Ce zici de o porție de ficăței de pasăre? Ți-e poftă? Ficatul de pui este bogat în vitamine din complexul B, care au un rol important în producția de energie. În plus, grupa de vitamine B este esențială pentru funcționarea optimă a celulelor noastre. Așadar, aceste vitamine au un rol crucial în repararea celulelor și în sinteza ADN-ului.
Ficatul de pui conține cantități mari de vitamina B12, doar 100 de grame oferind 287% din doza recomandată zilnic. De circa trei ori mai mult din necesarul zilnic de vitamina B12, care ajută în producerea globulelor roșii și în prevenirea anemiei. În ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A (10-45 mg/100 g), care crește rezistența la infecții în sezonul rece.
Alimentele de origine animală nu conțin vitamina C, ficatul însă este o excepție, furnizând 20 mg vitamina C la 100 g. Ficatul de pui și din ficatul de vită conțin vitamina D, care previne apariția problemelor osoase la copii și a osteoporozei la adulți. Pe lângă vitamine, în ficat se găsesc în cantități însemnate zinc, cupru, seleniu, elemente cu rol important în stimularea imunității.
Spre deosebire de carnea de vita și de porc, bogate în grăsimi, ficatul este o carne slabă. Acesta conține mai puțin de 4 g grăsimi la 100 g. Datorită conținutului sărac în țesut conjunctiv și grăsimi, ficatul este foarte ușor de digerat, de aceea poate fi introdus și în regimul alimentar al copiilor mici.
Ficăței de pasăre cu aromă de vin
Porții: 4
Pregătire: 30 minute
Ai nevoie de:
500 g ficăței de pasăre
100 g bacon afumat
1 lingură făină
2 șalote (cepe franțuzești)
2 linguri ulei de măsline
4 linguri vin roșu
150 ml supă de pasăre
sare
piper
salvie
Pregătești rețeta de ficăței de pasăre așa:
Speli ficățeii, îi ștergi cu prosoape de hârtie, apoi le îndepărtezi pielițele și zgârciurile. Dai ficățeii prin făină. Tai mărunt baconul. Cureți ceapa și o tai rondele.
Încingi uleiul într-o tigaie, adaugi ficățeii timp de 3-4 minute și apoi îi scoți. Adaugi în tigaie cuburile de bacon și ceapa și le lași să se rumenească. Stingi cu vin. Torni apoi supa de pui. Adaugi ficățeii și îi încălzești puțin. Îi sărezi și piperezi.
Cureți salvia și îi rupi frunzulițele. O presari peste ficăței. Servești ficățeii alături de o garnitură de orez sau de piure de cartofi sau alături de o salată.
Notă: Această rețetă nu este potrivită pentru copiii mici, având puțin vin, bacon și (poate) cam multă ceapă. Dacă vrei să-i ofer și copilului o porție de ficăței, e necesar să simplifici rețeta.