Cand ar trebui sa poarte aparat dentar. Se cam exagereaza cu aparatele astea dentare – este replica multora atunci cand parintii anunta ca cel mic trebuie sa poarte aparat dentar. Dincolo de estetica insa, aparatul dentar pus la tinerete (cand e cazul, desigur) il fereste pe copilul tau de probleme serioase la maturitate. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie la clinica Orto-Implant Expert iti spune de ce (si de cand) ar trebui sa poarte aparat dentar.

Prima consultatie la ortodont trebuie sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani, odata cu inceperea eruptiei dintilor permanenti – recomanda Asociatia Americana de Ortodontie, dar si comunitatea ortodontilor din Romania. In cazul copiilor care merg regulat la control, medicul ortodont va putea sa determine cand este timpul pentru o interventie minora sau o evaluare completa pentru aparat dentar.

Cand ar trebui sa poarte aparat dentar. De ce si cand?

Inca inainte de 7 ani se poate constata necesitatea unui tratament ortodontic. Vinovatii? Suptul degetului sau al suzetei si dezvoltarea exagerata sau insuficienta a unuia dintre maxilare. La acea varsta insa, copilul nu are maturitatea necesara pentru a coopera la realizarea tratamentului. Inceperea lui prea devreme poate crea copilului o aversiune crescuta fata de acest tip de tratament, cu care este foarte greu de luptat ulterior. „Asadar, inainte de implinirea varstei de 7 ani, incarcam sa limitam problemele dentare prin indepartarea cauzelor care le produc”, spune dr. Mihaela Dan.

Este foarte important ca parintii sa inteleaga ca trebuie sa il duca pe copil la ortodont inca de la 7 ani si sa permita specialistului sa decida daca este cazul sa se aplice tratamentul sau daca doar il mentine sub supraveghere pe micul pacient. Incepute la momentul potrivit, atunci cand apar primii dinti permanenti si copilul incepe sa coopereze, multe tratamente pot dura mai putin decat daca ar fi incepute cu intarziere, solicitand totodata eforturi mai mici din partea tuturor celor implicati, de la copil, parinti si pana la medicul specialist.

Cand ar trebui sa poarte aparat dentar. Cand sa mearga la ortodont

In cazul in care exista anumite probleme, ortodontul este cel care poate decide daca cel mic are intr-adevar nevoie de aparat dentar si va stabili ce tratament i s-ar potrivi cel mai bine pentru a corecta eventuale afectiuni.

La prima vizita, medicul va analiza in detaliu dintii, gura si maxilarul. Te poate intreba daca cel mic respira pe gura, tine degetul sau pixul in gura, isi inclesteaza maxilarul, scrasneaste din dinti in timp ce doarme sau are probleme la mestecat sau la inghitire. In unele cazuri, ortodontul poate recomanda radiografii pentru a vedea care este dimensiunea si pozitia dintilor permanenti care urmeaza sa erupa, daca exista dinti in plus (supranumerari) – sau in minus (anodontie).

In urma examinarii si, eventual, a radiografiei panoramice, medicul ortodont decide daca este necesara doar supravegherea periodica a copilului sau daca se impune inceperea tratamentului ortodontic (cu aparat dentar mobil, functional, fix partial etc.).

Cand ar trebui sa poarte aparat dentar. De ce sa poarte aparat dentar

Cea mai frecventa problema intalnita in jurul varstei de 7 ani si care necesita aparat dentar mobil este aceea ca maxilarele sunt prea mici pentru dimensiunea dintilor de adult care urmeaza sa iasa.

„Daca nu se largesc maxilarele pentru a face loc dintilor, acestia vor iesi in pozitii anormale, iar ulterior indreptarea lor poate necesita extractii dentare, aparate mai costisitoare, iar tratamentul dureaza mai mult. In plus, daca ne confruntam cu ocluzia (muscatura) inversa, respectiv cand mandibula este mai mare decat maxilarul, un tratament la o varsta frageda, cand oasele sunt moi, maleabile, va dura mult mai putin si poate evita corectarea mult mai dificila la varsta mai mare, posibila uneori numai cu interventie chirurgicala de taiere a mandibulei si/sau maxilarului pentru pozitionarea lor corecta si imbunatatirea aspectului estetic facial”, spune dr. Mihaela Dan.

Cand ar trebui sa poarte aparat dentar. Dintii de lapte

In general, intre 4 si 6 ani intre dintii de lapte ar trebui sa apara spatieri (dintii de lapte “se raresc”), fenomen numit diastemizare, semn ca maxilarele cresc de la sine pentru a se pregati pentru eruptia dintilor permanenti. Daca acest fenomen nu apare, cel mai probabil copilul va avea nevoie de aparat dentar.

Cum stii daca are nevoie de aparat dentar

Parintii pot grabi vizita la ortodont in urmatoarele situatii

  • cel mic pierde dintii de lapte mult prea devreme sau tarziu
  • are dificultati la mestecat sau cand musca
  • respira pe gura
  • are dintii prea aglomerati sau deplasati sau orientari spre afara sau isi musca obrazul

foto Shutterstock.com

My title page contents