Lasa timiditatea la usa medicului ginecolog!

Lasa timiditatea la usa medicului ginecolog!

Teama? Jena? Sau mai degraba o combinatie cu tot felul de sentimente mai putin placute? Cert este ca multe dintre femei amana controlul ginecologic.  Stii ca exista femei care cauta medicamente si solutii salvatoare pe tot feluri de forumuri in loc sa mearga la control de specialitate? Te rugam, lasa timiditatea la usa medicului ginecolog!

 

Conform statisticilor, un sfert dintre romance nu merg niciodata la medicul ginecolog. Cu alte cuvinte, mai mult de 2,5 milioane de femei nu-si fac vreun consult ginecologic. Este bine de stiut insa faptul, ca orice femeie care si-a inceput viata sexuala ar fi bine sa mearga la un consult de specialitate. Si asta, macar la un an de la inceperea activitatii sexuale, consult care ar trebui sa devina obligatoriu o data pe an. Iata de ce este bine sa lasi timiditatea ori jena la usa ginecolului si cum anume niste simple teste iti pot salva viata.

Tu cum esti?

Primul test important obligatoriu, pe care orice femeie ar fi bine sa-l faca anual pana la implinirea varstei de 64 de ani este Papanicolau. Acesta iti poate salva viata deoarece poate identifica prezenta cancerului de col uterin dintr-o faza incipienta. Cu cat acest tip de cancer este diagnosticat mai devreme, cu atat sansa de a-l trata este mai mare. De asemenea, efectuarea testului Papanicolau poate identifica prezenta celulelor cervicale anormale.

Ce poti afla?

Celule cervicale anormale se pot transforma in celule canceroase daca sunt ignorate si netratate ori a unor infectii. Primul test Papanicolau este recomandat a fi facut la implinirea varstei de 21 de ani sau la trei ani de la inceperea vietii sexuale. (daca aceasta a avut loc mai devreme de implinirea celor 21 de ani). Pentru femeile cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani, recomandarea este de a face testul o data la 2 ani. Pentru femeile intre 30 si 64 de ani, o data pe an. Dupa implinirea a 65 de ani, nu mai este necesar efectuarea testului daca trei ani la rand rezultatele au fost normale sau nu au avut rezultate anormale in ultima decada.

Retine!

Cel mai bun moment pentru examinarea ginecologica si recoltarea de secretii este la 10-12 zile de la debutul menstruatiei.

 Alt test important

Al doilea test ca importanta este cel de secretii si culturi, mai ales daca pacienta a avut contacte sexuale neprotejate cu mai multi parteneri. Prin analiza de secretie vaginala se urmareste daca exista sau nu bacterii anormale care nu fac parte din flora vaginala normala. Cel mai frecvente descoperite sunt Candida si Trichomonas. Pentru aceste test de secretii se recomanda repausul sexual cu 3 zile inainte de consult, obligatoriu in afara perioadei menstruale. De asemenea, nu se recomanda toaleta interna inaintea unui consult deoarece influenteaza rezultatul secretiei vaginale.

Cele mai frecvente semne care ar trebui sa trimita la medic orice femeie sunt:

  • sangerarile in afara perioadei menstruale
  • dureri aparute in zona pelviana
  • modificari ale secretiilor vaginale (consistenta, culoare, miros)
  • dureri in timpul actului sexual
  • dureri acute in zilele premergatoare si in primele 24 de ore de la debutul menstruatiei

 

De-a lungul vietii sexuale, din punct de vedere al afectiunilor ginecologice, o femeie poate experimenta mai multe afectiuni: infectii bacteriene, infectia cu virusul HPV, chisturi ovariene, fibroame uterine, rani pe col, menopauza.

 

My title page contents