Dulceață de smochine și struguri

Dulceață de smochine și struguri este o conservă delicioasă de toamnă pe care o consuma ca atare sau o poți folosi pentru a umple deserturile. De regulă, această dulceață se prepară în septembrie. 

Dulceață de smochine și struguri

Pregătire (include timpul de păstrare la frigider): 4 ore și 30 de minute

Preparare: 60 de minute  

Sterilizare borcane: 30 de minute

Ai nevoie pentru dulceață de smochine și struguri de:

500 g smochine proaspete

500 g struguri

Sucul a 2 lămâi

500 g zahăr

 

Pregătești dulceața așa:

Pentru a prepara o dulceață de smochine și struguri, mai întâi trebuie să sterilizezi borcanele care vor fi folosite pentru păstrarea gemului. Dacă nu ai o metodă proprie de sterilizare, o poți încerca pe aceasta: pune borcanele deschise, împreună cu capacele la fiert în apă, timp de 30 de minute. Apoi oprești focul și le lași în apă până când aceasta este călduță. Le scoți și le pui să se usuce cu susul în jos pe un prosop de bucătărie curat, împreună cu capacele.

Speli bine smochinele și strugurii decojiți. Pui smochinele și strugurii într-un vas și adaugi zahărul și sucul de lămâie. Nici măcar nu va fi necesar să filtrezi sucul de lămâie, pentru că oricum vei trece compoziția prin sită într-o etapă ulterioară.

Macerarea fructelor

Amesteci bine smochinele și strugurii împreună cu zahărul și sucul de lămâie. Acoperi vasul cu folie de plastic și îl dai la frigider pentru aproximativ 4 ore.

Prepari dulceața de smochine și struguri așa:

După ce a trecut timpul de macerare, torni totul într-o tigaie cu fund gros și pui la fiert.

Când fructele au fiert cel puțin 30 de minute, le treci puțin câte puțin printr-o sită de legume cu un filtru cu găuri mici. Odată ce această operație este finalizată, pui oala din nou pe foc și fierbi compoziția încă 10 – 20 de minute.

În acest moment, faci testul farfuriei pentru a verifica dacă gemul este gata. Iei o mică parte din compoziție cu o lingură și o pui într-o farfurie de porțelan. Dacă dulceața nu picură când înclini farfuria, atunci este gata. Sau poți testa prin metoda de separare a compoziției din farfurie. Separi compoziția în două cu o lingură, iar atunci când cele două părți nu se mai unesc, înseamnă că dulceața (sau gemul) este gata. Oprești focul și torni imediat dulceața încă fierbinte în borcanele sterilizate. Le închizi apoi bine și le întorci cu susul în jos până se formează vidul. Când dulceața este rece, pui borcanele într-un loc uscat și întunecat.

 

Și iată dulceața ta de smochine și struguri gata să fie savurată pe pâine proaspătă (eventual cu unt) sau pentru a umple plăcinte, rulade sau biscuiți.

My title page contents