, 71% dintre femeile participante au constatat că simptomele menopauzei s-au ameliorat pe perioada administrarii unui supliment pe bază de polen. Acestea aveau mai puține bufeuri, stare de iritabilitate și dureri articulare reduse, un somn mai bun și o stare de spirit îmbunătățită.

My title page contents