Copiii de azi sunt curajosi si bataiosi. Copiii de azi isi sustin ideile si vor sa le puna in practica. Pentru ca e normal sa lupti pentru lucrurile in care crezi. Iar, azi, copiii vor ca de 1 iunie sa fie alaturi de parintii lor.

 

180 de scolari au luat pe sus Parlamentul Romaniei. Motivul? Au adus propuneri de legi si de modificari legislative legate de Drepturile omului si de cele ale copilului in Parlamentul Romaniei. Si unde mai pui la socoteala ca acesti minunati copii au purtat cu parlamentarii un dialog despre demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi libera, nationala, astfel incat familiile sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna.

Este momentul sa acordam atentia si importanta cuvenita dreptului copiilor de a-si exprima opinia si de a participa la luarea deciziilor care ii privesc. Atunci cand un copil stie ca vocea lui conteaza, acest lucru il capaciteaza, il pregateste pentru viata in care va lua decizii singur si ii intareste increderea, stima de sine si ambitia de a reusi„, a afirmat Gabriela Coman, presedintele ANPDCA.

 

Evenimentul Parlamentul Copiilor face parte din campania care urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania, campanie derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea ANPDCA.

Copiii din Romania sufera din cauza absentei timpului de calitate cu parintii, de aceea Itsy Bitsy FM a demarat o campanie de constientizare in acest sens. Ne dorim sa transformam 1 Iunie din ziua copilului in ziua copilului cu parintii, pentru a pune o caramida la construirea unei relatii parinte – copil mult mai prezenta si mai afectuoasa„, a subliniat Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.

Problemele familiilor normale

Grupul de initiativa a demarat campania in urma semnalelor de alarma ridicate de numeroase studii, care arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin. Pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade. Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

Pentru a oferi solutii la aceste probleme, grupul de initiativa a lansat un apel catre parintii din Romania -“Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri” – si o ampla campanie de informare pe parcursul anului, care include si demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi nationala, libera, astfel incat parintii si copiii sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna. Peste 12.000 de romani care au sustinut initiativa s-au alaturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.

Decalogul parintelui modern si ocupat

Pentru a ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii, specialistii din grupul de initiativa le-au pus la dispozitie primul decalog de solutii concrete pentru sanatatea emotionala a celor mici:

  1. Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie.
  2. Ofera-i 100% din atentia ta copilului in aceasta ora.
  3. Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi.
  4. Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi.
  5. Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul.
  6. Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice.
  7. Intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. Incurajeaza-l sa isi exprime emotiile.
  8. Invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene.
  9. Invata 10 jocuri ale copilului tau.
  10. Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arata-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.

 

My title page contents