Influența alimentelor asupra stării de spirit. 7 alimente de folos pentru dispoziția noastră

Influența alimentelor asupra stării de spirit. 7 alimente de folos pentru dispoziția noastră

Influența alimentelor asupra stării de spirit este mai mare decât te-ai putea aștepta. Cercetările științifice au stabilit că alimentele pot afecta activitatea creierului, starea de spirit și performanța intelectuală, în timp ce stările noastre de dispoziție pot regla cantitatea, calitatea și procesarea alimentelor pe care le consumăm.

Acordând atenție nutriției și consumului responsabil de alimente, ne oferim șansa unei prevenții optime în fața unor boli, inclusiv a celor degenerative.

Mâncarea este medicamentul tău

„Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană” spunea Hipocrate. De fapt, cercetările de ultimă oră în domeniul neuroștiințific și medicina funcțională și anti-îmbătrânire confirmă faptul că sănătatea poate fi hrănită prin alegeri alimentare și suplimente nutritive adecvate, motiv pentru care alimentele ne pot influența mintea.

Influența alimentelor asupra stării de spirit. Iată cum ne afectează alimentele starea de spirit:

Nutriția joacă un rol foarte important nu numai pentru sănătatea noastră fizică, ci și pentru bunăstarea noastră mentală. Știi deja că hrana ne poate afecta sănătatea organismului: ceea ce mâncăm are un efect direct asupra multor boli. Dar ce știm despre efectul pe care alimentele îl au asupra dispoziției noastre?

De când ne naștem, hrănirea este strâns legată atât de alimente, cât și de dragoste. În timpul alăptării, de fapt, între mamă și copil nu este vorba doar de o „încărcare” cu lapte, ci și de o stare de liniște, afecțiune, dragoste pură.

O serie de alimente au un efect modulator asupra stării noastre de spirit. Și, în cazul multora dintre noi, primul gând ne duce la ciocolată, dar alimentele cu efect asupra stării de spirit sunt mult mai multe decât ne imaginăm. De fapt, buna dispoziție este dată de răspunsul sistemului nostru nervos la o substanță numită serotonină, un hormon care reglează, pe lângă starea de spirit, ritmul de somn/trezire, memoria, senzația de sațietate și multe altele. 95% din serotonina care circulă în corpul nostru este produsă de intestinul nostru dintr-un aminoacid numit triptofan.

Prin urmare, prin nutriție putem crește producția de serotonină: pentru a face acest lucru, trebuie să consumăm alimente bogate în triptofan.

Alimentele vegetale sunt deosebit de bogate în acest aminoacid și putem găsi serotonină din abundență în:

  • nuci (și caju);
  • ciocolată (mai ales neagră, cu cel puțin 85% cacao);
  • leguminoase;
  • cereale integrale (în special ovăz);
  • legume (andive, spanac, cartofi, varză, sparanghel, roșii, ciuperci, salată);
  • fructe (în special banane).

Influența alimentelor asupra stării de spirit. 7 alimente utile pentru îmbunătățirea stării de spirit

Știai că lipsa acizilor grași Omega 3 poate fi vinovatul schimbărilor tale de dispoziție? Corpul nostru nu produce acești acizi grași de la sine și lipsa acestora poate duce la stări depresive.

Când te confrunți cu o stare de proastă dispoziție, încearcă să consumi următoarele alimente care îți pot îmbunătăți starea de spirit. Sunt o opțiune mai sănătoasă, mai ieftină și mai simplă decât consumul de medicamente.

1. Cacao sau ciocolată neagră

Cacaua este primul dintre alimentele care îmbunătățesc starea de spirit, datorită conținutului său de teobromină. Iată cum te ajută cacaua:

  • Crește nivelul de serotonină și dopamină din organism;
  • Relaxează sistemul nervos;
  • Reduce stările de anxietate și depresie.

