De la 1 februarie, creste nivelul minim al indemnizatiei

De la 1 februarie, creste nivelul minim al indemnizatiei

 

De azi, 1 februarie, exista noi motive de bucurie pentru parintii care se afla in concediu pentru cresterea copilului si care beneficiaza de nivelul minim al indemnizatiei.  Motivul? Vor primi mai multi bani.

 

De la 1 februarie, vor primi mai multi bani si parintii care se afla in plata stimulentului de insertie. Iata si explicatiile. De la 1 februarie 2017 nivelul salariului minim pe economie va creste. Deci si nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului. Totodata si stimulentul de insertie. De ce? Pentru ca ele sunt strans legate de nivelul salariului minim brut pe economie (asa cum explicam si aici). Astfel, bugetul familiei se mareste.

Cum se calculeaza valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului?

Indemnizatia lunara acordata parintilor care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului se calculeaza ca 85% din media veniturilor supuse impozitului pe venit realizate in ultimele 12 luni in decursul ultimilor doi ani de dinaintea nasterii copilului.

Care e valoare minima a indemnizatiei?

In ceea ce priveste valoarea minima a indemnizatiei (care reprezinta  cea mai mica indemnizatie ce poate fi primita indiferent de rezultatul calcului veniturilor parintelui) valoarea acesteia este de 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Cum se calculeaza stimulentul de insertie?

Stimulentul de insertie reprezinta 50% din valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Care este valoarea salariului minim brut pe tara incepand cu 1 februarie 2017?

Potrivit unei hotarari de guvern aprobata in luna ianuarie 2017, salariul minim brut pe tara va creste, de la 1 februarie la 1.450 de lei (fata de 1.250 de lei, cat era pana la aceasta data).

Care va fi valoarea indemnizatiei minime pentru cresterea copilului?

De la 1 ferbruarie 2017,  limita minima a indemnizatiei pentru cresterea  copilului va creste de la 1062,5 lei la 1232,5 lei, astfel ca incepand cu luna februarie, cea mai mica indemnizatie care va fi acordata in Romania va reprezenta 85% din 1.450 de lei, adica 1.232,5 lei/luna.

Care va fi valoarea stimulentului de insertie?

De la 1 februarie 2017,va creste si valoare stimulentului de insertie, care se va mari de la 532 lei (cat este in prezent) la 616,25 de lei.

Concluzie

Parintii care se afla deja in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita la nivelul minim sau in plata stimulentului de insertie, precum si parintii ce urmeaza sa beneficieze de aceste drepturi dupa data de 1 februarie 2017 vor avea parte de aceste cresteri de cuantumuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents