Bucuria e fara limite pentru copii. Pentru ca ei sunt puri si buni. Deschisi si frumosi. Iar excursiile sunt ca mierea pe paine pentru ei.

 

 

60 de copii frumosi si buni din familia Fundatiei FARA s-au bucurat de o excursie cu multe surprize la Bucuresti. Unii dintre ei au mers pentru prima data la muzeu, la un film de animatie si la un spectacol de balet. Evenimentul aniversar de la Opera Comica pentru Copii a fost o bucurie pentru cei mici si cei mari deopotriva, de la Ambasadorul Marii Britanii, Excelenta Sa domnul Paul Brummell la printesa Marina Sturdza, Jane Nicholson, fondatoarea si presedinta organizatiei si numerosi sustinatori si prieteni ai fundatiei. Evenimentul a marcat 25 de ani de activitate a Fundatiei FARA in România.  

 

„Sunt implicata de aproape 20 de ani, de cand am aflat despre aceasta fundatie, la Londra. Am o foarte mare admiratie pentru Jane, un om care a venit in Romania sa ajute prin aceasta fundatie care se ocupa de copiii cei mai nevoiasi. A abordat una din problemele cele mai mari ale Romaniei, cea a copiilor care au fost in institutii de stat si care ajung la o varsta cand trebuie sa devina independenti si sa invete cum sa se descurce singuri. Investitia aceasta, care creste exponential, este de fapt cruciala pentru Romania”, a spus Printesa Marina Sturdza.

Cei 60 de copii care au participat la excursia aniversara de la Bucuresti oferita de Fundatia FARA intre 13 si 15 mai provin, in cea mai mare parte, din zone extrem de sarace din Romania. Micii oaspeti au fost foarte impresionati de vizita la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si de animalele vazute acolo. Aventura a continuat la  Mall. Aici au primit cadouri, au mancat si au mers la film.

Jane Nicholson, fondatoarea si presedinta Fundatiei FARA, si-a exprimat imensa bucurie de a sarbatori un sfert de secol de activitate a organizatiei in Romania. “Acum 25 de ani am venit in Romania sa ajut pentru ca am vazut conditile in care traiu copiii in institutiile de stat si de atunci nu am mai plecat. Suferintele pe care le-am vazut mi-au schimbat si mie viata. Am infiintat fundatia FARA si am inceput sa ajutam familii si comunitati. Acum avem aproape 500 de copii in programele noastre, iar de-a lungul timpului am avut grija in total de aproape 5000 de copii. Fundatia s-a extins si am speranta ca vom continua sa tranformam vietile si mai multor copii in viitor.”

 

Sistemul de finantare al Fundatiei FARA este unul extrem de ingenios, parte din fondurile destinate programelor din Romania provenind de la reteaua de magazine FARA Charity Shops din Anglia. Aceasta retea de aproape 50 de magazine face ca proiectele dedicate copiilor si tinerilor vulnerabili din Romania sa fie posibile. Totodata, cu mai bine de 10 ani in urma, Fundatia FARA a infiintat in Romania, langa Falticeni, o ferma organica numita Gradina Familiei, unde se cultiva legume certificate ecologic. Banii castigati din vanzarea acestora reintra in circuitul fundatiei pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectelor, in timp ce o anumita cantitate din legumele cultivate acolo ajung la cei peste 250 de copii inclusi in programul de prevenire a abandonului scolar.

 

 

My title page contents