Cocoș umplut în sos de fructe. O adevărată mâncare reconfortantă a acestui sezon este cocoșul umplut în sos de fructe. Un fel doi foarte gustos, în care carnea de cocoș/pui devine foarte fragedă datorită prezenței unei umpluturi foarte bogate pe bază de fructe precum pere, mere, prune uscate și, bineînțeles, castane.
Fie că este duminică și iei masa cu familia sau pur și simplu pentru a te răsfăța după o zi lungă de muncă, cocoșul umplut în sos de fructe va fi întotdeauna alegerea perfectă!
Cocoș umplut cu sos de fructe
Porții: 4
Pregătire: 30 minute
Preparare: 60 minute
Ai nevoie de:
2 cocoși de 500 g fiecare – deja goliți de măruntaie
Ai nevoie pentru umplutură de:
100 g mere Golden
150 g pere Abate
50 g prune uscate
50 g castane
140 g cârnați
30 g brandy
Sare după gust
Piper negru după gust
Ai nevoie pentru garnitură de:
130 g mere Golden
150 g pere Abate
100 g prune uscate
200 g castane
1 crenguță de rozmarin
5 frunze de salvie
2 frunze de dafin
50 g brandy
20 g ulei de măsline extravirgin
10 g unt
100 g bulion de legume
Pregătești cocoș umplut în sos de fructe așa:
Fructele
Pentru a pregăti cocoșul umplut în sos de fructe, începi mai întâi cu pregătirea castanelor. Apoi, le fierbi aproximativ 30 de minute, într-o oală cu capacul pus. Imediat ce sunt fierte, scurgi castanele și îndepărtezi atât coaja cât și pielița. Dintre toate castanele, tai bucăți doar 50 de grame, în timp ce restul îl păstrezi întreg.
Cureți mărul și perele și le tai cubulețe. Apoi toci 50 de grame de prune, pe care le poți înmuia aproximativ zece minute în apă caldă, dacă sunt excesiv de uscate.
Compoziția pentru umplutură
În cele din urmă, scoți membrana de pe cârnați și îi sfărâmi. În acest moment, într-un recipient mai mare, combini 100 de grame de cuburi de mere și 150 de grame de cuburi de pere, apoi prunele și castanele. Apoi mărunțești frunza de dafin, frunzele de salvie și acele de rozmarin și le adaugi în amestec împreună cu cârnații. Păstrează puțină compoziție pentru a masa carnea la suprafață.
În cele din urmă, torni coniacul, condimentezi cu sare și piper și amesteci totul bine cu mâinile sau cu o lingură (cum preferi). Pui deoparte amestecul care va fi apoi folosit pentru umplere.
Carnea
Între timp, treci cocoșii prin flacără. În acest fel poți îndepărta micile pene (sau puful) rămase. Apoi speli și usuci bine cocoșii și îi ungi, atât în interior, cât și în exterior, cu unt moale.
Sărezi și piperezi suprafața și interiorul cărnii, apoi adaugi puțin din ierburile tocate și umpli cocoșii cu umplutura pregătită anterior.
La final legi cocoșii cu sfoară, astfel încât umplutura să nu iasă și îi masezi ușor presărându-i cu restul de carne tocată aromată. În acest fel aromele se vor lipi bine de pielea cărnii. Așezi puii într-un vas de copt nu prea mare, unde ai turnat puțin ulei de măsline extravirgin și adaugi partea rămasă de fructe, apoi merele și perele, castanele și prunele. În cele din urmă, adaugi coniacul și bulionul, frunze de dafin, așezându-le pe toate pe suprafața cărnii. Coci la 200° timp de aproximativ 80 de minute, având grijă să presari suprafața cu sucurile de gătit din când în când, astfel încât ingredientele să nu se ardă. Când sunt gata, poți servi cocoșul umplut în sos de fructe cât este încă foarte fierbinte.
Conservare
Este indicat să consumi imediat cocoșul umplut în sos de fructe pentru că a doua zi carnea poate fi fibroasă. Însă, dacă preferi, o poți păstra la frigider acoperind-o cu folie de plastic până la 2 zile. Dacă folosești ingrediente foarte proaspete, poți și să îngheți totul.
Sfat
Dacă îți place mirosul usturoiului, folosește-l pentru a parfuma suprafața puiului. De asemenea, poți folosi fructe uscate tocate pentru a da o notă de crocant umpluturii, cum ar fi migdale, nuci de pin și alune! Poftă bună!