Ce sunt superalimentele? Iată 15 superalimente de top!

Ce sunt superalimentele? 15 superalimente de top

Ce sunt superalimentele? Acestea sunt alimente care au un conținut de nutrienți peste media alimentelor comune. În special, acestea sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, enzime, minerale, antioxidanți și fitonutrienți. În categoria superalimentelor vom găsi, în principal, fructe de pădure, cereale, condimente, alge, fructe, legume și semințe care conțin ingrediente active, deosebit de interesante pentru sănătate și care, prin urmare, sunt considerate ultra-sănătoase. Consumul lor pare să îndepărteze bolile și procesele de îmbătrânire.

Toate superalimentele conțin un procentaj mare de vitamine, enzime, minerale si aminoacizi sau antioxidanți. Comparativ cu alimentele clasice sănătoase care conțin, în general, câteva proprietăți nutriționale, un superaliment va avea 12 sau chiar mai multe proprietăți benefice.

 

Ce sunt superalimentele naturale? Iată 15 dintre cele mai cunoscute superalimente:

1. Iaurt alb

De preferat, sărac în grăsimi. Iaurtul este un produs bogat în substanțe nutritive, cum ar fi calciu. De asemenea, este îmbogățit cu vitamina D, bacterii nepatogene sau stenoli, pentru a contracara colesterolul. Iaurtul este, de asemenea, ușor de tolerat de către cei care au intoleranță la lactoză. Combinat cu fructe și cereale, devine un aliment complet și ușor, ideal de consumat la micul dejun sau ca gustare.

2. Ouă

Acestea conțin în special proteine, și sunt un alt aliment deosebit de hrănitor. De preferat să fie organice. Au 12 vitamine și minerale, inclusiv colină (numită și vitamina J), o amină implicată în transmiterea semnalelor nervoase.

3. Fructe uscate

Deși au un conținut ridicat de grăsimi (nesaturate, deci bune), fructele uscate sunt un aliment practic, versatil și economic. Nucile, alunele, migdalele, fisticul, caju-ul, nucile de Brazilia sau nucile pecan sunt bogate în grăsimi bune, adică acizi grași nesaturați, și conțin cantități bune de fier, magneziu, calciu, sulf, potasiu și fosfor. Sunt un aliment foarte energic. Dacă sunt luate în cantități corecte, fără a exagera, acestea sunt o gustare excelentă, deoarece reprezintă un aliment deosebit de hrănitor, care oferă energie și sațietate, împreună cu o serie întreagă de nutrienți fundamentali pentru corpul nostru. Fructele uscate pot constitui, chiar și singure, o hrană completă. Se spune că doar 30 de grame sunt suficiente pentru a oferi senzația de sațietate și a menține colesterolul LDL scăzut. Această cantitate poate fi consumată în siguranță chiar și de cei care urmează o dietă hipocalorică.

4. Ce sunt superalimentele? Kiwi este unul dintre acestea

Știm cu toții că un consum de cantități mari de vitamina C în timpul iernii ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, dar poate că nu știai că nu portocalele și mandarinele conțin cantități mari din această vitamină, ci fructul kiwi.

Kiwi este bogat în antioxidanți precum vitaminele A și E, fibre și potasiu. Este perfect să fie consumat simplu, sub formă de suc, combinat cu iaurt sau în salate.

5. Quinoa

Este o cereală originară din America Latină. Bogată în fibre, proteine ​​și săracă în grăsimi (mai ales nesaturate), quinoa conține, de asemenea, cantități excelente de minerale precum magneziu, fier și zinc. Se prepară la fel de ușor ca orzul sau orezul. Asemănător acestei cereale, găsim și ovăzul care, conform unor studii recente, ar fi capabil să mențină nivelul scăzut al colesterolului rău.

6. Leguminoase (Fasolea, boabele în general)

Leguminoasele abundă în fibre și proteine. Această caracteristică te ajută să-ți menții greutatea și să oferi mușchilor nutrienții de care aceștia au nevoie. Fasolea este un substitut pentru o friptură sau un ou, dar este mai lejeră.