Cacaua conține, de asemenea, triptofan, un produs chimic care promovează eliberarea de serotonină. Pentru toate beneficiile sale, este indicat să consumăm zilnic o bucată mică de ciocolată neagră, pentru a înlătura depresia și anxietatea. Alege ciocolată al cărui conținut de cacao să depășească 65%.

2. Nuci

Nucile sunt al doilea dintre alimentele care îmbunătățesc starea de spirit. Ele furnizează organismului acizi grași Omega 3, pe care acesta nu îi produce pe cont propriu. Când corpul tău nu are o cantitate suficientă de acizi grași Omega 3, de obicei intră în stări depresive. Nucile conțin și triptofan, despre care am vorbit anterior. Este recomandat să consumi 5 nuci pe zi, pentru a menține o dispoziție mai stabilă.

3. Banane

Bananele sunt un alt aliment pe care ar trebui să-l incluzi în alimentația ta zilnică, sau dacă nu în fiecare zi, cel puțin de două ori pe săptămână. Beneficiile lor asupra emoțiilor se datorează conținutului ridicat de vitamina B6 . Această vitamină intervine în procesul de transformare a compușilor proteici ai serotoninei. Mai mult, prin conținutul de acid folic, vitamina C și fibre vegetale, bananele îmbunătățesc sistemul imunitar.

4. Semințe de susan

Aceste semințe sunt printre alimentele care îmbunătățesc starea de spirit, deoarece oferă treonină. Este un aminoacid esențial pe care organismul nu îl poate produce și sintetiza singur. Când corpul ne semnalează niveluri scăzute de treonină, ne confruntăm cu o tristețe cronică. Pentru a obține acest nutrient, poți adăuga o linguriță de semințe de susan în salate sau să folosești ulei de susan în preparatele tale.

5. Somon și alți pești

Alte alimente care îmbunătățesc starea de spirit care sunt bogate în acizi grași Omega 3 sunt somonul, tonul și sardinele. Acestea afectează direct eficiența mișcării unor neurotransmițători a căror deficiență poate provoca stări depresive. Este recomandabil să incluzi cel puțin o porție din acești pești în dieta săptămânală. Dacă poți, consumă astfel de pești de trei ori pe săptămână, însoțiți de legume. Asigură-te că peștele pe care îl cumperi nu conține substanțe chimice. În special în cazul somonului, deoarece unele exemplare de fermă sunt alimentate cu substanțe chimice care ți-ar putea afecta starea de spirit.

6. Alimente bogate în fibre

Alimentele bogate în fibre solubile te ajută să-ți schimbi starea de spirit atunci când aceasta este legată de modificările nivelului de zahăr din sânge. Dacă ai diabet, ai grijă să-ți menții glicemia sub control. Unele tipuri de glucoze îți pot da diverse emoții negative în câteva minute. Când se pare că acest lucru se întâmplă, verifică glicemia, pentru a determina dacă aceasta este problema.

7. Carne roșie slabă – pentru a îmbunătăți starea de spirit

Aceasta este bogată în acid linoleic, o grăsime naturală care ajută la combaterea stresului și la acumularea de grăsimi în organism. Carnea roșie oferă, de asemenea, fier și Omega 3, care ajută la îmbunătățirea sănătății creierului. Pentru a obține cu adevărat aceste beneficii, este important ca atunci când gătești carnea, să o faci cu puțină sare și grăsime.

Influența alimentelor asupra stării de spirit. Un smoothie pentru o stare bună de dispoziție

Un smoothie este o variantă simplă de a consuma alimente care ne influențează starea de spirit. Totuși, ai grijă să nu exagerezi cu cantitatea, deoarece este foarte ușor să experimentezi niveluri crescute de glucoză.

Ingrediente:

1 cană de lapte (250 ml)

½ banană

5 nuci

1 linguriță de cacao sau o bucată de ciocolată amară (5 g).

Mod de preparare: Pui toate ingredientele în blender, mixezi bine și consumi imediat.

 

My title page contents