Refuzul copiilor de a asculta poate deveni foarte frustrant pentru parinti. Trebuie sa stii, ca in majoritatea cazurilor, nu o fac in mod deliberat. De exemplu, atunci cand il atentionezi sa se spele pe maini inainte de masa, este o intruziune in ritmul copilului, preocupat de activitatile sale. Asadar, fa-l sa te asculte!

 

Este important ca inainte sa ii ceri copilului tau sa te asculte, sa il asculti tu pe el. Parintii sunt preocupati sa rezolve tot ce au de facut, gandesc in viitor si planifica, pe cand copii traiesc momentul. Tranzitiile de la o activitate la alta sunt mai grele pentru ei. Pentru a putea sa il intelegi, trebuie sa-ti incetinesti tu putin ritmul.

Solutii blande

Afla ce determina aceste erori de comunicare si ce solutii ai conform Handinhandparenting.org.

Creeaza un climat propice conectarii

Atunci cand un copil se simte conectat, este mai probabil sa te asculte. In acest sens incearca sa petreceti impreuna, de preferinta zilnic, un timp considerat de voi special. In aceste momente, lasa-l sa aleaga orice activitate isi doreste sa faca, implica-te si tu si urmeaza-i indicatiile. Acest obicei intareste conexiunea dintre voi. Copilul se va simti ascultat, respectat si la conducere.

Dedica timp reconectarii.

Atunci cand pregatesti cina sau faci orice alta treaba in casa, atentia ta este directionata spre acel lucru. Chiar daca esti in preajma copilului, cea mai mica distanta il poate afecta in mod negativ. Cand vrei sa ii ceri ceva, inainte fa-ti timp pentru a va reconecta. Daca se joaca, ia si tu parte la acest proces si arata-ti interesul.

Pregateste cerinta

Creeaza un timp de tranzitie pana ce ii comunici ce vrei sa faca. Spune-i ce doresti de la el, si daca ramane absorbit in activitatea lui, admira ce face pentru 1-2 minute , iar apoi seteaza limite.

Stabileste limite ferm, dar calm

Pe un ton placut, spune-i ca a venit momentul sa faca ce i-ai cerut. Uita-te in ochii lui ca sa vada ca vorbesti serios. Daca te ignora, prinde-i usor mainile pentru a-ti intari mesajul.

Fa in asa fel incat lucrurile sa para amuzante

Pentru a-l determina sa faca ce l-ai rugat, straduieste-te sa faci totul mai amuzant. Organizeaza competitii si lasa-l sa castige pentru a se simti increzator.

My title page contents