Pasta alla Norma este o rețetă de paste din Sicilia, în special din regiunea Catania. Această rețetă a fost creată pentru a aduce un tribut compozitorului Vincenzo Bellini pentru celebra sa operă Norma. Rețeta are la bază roșii, vinete, busuioc, usturoi și brânză ricotta. Mai exact, Pasta alla Norma combină un buchet generos de arome mediteraneene într-o mâncare simplă, dar gustoasă, specifică sudului însorit al Italiei.
Pasta alla Norma
Porții: 4
Pregătire: 50 minute
Ai nevoie de:
500 g roșii
400 g vinete
2 căței de usturoi
100 grame brânză ricotta sărată
ulei pentru prăjit
sare grunjoasă, după gust
piper, după gust
350 g paste de grâu dur
1 buchețel de busuioc
ulei de măsline extra virgin, după gust
Pregătești Pasta alla Norma așa:
1. Mai întâi, speli și tai vinetele în felii rotunde, groase de 2-3 mm. Le așezi în straturi într-o strecurătoare și presari fiecare strat cu sare grosieră. Pui o farfurie cu o greutate peste ele și le lași să se odihnească aproximativ 1 oră, până când au eliberat apa amară.
2. Speli roșiile, le tai cotorul și apoi le scufunzi în apă clocotită câteva clipe. Apoi le scurgi, le cureți și le tai în sferturi în sferturi. Le strângi ușor în mână pentru a elimina semințele și o parte din apă. Apoi le tai cuburi pe un fund de lemn.
3. Încălzești 4 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, adaugi căței de usturoi curățați și zdrobiți și îi rumenești puțin, apoi îi îndepărtezi. Adaugi roșiile și câteva frunze de busuioc tocate, sare și piper după gust, și gătești pe foc sosul de paste Norma timp de aproximativ 15 minute.
4. Clătești feliile de vinete pentru a elimina excesul de sare, apoi le tamponezi cu hârtie de bucătărie absorbantă. Încălzește bine într-o tigaie mare ulei pentru prăjit (din belșug) și se înmoaie feliile de vinete, câteva pe rând, astfel încât să nu se suprapună.
5. Când devin maronii-aurii, scurge feliile de vinete pe o farfurie mare acoperită cu hârtie absorbantă de bucătărie și sare. Păstrează rondelele de vinete calde, dar evită să le acoperi. Pune o cantitate mare de apă (sărată) la fiert într-o cratiță și adaugă pastele în ea. Respectă timpul de fierbere indicat pe pachet.
6. În sosul de roșii fierbinte adaugi pastele al dente scurse, amesteci și distribui întregul preparat pe farfurii. Torni peste sosul rămas, vinetele prăjite și ricotta rasă cu o răzătoare cu găuri mari. Ricotta sărată este tare.
7. Serviți pastele alla Norma imediat, până nu se răcesc.