Invatarea se face cu dragoste

Copiii mici sunt magici si ne pot invata multe despre viata si despre invatarea eficienta. John Holt scrie frumos si cu multa iubire despre”Cum invata copiii” – cartea aparuta la Editura Trei.

 

 

Daca ne uitam suficient de atent la copiii mici, am putea invata ceva important despre ei…celor mici le place la nebunie sa invete si sunt foarte buni la asta. In aceasta privinta, nu mai am nicio indoiala. Pe de alta parte, autorul ne incurajeaza  sa luam copiii mai in serios, sa ii observam mai indeaproape, sa ne gandim mai atent la sensul actiunilor lor si sa ne placa mai mult copiii, sa avem mai multa incredere in ei, sa ii respecte mai mult si sa ne bucuram mai mult de ei.

„Copiii pot face mare scofala din nimica toata sau din orice si asta e minunat. Pentru ca toti copiii iubesc lumea. De aceea sunt asa de prompti cand vine vorba sa afle lucruri noi despre ea. Caci la baza invataturii adevarate sta dragostea, nu stau trucurile si tehnicile de antrenament al inteligentei.

Fantezia e cheia

Citind cartea lui Holt, am aflat ceva total suprinzator: „Copiii folosesc fantezia nu ca sa evadeze din lumea reala, ci ca sa patrunda in ea.”. Voi stiati? Pentru ca se pare ca ai nostri copii nu vor sa fie omnipotenti, mai ales daca nu vad fanteziile de la televizor.  Ei vor doar sa nu fie impotenti. Vor sa poata sa faca ceea ce fac oamenii mai mari din jurul lor: sa citeasca, sa scrie, sa mearga in diverse locuri, sa foloseasca unelte si masini. Mai presus de toate, vor, la fel ca oamenii mari, sa-si controleze

viata fizica imediata: sa stea in picioare, sa se aseze, sa se plimbe, sa manance si sa doarma unde si cand vor ei.”, scrie autorul.

Insa tot el trage un semnal de alarma si ne avertizeaza: „sigur, copiii din ziua de azi sunt prinsi in mreaja mass-media de foarte mici. Vedem ceva nou in istoria umanitatii, una sau doua generatii de copii carora le fac altii fanteziile. Ca sa observam copii cu fantezii proprii, ar trebui sa-i prindem de foarte mici.”.

Invatarea si descoperirea tin de libertatea

La fel si creativitatea. Pentru ca un copil sa fie bun la matematica, e nevoie ca mai intai sa se joace cu ea. Cu cifre, cu nuci, cu rigle. Ca sa decopere adunari, scaderi, lungimi.

944532

„Secretul invatarii si al solutiilor tine de joaca libera. Inainte sa se poata gandi la acele lucruri ca la abstractiile matematice pe care le vedeau adultii, copiii aveau nevoie sa le transforme in ceva real, care facea parte din lumea in care traiau ei. Asta a facut fantezia, acesta a fost rolul ei. Vreau sa fiu clar: copiii care au fantezii sunt cei care vor sa adauge realitate la aceste piese, iar adultii sunt cei care vor sa o elimine….

Ca parte a eforturilor lor de a organiza si a intelege lumea din jurul lor, copiii folosesc fantezia si joaca in cel putin doua feluri. Mai intai, o folosesc pentru a testa realitatea, pentru a face ceea ce adultii fac cu modele matematice si computere, adica pun o intrebare: „Ce s-ar intampla daca…?“. Si apoi incearca sa-si largeasca granitele propriei experiente „, puncteaza John Holt.

Cartea „Cum invata copiii” de John Holt a aparut la Editura Trei in colectia Psihologie Practica pentru Parinti.

 

 

My title page contents