7. Somon

Somonul este un alt aliment bogat în proteine, fier și acizi grași nesaturați. Face parte din familia peștelui albastru și este recomandat de cel puțin 2-3 ori pe săptămână. De asemenea, este ideal pentru a ne ajuta arterele să se protejeze de colesterol.

8. Broccoli

Bogat în antioxidanți, fier, vitamina C și vitamina K, broccoli poate fi pregătit la abur sau prăjit. Este delicios cu paste, dar și ca ingredient pentru plăcinte.

9. Cartofi dulci

Bogați în potasiu, vitaminele A și C, calciu, dar săraci în sodiu, cartofii americani cu gustul lor tipic dulce, ajută la menținerea tensiunii arteriale scăzute. Dovleacul, morcovii și ardeiul galben sunt legume care provin din aceeași familie și nu trebuie ocolite.

10. Ce sunt superalimentele? Afinele

Bogate în antioxidanți, apă și fibre, ceea ce le face să fie un fruct deosebit de hrănitor, afinele sunt ingredientul perfect pentru dieta ta, având puține calorii. Afinele conțin flavonoide, cunoscute sub numele de antocianozide. Aceste ingrediente active ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, prevenind deteriorarea radicalilor liberi, datorită acțiunii lor puternic antioxidantă. Afinele sunt, de asemenea, renumite pentru că susțin sănătatea ochilor. Extractul obținut din aceste fructe joacă, de asemenea, un rol semnificativ în prevenirea și tratamentul glaucomului, prin efectul său asupra structurilor de colagen din ochi. Proaspete, congelate sau deshidratate, acestea pot fi adăugate la cereale, salate, înghețată sau în salatele de fructe.

11. Rodie

Rodia conține multe substanțe, inclusiv taninuri, polifenoli, antociani, flavonoide, acizi organici. Fiecare parte a rodiei (coajă, pulpă, semințe) aduce o anumită moleculă bioactivă într-o măsură diferită, îndeplinind funcții diferite. Sunt molecule antioxidante care au capacitatea de a ne proteja de acțiunea radicalilor liberi, a razelor ultraviolete și a efectelor poluării, contribuind la efectul anti-îmbătrânire. În plus, sucul de rodie poate reduce tensiunea arterială într-un timp scurt și poate diminua stresul oxidativ la persoanele sănătoase, făcându-l un aliat excelent în prevenirea cardiovasculară.

12. Fructe de pădure

Fructe de pădure, acai, fructe de goji, maqui. Acestea sunt doar câteva dintre aceste fructe mici și colorate, care sunt extrem de hrănitoare și foarte bogate în antioxidanți puternici.

13. Ceai verde

Ceaiul verde este bogat în polifenoli, în special catehine cu activitate antioxidantă specială. Aportul zilnic de ceai verde este asociat cu numeroase efecte benefice pentru întregul corp. Studiile arată, în special, o îmbunătățire a circulației sanguine, o reducere a colesterolului, precum și exercitarea efectelor cardioprotectoare și neuroprotectoare.

14. Legume crucifere

Varza, conopida, varza Savoy, broccoli și varza de Bruxelles sunt toate bogate în minerale, fibre și vitamina C. De altfel, acestea sunt un aliat excelent pentru sănătatea noastră, deoarece întăresc sistemul imunitar, luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la curățarea organismului de toxine.

15. Cacao

Pentru a fi considerată un superaliment, cacaua trebuie să fie crudă. În acest caz, boabele de cacao trebuie pur și simplu uscate fără supraîncălzire, evitând astfel orice pierdere nutrițională. Ulterior pot fi pulverizate pentru a obține pulbere de cacao crudă, care la rândul său poate fi apoi utilizată pentru a produce o ciocolată crudă excelentă. Cacao este printre superalimentele cele mai bogate în minerale, cum ar fi calciu, fier și magneziu. Sub formă de gustare în timpul zilei, cacaua este un bun energizant, și ajută, de asemenea, la starea de dispoziție, datorită efectelor sale ca stimulent al sistemului nervos central. Este, de asemenea, un aliment bogat în antioxidanți și, în plus, aportul său îmbunătățește nivelurile de serotonină din creier.

 

 

My title page contents